Ana içeriğe atla

Translate

Şu sıralar çok popüler / now very popular

ne güzeldi

ne güzeldi o akşam saatlerinde, henüz hava tam kararmamışken, bacalardan tüten dumanların isiyle, sokaklardan gelen uzak boğuk ortam sesleri... anneannem namazını kılardı, sessizce fısıldadığı duaların tonu, rükuya varırken eklemlerinde çıkan tıkırdamalar, sobanın üst kapağından tavana yansıyan ateşin ışığı, tiktak tiktak; salondaki saatin sessizliği. galiba ben o günleri çok özledim.   

Oyun Oynayamayan İstanbul ( İstanbul - Türkiye)

fotoğraf: Volkan Coşğun

Soğuk bir İstanbul günü Beşiktaş'tan vapurla Büyükada'ya doğru yola çıktık. Eşsiz boğaz manzarası ve martı sesleriyle seyahat ederken birbirinden şeker üç kız kardeşin fotoğraflarını izin alarak  çektim. Yurtdışında yaşayan miniklerimizin ellerindeki tabletler de dikkatimi çekti. 



fotoğraf: Volkan Coşğun

Vapur boyunca eşlik eden martıları fotoğraflamak istiyordu bu minikler. 

Koşup oynamanın, sokak oyunlarının neredeyse tamamının tarihe karıştığı günümüzde AVM alanlarında ya da sokak aralarında sıkışıp kalmış yapay parklarda oynamak zorunda kalıyordu  çocuklar. Çocukluğumuzun oyunlarını internetten oynanan çevrimiçi oyunlar aldı adeta. 

En başından İstanbul'u anlayabilmek zor olsa gerek bir çocuk için. Martıların onlara sunduğu bu özgürlük duygusu maalesef çocuklarımız karaya bastıklarında önemini kaybediyor. Her yerin betonlaştığı bir şehirde nefes almaktan bir korkar olmuş ebeveynler, çocukları nasıl sokaklarında özgürce oynasın?!


fotoğraf: Volkan Coşğun

OMO Global Çocuk ve Oyun Araştırması'na göre Türkiye'de her 10 çocuktan altısı günde bir saat ya da daha az süre dışarıda oyun oynuyor. İstanbul'un gri katmanlarından oluşan çarpık kentleşme, ister lüks semtlerde olsun ister alt gelir grubunun yaşadığı gecekondu mahallelerinde, çocukların oyunlarını ağaçsız çiçeksiz topraksız tamamı taş ve asfaltla kaplanmış trafiğe açık dar sokaklarda oynamaya zorluyor. Bu durumda güvensizlik duygusu yarattığından çocuklar evlerde hapis ediliyor.   

"TEMA Vakfının "İstanbul'da Çocuk ve Doğa İlişkisi Araştırması" sonuçları da 3,7 ve 10. sınıfta okuyan 2 bin 486 çocuk üzerinde yapılan araştırmada, çocukların yüzde 34.8'i bahçede ya da parkta hiç oynamadığını söylüyor. 1 saatten az oynayanların oranı yüde 30.7 , 1 - 2 saat oynayanlar yüzde 19.6. Parkta ya da bahçede 2-4 saat oynayabilen çocukların oranları da yüzde sadece 7.7 ." (Kaynak: ERG Eğitim Reformu Girişimi)


fotoğraf: Volkan Coşğun

Aslında birer oyalama aracı olarak çocuklara sunmuş olduğumuz telefonlar ve tabletlerin bebekler, çocuklar üzerinde etkileri yetişkinlere göre kat kat daha fazla. Elektromanyetik dalgalar yaymalarından dolayı kemik ve yumuşak dokudan birkaç santimetre ilerlediği ve enerjisinin de beyin ve sinir dokusunda emildiği artık bilimsel veriler tarafından kanıtlanmış.  
Ciddi baş ağrıları, kulak ağrıları, beyin zarında incelmeler, görme ve işitme kaybı başlıca zararlar arasında gösteriliyor. 

Unutmayın tıkladığınız her reklam, sokak köpeklerine mama demek...

İstanbul ile ilgili diğer yazılara ulaşmak için sağ üst köşedeki ARA/Büyüteç butonuna İstanbul yazmanız yeterli...

Tüm yazılarımdan haberdar olmak için Ana Sayfada ABONE OL'dan ücretsiz abone olmayı unutmayın. 

Keşifhane sosyal medyada da yayında...

Tüm fotoğraflar ve yazılar  Alıntı ve / veya birebir Kaynak belirtilmedikçe
 Keşifhane yazarlarına aittir.
 İzinsiz ve kaynak belirtilmeden kullanılması yasaktır. 
Seyahat notlarında çeşitli kaynaklardan ve kişilerden yararlanılmıştır.   
Bu blog sitesi ticari amaçlarla olmayıp sadece bilgilendirme amaçlıdır. 




Tıkladığınız her reklam için sokak hayvanlarına mama almaktayız. Yardımlarınızı bekleriz. 


Yorumlar

Son 1 haftada en çok neler okundu? /What was the most read in the last week?

Son 30 günde en çok okunanlar /// Most read in last 30 days

Tüm zamanların en çok okunanları /// Most read of all time

Geçen Yıl En çok Okunanlar /// Last Year's Most Read Articles

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *