Ana içeriğe atla

Translate

Şu sıralar çok popüler / now very popular

ne güzeldi

ne güzeldi o akşam saatlerinde, henüz hava tam kararmamışken, bacalardan tüten dumanların isiyle, sokaklardan gelen uzak boğuk ortam sesleri... anneannem namazını kılardı, sessizce fısıldadığı duaların tonu, rükuya varırken eklemlerinde çıkan tıkırdamalar, sobanın üst kapağından tavana yansıyan ateşin ışığı, tiktak tiktak; salondaki saatin sessizliği. galiba ben o günleri çok özledim.   

Sachsenhausen Toplama Kampı ve Yeni Dönem Irkçılığa Kısa Bir Bakış (Berlin - Almanya) //Sachsenhausen Concentration Camp and a Brief Look at New Brand Racism (Berlin - Germany)




Avrupanın birçok noktasına yayılmış toplama kampları içinde, SS Subaylarına ait idari ve eğitim üssü olması sebebiyle farklı bir kimliği olan Sachsenhausen Toplama kampına, Berlin'den yaklaşık 40 dakikalık araç yolculuğundan sonra ulaştım.
Within the concentration camps spread across many parts of Europe, I reached Sachsenhausen Concentration Camp, which has a different identity because it is an administrative and training base for SS Officers, after a 40-minute drive from Berlin.



Aylar önce Dachau'daki toplama kampını gördüm,yazdım. Dachau'nun yaşattığı etki bitmeden, Sachsenhausen Toplama Kampı aslında bana biraz ağır geldi aslında. 
I saw the concentration camp in Dachau months ago. Before Dachau's effect was over, Sachsenhausen Concentration Camp was actually a bit heavy for me.

Lakin Almanya ve Berlin acı dolu yakın geçmişiyle sizleri tarihin karanlık noktalarına çekiyor, anlayana... 
Bu yüzden Berlin'e gelenlerin bu kampı ziyaret etmelerini kesinlikle öneririm.
 However, Germany and Berlin draw you to the dark points of history with their painful close past.
That is why I strongly recommend those who come to Berlin to visit this camp.



Yahudi soykırımıyla geçmişi kara lekeler içinde bulunan Almanya, burayı bir utanç müzesi haline getirmiş. 
Germany, which has a history of Jewish genocide and black spots, has made it a museum of shame.


Girişler ücretsiz. Lakin dil desteği alarak ekstradan bilgilenmek istiyorsanız, kulaklıklardan kiralamalısınız.
 Admission is free. However, if you want to get extra information by taking language support, you should hire headphones.


Kamp 1936 - 1945 yılları arasında faaliyet göstermiş. Kapısında diğer toplama kamplarındaki gibi Arbeit Macht Frei; yani çalışma özgürlük getirir, yazmaktadır. 
The camp was active between 1936 and 1945. Arbeit Macht Frei; In other words, work brings freedom, it says.

Kristal geceden önce toplama kampına  eşcinseller, komünistler, muhalifler ve Sovyet esirler getirilmiş. 
Before the crystal night, homosexuals, communists, dissidents and Soviet prisoners were brought to the concentration camp. 


Daha sonradan Yahudilerin de bu kampta tutsak edilmesiyle toplam nüfus 200.000'i geçmiş. Ne acıdır ki, 100.000'i hastalıklardan,açlıktan, ve idamlardan hayatlarını yitirmiş. 
The total population exceeded 200,000 after the Jews were imprisoned in this camp. Sadly, 100,000 died of illnesses, starvation, and executions.



Kan donduran uygulamalardan biri de, tıbbi deneylerin yapıldığı patoloji laboratuvarlarının bu kampta bulunmasıydı. Mahkumlar bu beyaz yataklara bağlanırmış; ve mahkumların bedenleri canlı canlı, narkozsuz bir şekilde açılırmış, organları kesilirmiş ve tekrardan organları dikilip, yaşayıp yaşamadığı test edilirmiş. Buradaki amaç savaş sırasında yaralanan askerlerin organlarına hızlı bir müdahale ile organ kaybını önlemek olduğu söyleniyor. 
One of the blood-freezing practices was the presence of pathology laboratories where medical experiments were conducted. The prisoners were tied to these white beds; and the bodies of the prisoners were opened alive, without narcosis, their organs were cut off, and their organs were re-sewn and tested for survival. It is said that the aim here is to prevent organ loss by a quick intervention to the organs of soldiers wounded during the war.


Lakin diri diri bir insanın bu şekilde deneylere maruz bırakılmasını düşününce, insanoğlunu insanlıktan çıkaran şeyin sadece savaş olmadığını bir kez daha anlıyorum.
But when I think of a living person being subjected to such experiments, I understand once again that it is not only war that dehumanizes humanity. 



 Anlamadığım şey, neden sonuç ilişkisinde, hiç mi vicdanınız yoktu, bu insanları diri diri kesip biçerken...
 What I don't understand is, in the cause-and-effect relationship, you had no conscience, when you cut these people alive ...


Lanet olsun ki  ortadaki delikte de, kesilen mahkumların kanları akıyordu: Düşündükçe kötü oluyorum.
Damn, in the middle hole, the blood of the slaughtered prisoners flowed: I get worse when I think about it.


 Bir diğer konuda engelli insanların hiç bir şekilde, müsamma gösterilmeden öldürülmesiydi. Bu sebeple binlerce özürlü çocuk, bebek, erkek, kadın katledilmiştir. 
Another issue was that people with disabilities were killed without any tolerance. For this reason, thousands of disabled children, babies, men and women were killed.


Bu arada siyasi tutsakların bir odada 36 kişinin yatmak zorunda bırakıldığını ve bir tek WClerinin olduğunu okudum. 
Meanwhile, I read that political prisoners were forced to sleep in a room with 36 people and they had only one WC.

Günlerce aç bırakılmışlar ve susuz kalmışlar. 
 They were starved for days and dehydrated.


Diğer yatakhanelerde ise 3 katlı ranzalar bulunmakta ve insanlık dışı alanlarda, insanlar yaşamak zorunda bırakılmış.  
 In the other dormitories there are bunk beds with 3 floors and people are forced to live in inhuman areas.




Bir dönem sonra Polonyalı zengin ve aristokrat Yahudileri de toplu olarak buralara getirilip, katledilmiş. Zaten sosyal ve ekonomik statün ne olursa olsun, eğer yahudiysen, özgürlüğün elinden alınmış.
After a while, the Polish rich and aristocratic Jews were also brought here and massacred. Anyway, whatever your social and economic status, if you're Jewish, it's taken away from freedom.


Her yerde çengeller var. Buralara öldürülen mahkumlar asılarak diğerlerine göz dağı verilmesi amaçlanmış. 
There are hooks everywhere. It was intended to hang prisoners killed and intimidate others. 


 Nedeni olmadan getirilen insanlar, çocuklar, hatta bebekler vahşi şekilde zülme uğramışlar. Amaç bir korku imparatorluğu yaratmakmış.
People, children, and even babies brought without reason have suffered cruelty in the wild. The goal was to create an empire of fear.

Almanya küllerinden doğdu ve Her ne kadar modern bir ülke de olsa yaşattıkları vahşet sadece 80 yıl öncesine dayanıyor, yani çok eski değil. Dünya öyle bir düzen ki çarklar bir anda tersine dönebiliyor. Geçmişten ders alan Almanlar, zamanında göçmenlere kapılarını açtılar. Aslında gelişmelerinin diğer bir sebebi de buydu. Liyakat esaslı giden süreçte kimse kimsenin dinine , diline, ırkına karışmamalıydı. Kalkınma planları sürerlilikle doğru orantılıydı. Başarılı insan profili ve eğitimli insan kaynağı Almanya için bulunmaz nimetti.  Aksi takdirde, gündem güne gittikçe yaşlanan Alman halkının Almanya için yapabileceği şeyler artık çok kısıtlı...  Hatta onların bile bakım ihtiyaçlarını karşılayacak genç göçmenlere ihtiyaçları var.
Ancak son dönemlerde yaşanan ırkçılık hareketleri ve bunları AFD gibi ırkçılığı birebir körükleyen siyasi hareketler , PEGIDA gibi ırkçı grupların güç kazanması ırkçılığın sokağa yansımasını hızlandırdı.
Germany was born out of the ashes, and even though it is a modern country, the savagery they endure goes back only 80 years, so it's not too old. The world is such an order that the wheels can turn in an instant. Taking lessons from the past, the Germans opened their doors to immigrants in time. In fact, this was another reason for their development. During the merit-based process, no one should interfere with anyone's religion, language and race. Development plans were directly proportional. The successful human profile and educated human resources are a blessing for Germany. Otherwise, the things that the aging German people can do for Germany are very limited. Even they need young immigrants who will meet their care needs.
However, the recent racism movements and the political movements that fueled racism like AFD and the gaining power of racist groups such as PEGIDA accelerated the reflection of racism on the street.

 Önce misafir işçi, sonra asimilasyon süreci, daha sonra Entegrasyon ve şu anda kendisini Alman olarak tanımlayan dördüncü, beşinci, altıncı nesillerden sonra ırkçılık süreci nasıl şekillenecek, göreceğiz.
We will see how the racism process will take shape after the guest workers, then the assimilation process, then the Integration and the fourth, fifth and sixth generations, which now define itself as German.

Bu arada, ne tesadüftür ki aynı gün Hamburg yönüne araç kullanırken, Berlin yönüne yani ters istikamete doğru onlarca polis arabası görmüştüm, sirenleri bangır bangırdı. 
Tam o anda, kesin birşey olmuştur, diye aklımdan geçirirken, Halle şehrindeki Sinagog'a yapılan silahlı saldırı da 2 kişinin öldüğü, onlarca insanın da yaralandığı haberini izledim televizyonda.  Aynı günün akabinde otelime giderken sarhoş bir dazlağın dönercide çalışan bir Türkçe küfür ettiğini (hem Almanca, hem Türkçe, hem İngilizce) , onu dışarıya çağırdığını ve birbirlerine girdiklerini gördüm. 
By the way, while I was driving to Hamburg on the same day, I saw dozens of police cars in the opposite direction to Berlin, and the sirens shouted.
At that very moment, something was certain, as I was thinking, I watched the news that two people were killed and dozens were wounded in the armed attack on the Synagogue in the city of Halle. On the same day, on my way to my hotel, I saw a drunken skinhead who abuses to a Turkish person who works in a Döner House (both German, Turkish and English).
Bazılarının beni rahatsız edici bir şekilde süzdüğünü ben Almanyada çok zaman hissettim. Onlar süzdükçe ben de onları süzüyorum, bu şekilde dikkatleri dağılıyor :).
 20%'si göçmenlerden oluşan Almanya'da ırkçılık yıllar sonra yeniden hortluyor mu?
I felt a lot of time in Germany that some of them had been disturbing me. As they stare at me, I do the same thing to them, thus distracting :).
 Does the new brand racism resurrect after years in Germany, where 20% are immigrants?


Nedenlerini yaşadılar sonuçlarına katlandılar. Hiç belli olmaz bir anda Medeniyet dediğin 80 senede başa sarabiliyor. 80 yıl önce nasıldı şimdi nasıl belki de ileri de nasıl olacak... \ They caused the reasons and endured the consequences. Not sure Civilization can suddenly take over in 80 years. What was it like 80 years ago, now, maybe even forward ... #keşifhane



Yorumlar

Son 1 haftada en çok neler okundu? /What was the most read in the last week?

Son 30 günde en çok okunanlar /// Most read in last 30 days

Tüm zamanların en çok okunanları /// Most read of all time

Geçen Yıl En çok Okunanlar /// Last Year's Most Read Articles

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *