Ana içeriğe atla

Translate

Şu sıralar çok popüler / now very popular

ne güzeldi

ne güzeldi o akşam saatlerinde, henüz hava tam kararmamışken, bacalardan tüten dumanların isiyle, sokaklardan gelen uzak boğuk ortam sesleri... anneannem namazını kılardı, sessizce fısıldadığı duaların tonu, rükuya varırken eklemlerinde çıkan tıkırdamalar, sobanın üst kapağından tavana yansıyan ateşin ışığı, tiktak tiktak; salondaki saatin sessizliği. galiba ben o günleri çok özledim.   

Havra Sokağı : Tarihe Tanıklık Eden Sokak ( Kemeraltı Çarşısı - Konak / Izmir - Türkiye)






İzmir'in tarihi Kemeraltı çarşısının en önemli sokaklarından biridir Havra Sokağı. Genelde balıkçıların olduğu sokak olarak da bilinir. Ancak Havra kelime anlamı olarak aslında Sinagog demektir. 

Sizlere  Havra Sokağı ile ilgili ilginç detayları çekmiş olduğum fotoğraflarla birlikte paylaşmak istiyorum.



 #Keşifhane Havra Sokağı'nda...



Kemeraltı'nın günümüzde pek de umursanmayan özelliklerinden biridir Havralar. 



Geçmiş dönemlerdeki Musevi nüfusun sıkça ziyaret ettikleri bu ibadethanelerin Kemeraltı'nda sayısı bir hayli fazlaydı. 


Reklamlara tıklayarak sokak köpeklerine almış olduğum kuru mamalar için bana destek olabilirsiniz.


Tarihleri 15.yy'dan başlayarak 18. yy'in sonlarına kadar Havraların çevrelediği sokak Havra Sokağı'ndayım. 





Birçoğunuz özellikle İzmir'in en taze balık ve deniz ürünlerini almak için uğradığı sokak aslında bir dönem İzmir çok kültürlülüğün birer yansıması gibi. 





Bu yazımı okuduktan sonra öyle kolay geçip gitmeyin bir daha bu sokaklardan: 7000 yıllık geçmişi olan tarihi bir çarşıdan, Kemeraltı'ndan. 



Ve onun en önemli sokaklarından Havra Sokağı'nı günümüz balıkçılarıyla anmayın sadece.


1400 'lü yıllarda İspanya ve Portekiz'den sürülen Musevilerin bir kısmı Osmanlılar tarafından kabul edilerek İzmir'e yerleştirildiler. 20. yüzyılda yaklaşık 40.000 'e ulaşan Musevi nüfus İzmir'in Müslüman Türkler'den ve Ortodoks Rumlar'dan sonraki 3. büyük topluluğuydu. 




Levantenler, şehri İzmir'de yüzyıllar boyunca barış içinde yaşayan bu insanlar Kadifekale eteklerinde yaşamaya başladılar. Zaten bilenler bilir Kadifekale'nin eteklerindeki o cumbalı evler (şuanda çoğu virane halde ve Suriyeliler kalıyor.) mübadele esnasında ya terk edilmiş, ya da büyük yangında yokolmuş. 

 Kemeraltı'yı İkiçeşmelik'e bağlayan bu sokak da Havra Sokağı olarak adlandırılmış, yani Sinagog sokağı... 







Sokağın kültürel ve ticari yapısı kitaplara da konu olmuş; mesela Selin Süar'ın Havra Sokağı'nı konu aldığı romanını da okumanızı tavsiye ederim. Ayrıca tarihe tanıklık eden bir kitap daha : Tarık Dursun'un "Ben Unutmadan" adlı romanında Havra Sokağı'nda meyhanesi olan Yasef Usta'nın anılarını okuyabilirsiniz zevkle...



İzmir'in varoş kültürünü beslemediği dönemlerde, Levantenlerin uğrak noktası olan bu sokakta çoğu dükkan sahibi gayrimüslimmiş. Sokağın mimari dokusu maalesef büyük İzmir yangınında zarar görmüş.. Bugünlerde de maalesef ekonomik dar-boğazlar ve onlarca yıldır siyasi çekişmelerin sürdüğü ülkemde alım gücü düşen halk, eskisi gibi mimariye ve sokak düzenine de özen göstermiyor. 

Belediyenin ve gönüllü kuruluşların çevre düzenlemesi konusunda yaptıkları  kimi zaman fayda sağlıyor, kimi zaman da komik sonuçlar doğuruyor. Bugün birçok havra'nın maalesef kaderine terk edildiğini biliyoruz. İçlerinden kalan 9 sinagogun bazıları restore edilmiş, bazıları ise kullanılamaz halde. Son dönemlerdeki turizme yönelik çalışmayı kutlamak lazım.





 Havra sokağı'nda keşisen yan sokaklarda açılan butik oteller inşallah bu sokaklara verilmesi gereken görsel özeni arttırmaya önayak olurlar. Mesela İzmir'e gelecek olanlar yeni açılan L'agora Old Town'da kalmayı tercih edebilirler. Otelde birebir ben kalmadım, ancak puanlamaları yüksek ve müşterilerinin yorumlarından olumlu puanlar almış (Kaynak: www.Hotels.com) 

Tarihi çarşının tam kalbinde olan bu otelde Havra Sokağı, Saat Kulesi, Agora, Konak Meydanı, Müzeler, Kadifekale yürüme mesafesinde...

Birçok İzmir'linin taze gıda ve balık almak için o zamanda rağbet ettiği bu sokakta bugün yine taze gıda ve balık bulabilirsiniz. 
Turistler içinse Kemeraltı çarşısı ve Havra Sokağı kesinlikle ziyaret edilmeli. Fotoğraf makinenizi almadan sakın buralara gelmeyin.  Tarih bilincinin ve kültürel değerlerimizin yok olmaması dileğiyle... 




Kemeraltı yazılarım devam edecek...

Ana sayfamızdan yeni yazılarımdan haberdar olmak için ücretsiz abone olmayı unutmayın.

İzmir ile ilgili diğer yazılarıma ulaşmak için ARA ölümüne İZMİR yazmanız yeterli

FACEBOOK SAYFASINI HEMEN BEĞENİN: 


INSTAGRAM HESABINDAN BİZİ TAKİP EDİN:



Tüm fotoğraflar ve yazılar  , ALINTI OLDUĞU BELİRTİLMEDİKÇE, bana ve/veya Sinem Coşğun'a aittir. Seyahat notlarında çeşitli kaynaklardan ve kişilerden de yararlanılmıştır. 






Reklamlara tıklayarak sokak köpeklerine almış olduğum kuru mamalar için bana destek olabilirsiniz.


seygiyle kalın

volkan coşğun izmir 2018

Yorumlar

Son 1 haftada en çok neler okundu? /What was the most read in the last week?

Son 30 günde en çok okunanlar /// Most read in last 30 days

Tüm zamanların en çok okunanları /// Most read of all time

Geçen Yıl En çok Okunanlar /// Last Year's Most Read Articles

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *