Ana içeriğe atla

Translate

Şu sıralar çok popüler / now very popular

ne güzeldi

ne güzeldi o akşam saatlerinde, henüz hava tam kararmamışken, bacalardan tüten dumanların isiyle, sokaklardan gelen uzak boğuk ortam sesleri... anneannem namazını kılardı, sessizce fısıldadığı duaların tonu, rükuya varırken eklemlerinde çıkan tıkırdamalar, sobanın üst kapağından tavana yansıyan ateşin ışığı, tiktak tiktak; salondaki saatin sessizliği. galiba ben o günleri çok özledim.   

Kyoto Japon Parkı (Selçuklu - Konya- Türkiye)


Konya seyahatimiz sevgili arkadaşlarımız Yaprak ve Hüsocan ile birlikte tam gaz sürerken, yeni bir durakla karşınızdayız. 

Keşifhane Konya Kyoto Japon Parkında...

2010 yılında Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete açılmış bu park Selçuklu İlçesi Kosova Mahallesi Veysel Karani Caddesi No: 131/a'da. Tel: +903322612303
Konya Belediyesi ile kardeş belediye olan Japonya'daki Kyoto Belediyesine jest olması adına Konya'da bulunan bu park kendinizi bir anda sanal Japonya'da hissetmenize olanak sağlıyor. 
Acaba Kyoto Belediyesi de bize jest olsun diye Kyoto'da bi Konya Parkı yaptırmış mı,bilmiyorum.

Ortada büyük bir göl ve çevresinde yürüyüş yollarıyla hoş bir peyzaj uygulanmış. Ayrıca arkamıza aldığımız Japon geleneksel mimarisiyle ilgi odağı olan yapı restoran kafe olarak hizmet vermekte. 
Sevgili Yaprak'ımız ve Eşi Hüsocan'ımız...

Kyoto Japon Parkına hafta içi ve hafta sonu dahil sabah 08:00 akşam 23:00 arası ziyaret etme imkanı var. Girişler, herhangi bir şey yiyip içmezseniz, ücretsiz. Dışarıdan yiyecek getirilmesi yasak, belirtmek lazım. 

Kyoto Japon Parkı


Yaklaşık 30 bin m2 alan üzerine kurulmuş park alanı Konya'lıların ve bizim gibi turistlerinde uğrak yeri olmuş. Park alanı; Japon bahçesi, kamelyalar, seyir terası, irili ufaklı taş köprülerden, adacıklardan oluşmakta.

Parktaki en eğlenceli dakikalardan objektifime yansıyanlar...



Çocuklarla birlikte bizim çocuklar Sinem ve Yaprak bayırdan yuvarlandılar. Gülme krizine girdiğimiz anlarda bir anda olsa çocukluk yıllarımıza geri döndük. 


İki ülke arasında binlerce kilometre mesafe olmasına rağmen kültürlerarası etkileşim her zaman sıkı olmuştur. 2003 yılı Japonya'da "Türk yılı" ilan edilmişti. Bu süreçte dostluk ilişkileri daha da pekişti. 2010 yılında da Türkiye'de "Japon Yılı" ilan edilmesiyle bu park, kullanıma açılmış.  




Japonlarda da aynı Türklerdeki gibi ciddi bir çay alışkanlığı var ve Japonlar bu alışkanlığı bir seremoniyle pekiştiriyorlar. Çay içerek, kendisini dış dünyadan soyutlayıp, iç sesini dinlemeye yönlendirmeyi amaçlayan bu seremoninin icra edildiği yerlere Chaniwa deniyor, yani Çay Bahçesi.


Çay bahçesinin şekillenmesi gelişigüzel şekilde yapılmamış. Japon kültürel değerlerine uygun olarak yapılmış. mesela bahçenin neredeyse tamamını oluşturan kuru bahçe granit kayasından elde edilen çakıl taşlarından yapılmış. 


Bunu nedeni çakıl taşlarının Japon kültüründe temizlik ve saflığı temsil ediyormuş. 




Siz de ziyaret ettiğinizde fark edeceksiniz, bahçeler içerisindeki yürüyüş patikalarının hiçbir düz değildir. Tüm patikaların kıvrımlı ve kavisli olması tesadüf değildir. 


Ayrıca parktaki bitkilerinden yerleşimi mevsimler göz önünde tutularak yapılmış.  Kullanılan bitkilerden, Japon siyah çamı gibi tüm yıl yeşil kalabilen bitkilerin yanında sadece sonbahar zamanı kızaran ve kışın yapraklarını döken Japon Ardıcı gibi ağaçlarda bir tasarımın sonucu olarak parkta konumlandırılmış. 

Kyoto Japon Parkı'nda kendinizi geleneksel Japon hissetmeniz için tüm olanaklar sağlanmış bulunmakta :D


Bu arada düğün zamanı olmadığı için göremedik ancak Konya'lı fotoğrafçıların düğün dış çekimleri için ideal olarak görülüyormuş burası.


Bitkilerin özenli yerleşimi beğenimizi kazandı. Göl içerisindeki Japon balıklarının olması da gerçekten çok hoş, bana Endonezya'daki günlerimi anımsattı adeta. 


Sigara ve kabuklu yemişlerin yasak olmasından dolayı belediyeyi kutluyorum. 


Gölette balıklar canlıyken, kuğuların maket olması hiç hoş olmamış. Bu kadar fark yaratan bir parkta doğal olmayan bir uygulamanın olması gerçekten üzücü. 



Konya ile ilgili diğer yazılarıma ulaşmak için Sayfanın sağ üstünde bulunan ARA sekmesine Konya yazmanız yeterli. Konya ile ilgili tüm yazılarıma oradan ulaşabilirsiniz.




Bu arada reklamlara tıklayarak da bana  destek olabilirsiniz.
 Unutmayın tıkladığınız her reklam, sokak köpeklerine mama demek...

Volkan Coşğun
Yazının kaleme alındığı yer / yıl : İzmir 2018


Ana sayfamızdan yeni yazılarımdan haberdar olmak için sağ üst tarafta ABONE OL'dan ücretsiz abone olmayı unutmayın.

FACEBOOK SAYFASINI HEMEN BEĞENİN: 

INSTAGRAM HESABINDAN BİZİ TAKİP EDİN:

Tüm fotoğraflar ve yazılar,
 ALINTI/KAYNAK OLDUĞU BELİRTİLMEDİKÇE 
Volkan Coşğun'a  ve/veya Sinem Coşğun'a aittir. 

İzinsiz ve kaynak belirtilmeden kullanılması yasaktır. 

Seyahat notlarında çeşitli kaynaklardan ve kişilerden de yararlanılmıştır. 

Yorumlar

Son 1 haftada en çok neler okundu? /What was the most read in the last week?

Son 30 günde en çok okunanlar /// Most read in last 30 days

Tüm zamanların en çok okunanları /// Most read of all time

Geçen Yıl En çok Okunanlar /// Last Year's Most Read Articles

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *