Ana içeriğe atla

Translate

Şu sıralar çok popüler / now very popular

ne güzeldi

ne güzeldi o akşam saatlerinde, henüz hava tam kararmamışken, bacalardan tüten dumanların isiyle, sokaklardan gelen uzak boğuk ortam sesleri... anneannem namazını kılardı, sessizce fısıldadığı duaların tonu, rükuya varırken eklemlerinde çıkan tıkırdamalar, sobanın üst kapağından tavana yansıyan ateşin ışığı, tiktak tiktak; salondaki saatin sessizliği. galiba ben o günleri çok özledim.   

Graz Sokaklarında... // In the streets of Graz



Graz sokaklarında Serra, Sinem ve bendeniz dolanıyoruz. Schloßberg ve Sporgasse'nin dar sokaklarından iniyoruz. We walk around the streets of Graz with Serra, Sinem and me. We walk down the narrow streets of Schloßberg and Sporgasse.


Barok ve Gotik tarzın tarihi binaların yanında acizane fikrimdir ki, şehirde bir İtalyan mimarisi hakimiyeti görmemek imkansız değil. My incabaple idea alongside the historic buildings of the Baroque and Gothic style is that it is impossible to avoid dominating the Italian architecture in the city.



Daha sonradan öğrendik ki, birçok binanın babası aslında italyan mimarlarmış.
  Later we learned that the father of many buildings were actually Italian architects.



Mur nehri Graz'ı ikiye bölen bir nehir. Mur nehrinin birçok ülkede uzantısı var ve farklı dillerde anılıyor: Hırvatça, Macarca ve Slovence'de Mora,  Müra ve Möra... The Mur is a river that divides Graz in half. The Mur river has an extension in many countries and is spoken in different languages: Mora, Müra and Möra in Croatian, Hungarian and Slovenian ...





Mur Nehrinin bir özelliği de üzerine yaptıkları Murinsel adındaki kafe restoranın Graz'da bulunması. Another feature of the Mur River is that it has a cafe restaurant called Murinsel in Graz. 




Bu ikonik yapı, Gotik ve Barok mimarinin aksine şehir merkezinde kendisini devasa bir metal yapıyla kabul ettirmiş.This iconic building, unlike Gothic and Baroque architecture, has established itself as a huge metal structure in the city center.


 2003 yılında New York'lu sanatçı Vito Acconci tarafından dizayn edilen edilen bu yapı Mur Nehri üzerinde yüzer şekilde tasarlanmış.  Designed by New York artist Vito Acconci in 2003, this building is designed as float on the Mur River.



Avrupa kentlerinin birçoğunda sokak sanatçılarını görürsünüz. Kimi görsel aktivitelerde bulunurlar, kimileri de şarkı söylerler. You  see street artists in many European cities, when you walk around many cities of Europe.. Some do visual activities, others sing.


Açıkcası Avusturya'da ben daha çok bunu görmeyi beklerdim. Ancak sokak sanatçılarına çok denk gelmedik. Frankly, I would have expected to see more of those in Austria.  However, we did not coincide with street artists. 



 Hatta, Graz'da hiç denk gelmedik. Bu kadar barokun, gotiğin ve modern sanatların içerisine gömülmüş bir şehirde neden sokak sanatçısı göremezseniz, ilginçti doğrusu. In fact, we never came across Graz. It's interesting why you can't see street artists in a city buried in such baroque, gothic and modern arts.



Daha sonradan öğrendik ki, Graz'da sokak sanatlarını icra etmek belediyeden alınacak izne tabiymiş.We later learned that performing street arts in Graz was subject to permission from the municipality.


 Açıkcası bize hiç sokak sanatçısı denk gelmedi, sanırım izinler konusunda bayağı katı bir anlayışları var. Graz'da aynı zamanda dilenmek de yasakmış. Obviously, no street artist came across us, I think they have a very strict understanding of permits. In Graz, it was also forbidden to beg. 

Elbette hiçbir şehir dilenmeye yasal olarak izin vermez, ancak Graz bu konuda çok ciddi imiş.  Of course, no city allows  begging legally, but Graz is very serious about it. 

Elinizi açtığınız an, soluğu karakolda alıyormuşsunuz.  The moment you open your hand to beg, you  find yourself  in the police station.


Mimarinin bu kadar can alıcı olduğu noktada şehrin her yerinde şehir parklarını bulabilirsiniz. You can find city parks all over the city where architecture is so crucial.


Yeşilin her tonunu görebileceğiniz bu bahçeler, aslında insanların birer kaçış noktası gibi.These gardens, where you can see every level tones of green, are actually like escape points of people. 







 Serra'da yeşili çok sevdi, fotoğraflardan anlamışsınızdır.  Serra also  loved the green very much, as  surely understood from the photos.


Yorumlar

Son 1 haftada en çok neler okundu? /What was the most read in the last week?

Son 30 günde en çok okunanlar /// Most read in last 30 days

Tüm zamanların en çok okunanları /// Most read of all time

Geçen Yıl En çok Okunanlar /// Last Year's Most Read Articles

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *