Ana içeriğe atla

Translate

Şu sıralar çok popüler / now very popular

ne güzeldi

ne güzeldi o akşam saatlerinde, henüz hava tam kararmamışken, bacalardan tüten dumanların isiyle, sokaklardan gelen uzak boğuk ortam sesleri... anneannem namazını kılardı, sessizce fısıldadığı duaların tonu, rükuya varırken eklemlerinde çıkan tıkırdamalar, sobanın üst kapağından tavana yansıyan ateşin ışığı, tiktak tiktak; salondaki saatin sessizliği. galiba ben o günleri çok özledim.   

Neden Hep Kırmızı? (Londra / İngiltere - Bİrleşik Krallık) / Why is it always Red? (London / England - United Kingdom)



Kırmızı telefon kulübeleri ve otobüsleri denince aklınıza hangi şehir gelir?

Which city comes to mind when you talk about red phone booths and buses?





Londra dediğinizi duyar gibiyim. 


I hear you say London.

Peki Londra'daki otobüslerin ve telefon kulübelerinin neden kırmızı olduğu konusunda fikriniz var mı?
 Do you have any idea why buses and telephone booths in London are red?


Yoksa, merak etmeyin, sizler için kaleme aldım. 
#Keşifhane Londra'da...

Otherwise, don't worry, I wrote it for you.


#Keşifhane in London ...







Yılda ortalama 40 milyona yakın turist ziyaret ettiği Londra'nın en ilgi odaklarından birisi de kırmızı otobüsleri ve telefon kulübeleri olsa gerek. Ortalama 9000'e yakın otobüs sayısıyla dünyanın en işlek toplu ulaşım ağına sahip şehirlerindendir Londra şehri.

Red buses and telephone booths should be one of the most popular focal points in London, where around 40 million tourists visit annually. London is one of the busiest cities in the world with an average of 9000 buses.




Genelde 2 katlı olan bu otobüsleri günde yaklaşık 6 milyon kişinin kullandığı söylenmektedir. 
It is said that approximately 6 million people use these buses, which are generally 2 floors.




Bugün Londra'da birçok otobüs benzinli, dizel yakıtlarından kurtarılarak elektrikli hatta döner yağıyla çalışacak mekanizmalara sahip çevre dostu otobüslere döndürülmüştür. 

Today, many buses in London have been recovered from gasoline and diesel fuels and turned into environmentally friendly buses with mechanisms to operate with electric or even rotary oil.


Londra otobüslerinin kırmızı olmasının nedeni 1900'lü yıllara uzanır. London General Omnibus Company adıyla kısa adı LGOC, Londra hatlarında otobüsleri olan bir şirketti ve 1907 yılında alınan bir kararla tüm otobüslerin diğer şirketlerin otobüslerinden ayırt edebilmek amacıyla kırmızıya boyattı. 

The reason why London buses are red goes back to the 1900s. The London General Omnibus Company, shortly known as LGOC, was a company with buses on the London lines, and in 1907, all the buses were red in order to distinguish them from other companies' buses. 



1933 yılında tüm şehir-içi ulaşımı devralan şirket, Londra taşımacılık renk standartları kılavuzunda yer aldığı şekilde, kırmızı otobüslerinin Londra şehri için bu kadar ikonik bir hal alacağını zannetmiyorum ki tahmin edemezdi...
The company, which took over the entire urban transport in 1933, I wouldn't think, that red buses would be so iconic for London as regulated in London's intercity color regulation systems.





Otobüslerde işler yolunda giderken, zamanında Sir Giles Gilbert Scott ve onun sevgilisi olan Anglophiles tarafından tasarlanan kırmızı kulübeler için maalesef aynı şeyi söyleyemeyiz.
Unfortunately, we can't say the same for the red kiosks that were designed by Sir Giles Gilbert Scott and his lover Anglophiles.




 Kırmızı kulübeleriyle turistlerin odak noktasında olan Londra yakın gelecekte kulübeleri sadece tatlı bir anı olarak anılacak kadar azaltacakmış. 1935 yılında İngiltere Kralı 5. George'un doğum günü şerefine iletişim mucizesi olarak şehrin birçok noktasına yerleştirilen bu kulübeler günümüzde internet ve cep telefonu teknolojilerinin gelişmesiyle önemini iyice kaybetmiş ve sahibi olduğu İngiliz Telekom firmasına zarar yazmaya başlamıştır. 

London is the focal point of tourists with its red huts, and in the near future will reduce the huts to a mere sweet memory. These huts, which were placed in many points of the city as a communication miracle in honor of the birth of V. King George the Great in England in 1935, have lost their importance with the development of internet and mobile phone technologies and started to damage the British Telecom company it owns.





Bu sebeple sadece kent dekorasyonu olarak hizmet verecek olan bu kulübelerden yakın zamanda telefonla görüşmek hayal olacak, ona göre...

For this reason, it will only be imagination to meet by phone from these huts that will serve only as urban decoration, according to him ...








Volkan Coşğun

***

Kaynak belirtilmedikçe tüm fotoğraflar tarafıma aittir. Yazıları hazırlarken çeşitli kaynaklardan faydalanılmıştır.
All photographs are by me unless the source is specified. Various sources were used in preparing the articles.


Reklamlara tıklayarak destek olmayı, yazılara yorum yapmayı 
ve sosyal medyada paylaşmayı unutmayınız. :)
Support by clicking on ads, commenting on posts
and don't forget to share on social media. :)  


Yorumlar

Son 1 haftada en çok neler okundu? /What was the most read in the last week?

Son 30 günde en çok okunanlar /// Most read in last 30 days

Tüm zamanların en çok okunanları /// Most read of all time

Geçen Yıl En çok Okunanlar /// Last Year's Most Read Articles

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *