Ana içeriğe atla

Translate

Şu sıralar çok popüler / now very popular

ne güzeldi

ne güzeldi o akşam saatlerinde, henüz hava tam kararmamışken, bacalardan tüten dumanların isiyle, sokaklardan gelen uzak boğuk ortam sesleri... anneannem namazını kılardı, sessizce fısıldadığı duaların tonu, rükuya varırken eklemlerinde çıkan tıkırdamalar, sobanın üst kapağından tavana yansıyan ateşin ışığı, tiktak tiktak; salondaki saatin sessizliği. galiba ben o günleri çok özledim.   

Zulu Kabilesi : Cennetin İnsanları ( Guateng / Güney Afrika Cumhuriyeti)




Afrika kıtasının en önemli ve büyük kabilelerinden Zulu Kabilesini ziyaret ediyorum. 

#Keşifhane Zulu Kabilesinde...




Güney Afrika'nın en büyük ve en saygıdeğer kabilelerinden olan Zulu Kabilesinin yaşadığı köye geldim. Kökenleri KwaZulu-Natal Eyaletine dayanır. Yaklaşık nüfusları 10 - 12 milyon arasında değişkenlik gösterebilir. 








Kabilenin İsmi, yine aynı kabilenin lideri olan esas adı Shakaka Senzangakhona'dan (Kabileler arası Shaka Zulu olarak bilinirmiş.)  gelmektedir. 





Zulu kabilesinde aile kavramı vardır ve kadının sözü geçmektedir. İlk çocuk doğana kadar karı - koca'nın evli olduğuna inanılmaz. Doğan çocuk sadece o ailenin değil, köydeki herkesin sorumluluğundadır. 



Zulu sakinleri kendilerini "göklerin halkı" olarak isimlendiriyor. 






Davullar ve vurmalı birçok çalgı Zulu kabilesini mutlu etmektedir.  Ingungu diye bir davulları mevcuttur. Ritueller esnasında davullar çalınmakta, fiziki ve ruhani değerler aşılanmaktadır.







Arı kovanı şeklinde dairesel çadırlarda yaşamaktadır Zulu'lu kardeşlerimiz. Bu evleri kadınlar ve erkekler birlikte inşa etmektedir.ler. Sıcak ve soğuk havalardan korunmak amacıyla inek gübresi ve çamur karışımlarından mantolama yaparlarmış. 




Zulu kabilesi milyonlarca yıldır Afrika topraklarının esas sahipleri olarak kabul edilmektedir. 




Aşağıdaki fotoğrafta gerçek bir filin baş iskeletini görmektesiniz. Yeni koruma kanunlarıyla şuanda fil dişi için fil katletmek yasak. Ancak kaçakçılara göz yumulması acı bir gerçek... 








Bakirelik önemli bir husustur. Bakirelik testini başarıyla geçenlere diploma veriliyormuş. 








Zulu kadınlarında giyim medeni hallerine göre şekillenmektedir. Bakire ve evlenmek isteyen bir zulu kadını, vücudunu boncuklu pamuk iplerden yapılmış etekler giyerek sergilemektedir. Nişanlı bir zulu kadını, saçlarını büyük kafa kasketleriyle büyütür, göğüslerini bezlerle kapatmaktadır. 





Zulu halkı, Amadlozi ve Abaphansi adlı atalarının ruhlarına inanmaktadırlar. Bu ruhlar "ilk gelen" olarak adlandırılan seçkin ruhlardır. Lakin sömürgeci misyonerlerle zamanla çoğu Zulu Hristiyanlaşmıştır. Lakin geleneksel yaşam tarzları Hristiyanlık dinini kabul eden Zulu insanının hristiyanlık anlayışını oldukça şekillendirmiştir. 






Bir zamanlar insan eti de yiyen bu kabile son 100 yıldır insan etine dokunmuyormuş. :)





Gittiğimiz bölgede Zulu kabilesi bizlere bölge insanının danslarını ve geleneklerinin güzelliklerini anlatan bir dans şov hazırlamışlar.




Kabile içi adelet yüzyıllardan beri yazılı olmayan kanunlarla şekillenirmiş. Klan reisi grubun en yaşlı üyesidir. Savaş zamanı önderlik eden bu üye, barış zamanında da yargıçlık görevini üstlenmektedir. 















Buğdaydan yapmış oldukları birayı tatmak istedim. Ancak tur operatörümüz ikram ettikleri birayı içmememin daha sağlıklı olacağını söyledi, hijyenik olmadığından...



Bu muhteşem kabile üyeleriyle tanışmak güzeldi. 

Güney Afrika yazılarım devam edecek.

Ana sayfamızdan yeni yazılarımdan haberdar olmak için ücretsiz abone olmayı unutmayın.

FACEBOOK SAYFASI  

 https://www.facebook.com/volkanilekesifhane

INSTAGRAM HESABI  


Tüm fotoğraflar ve yazılar  , ALINTI OLDUĞU BELİRTİLMEDİKÇE, bana ve/veya Sinem Coşğun'a aittir. Seyahat notlarında çeşitli kaynaklardan ve kişilerden de yararlanılmıştır. 


seygiyle kalın
volkan coşğun izmir 2018


Yorumlar

Son 1 haftada en çok neler okundu? /What was the most read in the last week?

Son 30 günde en çok okunanlar /// Most read in last 30 days

Tüm zamanların en çok okunanları /// Most read of all time

Geçen Yıl En çok Okunanlar /// Last Year's Most Read Articles

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *