Ana içeriğe atla

Translate

Şu sıralar çok popüler / now very popular

ne güzeldi

ne güzeldi o akşam saatlerinde, henüz hava tam kararmamışken, bacalardan tüten dumanların isiyle, sokaklardan gelen uzak boğuk ortam sesleri... anneannem namazını kılardı, sessizce fısıldadığı duaların tonu, rükuya varırken eklemlerinde çıkan tıkırdamalar, sobanın üst kapağından tavana yansıyan ateşin ışığı, tiktak tiktak; salondaki saatin sessizliği. galiba ben o günleri çok özledim.   

Ortaçağın güzelliği Graz /// The beauty of the medieval Graz

Avusturya seyahatimizin günübirlik durağı olan Graz şehrindeyiz. 
We are in Graz, the daily stop for our Austria trip. 

Başkent Viyana'ya arabayla yaklaşık 2.30 saatlik bir mesafede olan Graz, Avusturya'nın 2. büyük şehri. Graz is the 2nd largest city in Austria, about 2.30 hours' drive from the capital, Vienna.



UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunan Graz, aynı zamanda Avrupa'nın kültür başkenti olarak seçilmiş. Graz, a UNESCO World Heritage site, is also selected as the cultural capital of Europe. 


Anlayacağınız şehir tamamiyle tarihi ve turistik bir yapıya sahip. The city is completely historical and touristic.

Özellikle Sporgasse dedikleri bol yokuşlu, Arnavut kaldırımlı sokaklarda yürürken, kendinizi tarihin içinde kaybolmuş hissediyorsunuz.  You feel yourself lost in history, especially when you walk through the steep, cobbled streets where  they call Sporgasse.



Sporgasse'de birçok irili ufaklı butik ve kafe bulabilirsiniz. 
At Sporgasse you will find many large and small boutiques and cafes. 

Dar sokaklar içinde bir kafede oturduk ve zamanın tadını çıkardık.  We sat in a cafe in the narrow streets and enjoyed the time.



Sporgasse'den aşağı doğru yayan inerek Hauptplatz dedikleri Graz meydanına ulaşıyoruz. We walk down the Sporgasse and reach the Graz square, which they call Hauptplatz.



Eski şehrin göbeği olarak nitelendirebileceğimiz bu meydandaki yapılar Ortaçağ'dan kalma...The buildings in this square, which can be described as the heart of the old city, are from Middle Age. ...

Haftalık pazarların kurulduğu ve ticaret erbabının yaşadığı bu bölge günümüzde hala etkinliğini koruyor. This market, where weekly markets are established and where tradesmen live, is still active today. 


17. yüzyıldan bu yana hareketli kalmayı başaran meydan, 2002 yılında Avusturyalı mimar Markus Pernthaler tarafından tekrardan tasarlanmış. The square, which has been active since the 17th century, was redesigned in 2002 by Austrian architect Markus Pernthaler.

Görkemli belediye binasının önünde dört kadın figürlü büyük bir çeşme var. In front of the magnificent town hall is a large fountain with four female figures.
Çeşmenin etrafında biz de oturduk ve güneşin tadını çıkardık.
   We sat around the fountain and enjoyed the sun.
 Büyük bir şehir olmasına rağmen Graz, sessiz ve sakin bir çehreye sahip. Although it is a big city, Graz has a quiet and calm face.
Şehri panaromik olarak izleyebileceğiniz en güzel noktalardan biri de Schlossberg dedikleri kaleye çıkmak. One of the most beautiful spots you can watch the city panoramic view is to go to the castle called Schlossberg. 

Buraya dağın içini deldikleri bir asansörle çıkıyoruz. We're going up here with an elevator through which they penetrate the mountain.

Tepeye ulaşır ulaşmaz Saat Kulesini gördük. As soon as we reached the hill, we saw the clock tower.


1560 yılında yapılan bu tarihi yapıda üç adet zil var. Zamanında bu ziller şehirde bir yangın olursa bunun haberini vermek için de kullanılırmış. This historic building, built in 1560, has three rings. At the time, these cymbals were also used to tell if there was a fire in the city.

20. yüzyıl ortalarında mekanik olarak işleyen saat elektronik altyapıya dönüştürülmüş. In the mid-20th century, the mechanical clock was transformed into an electronic infrastructure.

Lakin saatte dışarıdan bakıldığında herhangi bir bozulma, görsel olarak bir dejenerasyon bulumuyor.      However, any deterioration when viewed from the outside of the hour, there is no visual degeneration 

Saat kulesinin bulunduğu tepede aynı zamanda Schlossberg dedikleri Graz kalesi de bulunmaktadır. On the hill where the clock tower is, there is also the castle of Graz, which they call Schlossberg.

Kale hem bir eğlence noktası, hem de mesire alanıdır. The castle is both an entertainment point and a promenade area.

Tabi  mesire alanı denilince aklınıza mangal gelmesin.  Of course,  don't think of a barbecue. 

 Graz'ı tepeden izlemek ve kafa dinlemek isteyenler için tepe boyunca yürüyüş yapabilir ve banklarda oturabilirsiniz.For those who want to watch Graz and listen to the head, you can walk along the hill and sit on the benches. 
 Bankın birinde biz de oturup, hem dinlendik hem de Serra'ya yemek yedirdik.e sat on one of the bench, we both rested and had Serra eat.

Bu arada Kale'nin yaşı 1000 yıldan fazla.Meanwhile, Kale's age is more than 1000 years.

 Slavonik bir kelimeden türeyen "Küçük Kale" kelimesi yani Gradec, daha sonra Graz'a dönüşmüş.
 The word Slav Little Castle en, derived from a Slavonic word, Gradec, later turned into Graz.


Yorumlar

Son 1 haftada en çok neler okundu? /What was the most read in the last week?

Son 30 günde en çok okunanlar /// Most read in last 30 days

Tüm zamanların en çok okunanları /// Most read of all time

Geçen Yıl En çok Okunanlar /// Last Year's Most Read Articles

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *