Ana içeriğe atla

Translate

Şu sıralar çok popüler / now very popular

ne güzeldi

ne güzeldi o akşam saatlerinde, henüz hava tam kararmamışken, bacalardan tüten dumanların isiyle, sokaklardan gelen uzak boğuk ortam sesleri... anneannem namazını kılardı, sessizce fısıldadığı duaların tonu, rükuya varırken eklemlerinde çıkan tıkırdamalar, sobanın üst kapağından tavana yansıyan ateşin ışığı, tiktak tiktak; salondaki saatin sessizliği. galiba ben o günleri çok özledim.   

Birgi : Sessiz Sakin İlahi (Birgi - Ödemiş İzmir / Türkiye)




Neredeyse her metrekaresine bir uygarlık sığdıran İzmir'in Ödemiş İlçesine bağlı Birgi Köyü'ndeyiz.  Konakları, camileri, yatırları, çeşmeleri ve kendine has köy mimarisiyle Birgi sizleri bekliyor.

#Keşifhane Birgi'de...







Unesco'nun Dünya Mirası listesine alınan köy Ödemişe 10 km uzaklıkta... M.Ö. 750-680 yıllarında Frigler, M.Ö. 680 - 546 yıllarında Lidyalılar daha sonra Persler, Bergamalılar, Roma ve Bizans İmparatorlukları tarafından mesken tutulan tarihi Birgi'nin sokaklarında kaybolmak aslında bir nebzede olsa hayatı nefeslemektir.  






13. ve 14. yüzyılda Anadolu Beyliklerinden Aydınoğlu Beyliği'ne başkentlik yapan köy, 1426 'dan cumhuriyet dönemine kadar Osmanlı'nın hakimiyetindeydi. Osmanlı mimarisindeki şaşanın detaylara yansımasını bu köyde görmek pek mümkün değildir. Daha sade ancak dingin bir görünümle karşılar sizi Birgi...
İzmir'e Aydın otobanı üzerinden 128 km uzaklıkta olan Birgi, Gölcük kasabasına da yakın olmasından dolayı duraklararası seyahat eden günübirlikçilerin uğrak yeridir. Eğer uzaklardan geliyorsanız, 2-3 gün burada konaklayın derim.


 Gerçek köy havasını, tarihi dokuyla birlikte içinize çekin. Ağaçların gölgesinde Arnavut kaldırımlı taş sokaklarda yürümek, köylülerle çay içmek, hatta fırsatınız varsa adaçayı toplamak bu tatilin bir numaralı vazifesi olsun. 



Dini olarak Birgi mitolojik Tanrı Zeus'un dana sonra da Hristiyanlığın yayılmasıyla Hz. İsa'nın şehri olarak akıllara kazınmış. 

Ayrıca Birgivizade Mustafa Efendinin oğlu  ve İslam Bilgini Mehmet Efendi'nin kabirlerinin yanyana bulunduğu kabirleri de ziyaret etmelisiniz. 



Zamanın durduğu sokaklarda fotoğrafçılar için çok kare yakalamak mevcut.




Bozdağın eteklerinden İlyada destanı'nda Küçük Menderes çayırlarına kadar uzanan, Bizans döneminden kalma Su Kemerleri, İmam-ı Birgi Hazretleri Türbesi, Dervişağa Camii, Sarı Berber Mescidi, Güdüklü Minare, Ağa Camii, Kurşunlu Camii, Karaoğlu Camii ve en dikkat çeken Ulu Camii Birginin günümüzde yaşayan hazinelerinden... 



Yıllar geçtikte insanlar gelir gider, medeniyetler yok olur yenileriyle yenilenir, ancak değişmeyen ağaçlar Birgi'nin kimliğini taşır yüzyıllardır taşıdıkları anıtlaşmış dallarıyla.



 Zeytin ve çınar ağaçları, hemen girişte yer alan devasa selvi ağaçları sizleri hoş karşılar Birgi'ye, 
hoş uğurlarlar geri dönüşte de... 
Bozdağ Zirve Yaptığım esnada ...  Fotoğraf: Yasemin Karaca 
Eğer İzmir dışından geldiyseniz Gölcük ve Bozdağ'ı da görmenizi tavsiye ederim. İzmir içindenseniz, boşverin Gölcük ve Bozdağı: Birgi'nin gün boyunca tadını çıkarın. Gölcük ve Bozdağ için ayrı bir zaman ayırırsınız. 


Bozdağ zirve sonrası iniş yoluna geçtik, Birgi'den ineceğiz. FotoğrafÇ Yaemin Karaca 

Çünkü bu üç yerde 20şer dakikalık zaman aralıklarına sığamayacak kadar gün'dürler. Hatta günlerce sürerler, bu yüzden Birgi'de bir gece konaklamak bence sünnettir. Bozdağ'a gece yürüyüşü zirve yapmış biri olarak da Bozdağ'ı Birgi'yle harcamayın derim. 






Zamana direnen bu köy aynı zamanda Türkiye'nin en güzel 10 küçük köy meydanı listesinde 3. sırada yer almış. 





Asya Çayırlarının çocukları, Birgi çocukları yemyeşil doğanın, temiz doğanın içinde yetişir. 

Kimi zaman utangaç tavırlarla objektifime yakalandılar. Kimi zaman mert delikanlı oluverdiler. 


Sokaklarında kedilerin ve çocukların gölgelerine hizmet eden Birgi Köyünün bir de efsanesi vardır. Bizans'lı soylu kızı Anastasia aşık olduğu Aydınoğlu Mehmet bey'e ulaşmak için sonunda kendini kaleden aşağı atar. Orada hemen can verir.



 Ancak ayak izleri yerde sonsuza dek kalır. İşte bu ayak izlerini görmek içinde Mehmet Bey Türbesini ziyaret etmelisiniz. 




Köyün ve çevresinin en görkemli yapılarından olan Çakırağa Konağının yapılış tarihi 18. yüzyıla uzanır. 

Ahşap , kerpiç karışımı üretim teknikleriyle yapılan bu şaheser, zamanın ünlü zengin tüccarlarından birine aitmiş. Çoğu parçanın döneminde İtalya'dan getirtilmesiyle barok ezgileri bulmanız pek de zor değil...




Birgi'ye geldiğiniz de lüks restoranlar bulamayabilirsiniz. 





Ancak geleneksel yapıdaki işletmeler size lükse kaçacak huzur sunarlar. 

Birgi Elif Hanım Konağı, Mor Fesli, Taş Köprü bunlara bir kaç örnek olarak sıralanabilir. 

Dedim ya Birgi'yi birkaç saate sığdırmayın, sabahları mis gibi kokusunu içinize çekin diye. 

İşte size kalmak içinde birkaç alternatif: Cemile Sultan Butik Otel, Birgi Butik Otel Saliha Hanım Taş Konak...



İzmir yazılarım devam edecek...

TIKLADIĞINIZ REKLAMLARDAN ELDE ETTİĞİM GELİRLE SOKAK KÖPEKLERİNE MAMA ALIYORUM. REKLAMLARI TIKLAMAYI UNUTMAYIN.

Ana sayfamızdan yeni yazılarımdan haberdar olmak için ücretsiz abone olmayı unutmayın.

FACEBOOK SAYFASINI HEMEN BEĞENİN: 



INSTAGRAM HESABINDAN BİZİ TAKİP EDİN:



Tüm fotoğraflar ve yazılar  , ALINTI OLDUĞU BELİRTİLMEDİKÇE, bana ve/veya Sinem Coşğun'a aittir. Seyahat notlarında çeşitli kaynaklardan ve kişilerden de yararlanılmıştır. 

Yorumlar

Son 1 haftada en çok neler okundu? /What was the most read in the last week?

Son 30 günde en çok okunanlar /// Most read in last 30 days

Tüm zamanların en çok okunanları /// Most read of all time

Geçen Yıl En çok Okunanlar /// Last Year's Most Read Articles

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *