|
fotoğraf alıntıdır: diepresse.com |
Konstanz sokaklarında dolaşırken
Orta Çağı'n mimari dokusunu iliklerinize kadar hissediyorsunuz.
|
kaynak : konstanz.de |
Bu görkemli yapılar estetik olarak gözünüzü doldursa da Orta Çağı'n karanlık dönemini bizlere yazılı kaynaklar ve heykeller anlatabilir sadece.
Orta Çağın en önemli şahsiyetlerinden, Konstanz şehri için de önemli bir yere sahip olan Jan Hus kimdi?
Jan Hus 1370 Husinec Bohemya doğumludur. 1415 yılında da Konstanz'da idam edilmiştir. Dönemin Kutsal Roma Cermen İmparatorluğunda Orta Çağın en karanlık döneminde getirdiği yenilikler ve reformlar ile bağnaz Hristiyan kesmin dikkatini çekmiştir.
Bu sebeple kazığa bağlanarak Konstanz şehrinde diri diri yakılmıştır. Külleri de Bodensee yani Konstanz gölüne savrulmuştur.
Reform hareketini Martin Luther başlattığı bilinir. Doğrudur da...
Ancak temeli Jan Hus tarafından atılmıştır.
Luther 'den yaklaşık 100 yıl önce yaşamış olan teolog Hus aynı zamanda Prag'da yüksek eğitimi almış kiliseyi korkusuzca eleştiren aynı zamanda Konstanz konsülünde de görev alan biriydi.
Bir dönem Prag Üniversitesi rektörlüğüne kadar getirilen Hus, genelde yazılarını ve vaazlarını çek dilince yayınlamıştır. Çek ulusalcığından ziyade kendisi bağnaz kilise düşüncesinden kurtulması için tüm Hristiyan toplumunu hedef alan ve eleştiren yazılar yayınlamıştır.
Bu sebeple aforoz edildi. Lakin aforozu kabul etmedi ve birçok ezilen kesimden destek gördü. 1413 yılında De Ecclesia adıyla yeni bir dini yazı kaleme aldı ve bu yazı Balkanlarda ve Kuzey Avrupa'da büyük yankı uyandırdı.
Diri diri kazığa bağlı bir şekilde Konstanz'da yakılması tarih sayfalarına konu olmuştur. Jan Hus'un buraya davet edilmesi de film senaryosu gibi...
Almanya'ya da hükmeden Macaristan Kralı Sigismund, prestij kaybeden kilisenin tekrardan güç kazanması içi Konstanz Konsey'ine Kral John XXIII'i devreye sokturarak Hus'u da davet etmiştir. Hristiyanlık'a karşı ve sapkın düşüncelere sahip olduğunu düşünen bu bağnaz gruplar, Hus'a geliş ve gidişlerde güvenlik sözü verdi ve koruma altında olacağı söylendi. Hus başlangıçta çok isteksizdi ve kabul etmedi. Ancak Kral John XXIII, Hus'u ikna edemeyince, Macaristan Kralı Sigismund, Kral John XXIII'u ölümle tehdit etti ve Hus bunu öğrenince bir şekilde
bu daveti kabul etti.
Konstanz'da konsül toplanmadan hemen önceydi. Muhalif Hus, Konstanz'a varışından 2 gün sonrasına kadar herhangi bir güvenlik sıkıntısı yaşamadı. Ancak bir süre sonra Kral Sigismund emriyle yakınlardaki bir hücreye atıldı. Bunu fırsat bilen diğer muhalifler de sonucu belli olan bir yargılanma sürecinin içerisinde Hus'un durumunu daha da kötüleştirdiler. Konsey, Hus'a yaptıklarından pişman olmasını ve geri adım atmasını istedi, bu sayede hayatı kurtarılacaktı. Ancak Hus, bildiğinden vazgeçmedi ve 6 Temmuz 1415 tarihinde idam cezasına çarptırıldı.
Jan Hus, 15. yüzyılın en önemli Çek asıllı dini reformcusu olarak tarihe adını yazdırdı. Ölümü hazin olsa da Orta Çağ karanlığında hızlandırdığı reform hareketi ile kendisinden bir asır sonra dünyaya gelecek Martin Luther'e ilham kaynağı olmuştur.
Konstanz ile ilgili diğer yazılarımı da okudunuz mu?
Volkan Coşğun
Fotoğraflar kaynak belirtilmedikçe tarafıma aittir.
Metni hazırlarken çeşitli kaynaklardan yararlanılmıştır.
Yorumlar