Ana içeriğe atla

Translate

Şu sıralar çok popüler / now very popular

ne güzeldi

ne güzeldi o akşam saatlerinde, henüz hava tam kararmamışken, bacalardan tüten dumanların isiyle, sokaklardan gelen uzak boğuk ortam sesleri... anneannem namazını kılardı, sessizce fısıldadığı duaların tonu, rükuya varırken eklemlerinde çıkan tıkırdamalar, sobanın üst kapağından tavana yansıyan ateşin ışığı, tiktak tiktak; salondaki saatin sessizliği. galiba ben o günleri çok özledim.   

Shakespeare'ın Londra'sı




 Dünyanın en önemli yazarlarından William Shakespeare hayatının büyük bir bölümünü, özellikle tiyatro eserlerinin sahnelendiği dönemlerde Londra'da geçirmiştir. Londra yılları olarak 1585'ten 1612 yılına kadar Londra'nın tadını çıkarmıştı bu büyük yazar.

Sade bir yaşamı seçen Shakespeare, tek bir evde kalmıyordu. Farklı bölgelerde iş yoğunluğuna göre farklı bölgelerde evler kiralamıştı. Özellikle tiyatro eserlerinin sahnelendiği dönemlerde tiyatro salonlarına yürüme mesafesinde evler kiralardı. 


O dönemin Londra'sı, günümüz Londra'sından oldukça farklı değildi. Günümüz Londra'sı elbette geçmiş döneme göre daha temizdi. Eskiden kanalizasyon sisteminin olmaması büyük bir sıkıntıydı. Eskiye göre günümüzün en modern şehirlerinden olan Londra'da değişmeyen şey hep gözde olmasıydı. 

Sokaklar bugünkü yine kalabalık, gürültülü ve hareketliydi. Sanatın ve ekonominin hep merkezi olan şehir, Shakespeare gibi sanatçıları dünya tarihine kazandırmıştır.


Shakespeare'in Londra'daki pub kültürüne göndermeler yaptığı birçok eseri olduğunu görüyoruz. Özellikle Fleet Street Pub'da geçen birçok konuyla, yazarın Pub kültürüne aşina olduğunu düşünmekteyiz. Bazı oyunlarındaysa Kraliyet ailesinin önünde sergilenmesinden dolayı daha usturuplu konuların ele alındığı düşünülüyor. Shakespeare'in Kralın karşısında kendi oyununda oyuncu olarak rol aldığı da düşünülmektedir.


Çeşitli kaynaklardan yararlanılmıştır. Fotoğraflar Volkan Coşğun'a aittir.



Yorumlar

Son 1 haftada en çok neler okundu? /What was the most read in the last week?

Son 30 günde en çok okunanlar /// Most read in last 30 days

Tüm zamanların en çok okunanları /// Most read of all time

Geçen Yıl En çok Okunanlar /// Last Year's Most Read Articles

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *