Ana içeriğe atla

Translate

Şu sıralar çok popüler / now very popular

ne güzeldi

ne güzeldi o akşam saatlerinde, henüz hava tam kararmamışken, bacalardan tüten dumanların isiyle, sokaklardan gelen uzak boğuk ortam sesleri... anneannem namazını kılardı, sessizce fısıldadığı duaların tonu, rükuya varırken eklemlerinde çıkan tıkırdamalar, sobanın üst kapağından tavana yansıyan ateşin ışığı, tiktak tiktak; salondaki saatin sessizliği. galiba ben o günleri çok özledim.   

HAMBURG'UN RED LIGHT'I REEPERBAHN (Hamburg / Almanya)



Hamburg bir liman şehri.

Lakin Hamburg'u Hamburg yapan bir diğer özelliği de Underground'u. 

Seks, Eğlence ve türevleri denince akla hemen Amsterdam gelir. 
Lakin Avrupa'nın en büyük Red Light'ı aslında Hamburg'ta ve güvenli denilebilecek kadar da güvenli bir bölge. 


Reeperbahn bölgesindeyim. Zaten Reeperbahn izole bir yer değil, Hamburg'un merkezinde. Bu yüzden kendinizi çok garip hissetmiyorsunuz Seks shopların, Seks Müzelerin arasından giderken. 




Öyle ki önce Mc Donald's'ta bir Big Mac söyleyip yandaki Striptiz klübüne de girebiliyorsunuz.  Ne garip değil mi? Kimilerimize garip gelebilir doğrusu. Çoğu geleneksel Alman'a da burası garip gelmiyor değil. 


 Reeperbahn Türkçe "Ağır Halat" anlamına geliyor. Şu anki konumuyla, adıyla hiçbir alakası olmayan bu bölgenin geçmişi 18. yüzyıla dayanır. Hamburg limanı o dönemlerde de çok önemli bir konumda imiş. Yelkenli gemiler için ağır halatlar üretilirmiş burada.



Bugün ise bu bölge meşhur barları, restoranları, sinemaları,  tiyatroları, müzeleri ile bilinir. Ve bu tiyatrolarda ve sinemalarda sadece sanat yapıldığını düşünüyorsanız elbette yanılıyorsunuz;  Çoğu tiyatro ve müzeler seks temalı. Aynı zamanda St. Pauli futbol fanlarınında maçlar süresince burada takıldığı alanlarmış. 



Bu karışım  Reeperbahn'ı her kesimden bir cazibe merkezi haline getirmiş. Hamburg limanının ve çevresindeki turistik noktalardan sonra en çok ziyaretçi alan bölge bu bölgedir.



Benim seyahatim esnasında -19 C dereceleri bulan soğuktan dolayı çok kalabalık değildi. 




Reeperbahn için bir batakhane tanımı yapanlar aslında biraz da haksızlık ediyorlar. Seks temalı işletmelerin bulunması ve bunları ziyaret etmek sadece bir tercih meselesi. 







Onun dışında Bal Mumu müzesi gibi birçok ilginç mekan da yine bu bölgede bulunmakta.  Öyle ki  Große Freihet olarak bilinen Büyük Özgürlük olarak Almanca'dan Türkçe diline çevirebileceğimiz biz sokak var burada.

 1960ların başında Beatles Alman hayranlarına bu caddedeki klüplerde söylerdi. Indra Club bunlardan biriydi. 





Bu bölgede bir Beatles Meydanı bile var. Rahmetli John Lennon Hamburg için şunu söylerdi: " Liverpool'da doğdum. Ama Hamburg'da büyüdüm."


Dedim ya, burası bir batakhane değil. Ama muhafazakar biri içinde uygun bir yer değil. 

Her liman kentinde olduğu gibi akrobatların, hokkabazların, sihirbazların ve fahişelerin denizcilere hizmet verdiği bir bölgeymiş 17. yüzyılda. Bugün ise hala canlılığını turistik anlamda korumakta... Artık denizciler gelmiyor tabi ama hizmet konusunda hiçbirşey değişmemiş :D


Eğer Reeperbahn'a gidecekseniz bahar aylarını tercih edin. Benim gibi kışın ortasında giderseniz -19 C 'lere varan soğukta Afganlı gibi gezersiniz. 



20.00 den önce Reeperbahn'ın cansız olduğu söylenir. Özellikle bahar aylarında haftasonları çok kalabalık oluyormuş. Güvenlik konusunda sıkıntı yok. 



Ciddi suçlara denk gelinmemiş. Lakin ufak tefek vakalar yaşanmamış değil, alkolün olduğu hangi yerde böyle şeyler yaşanmıyor ki...








 Hamburg seyahat notlarım AYRICA

GEÇMIŞIN IZINDEN TARIHI ELBE TÜNELI (HAMBURG / ALMANYA)






ile devam ediyor...


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR:



ALEKSANDRIA TROAS ANTIK KENTI ( EZINE - ÇANAKKALE / TÜRKIYE)









facebook sayfamızı da takip edin: 



sevgiyle kalın
2018 - Izmir / Türkiye 
volkan coşğun

Tüm fotoğraflar , ALINTI OLDUĞU BELİRTİLMEDİKÇE, bana aittir. Seyahat notlarında çeşitli kaynaklardan yararlanılmıştır. 




Tüm fotoğraflar (alıntılananlar dışında) tarafıma aittir.  

sevgiyle kalın,

VOLKAN COŞĞUN 2018 - İzmir ( Türkiye)













Yorumlar

Son 1 haftada en çok neler okundu? /What was the most read in the last week?

Son 30 günde en çok okunanlar /// Most read in last 30 days

Tüm zamanların en çok okunanları /// Most read of all time

Geçen Yıl En çok Okunanlar /// Last Year's Most Read Articles

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *