Ana içeriğe atla

Translate

Şu sıralar çok popüler / now very popular

ne güzeldi

ne güzeldi o akşam saatlerinde, henüz hava tam kararmamışken, bacalardan tüten dumanların isiyle, sokaklardan gelen uzak boğuk ortam sesleri... anneannem namazını kılardı, sessizce fısıldadığı duaların tonu, rükuya varırken eklemlerinde çıkan tıkırdamalar, sobanın üst kapağından tavana yansıyan ateşin ışığı, tiktak tiktak; salondaki saatin sessizliği. galiba ben o günleri çok özledim.   

DÜNYA HARİKALARI: GİZA PİRAMİTLERİ ( GİZA / MISIR )

Reklamlara tıklamanız halinde, elde edilen reklam gelirinden sokak köpeklerine mama alıyorum. Desteğinizi beklerim.

Mısır'daki Giza Piramitlerindeyim.  Tahmini olarak M.Ö. 3000 yıllarına dönüyoruz. Keops, Kefren ve Mikerinos adlı firavunlara adanan bu anıtsal yapılar, Dünya'nın yedi harikasından biridir. Ve ayrıca Dünya'nın yedi harikası olarak kabul edilenler içinde günümüze kadar tek eserdir. 




Arkamda muhteşem Keops piramidini görmektesiniz (üstte & altta).  





Keops piramidi, Kral Keops tarafından inşa ettirilmiştir. Biliyorsunuz firavun krallar tahta geçer geçmez,  kendi kabrini hazırlatırlar. 





Keops piramidinin parçalarının bazıları 40.000 kilo ağırlığındadır. Bu taşlar büyükbaş hayvanlarla maden ocaklarından alınmış, Nil Nehri üzerinden gemilerle taşınmıştır. 






Kral Keops 23 yıl Mısır'da hükümdarlık yapmış.  Arkamdaki bu (üstte) yaklaşık 20 yılda inşa edilmiş, köleler tarafından 4 ay boyunca süren aşırı yağışlarda bile inşaatı devam ettirilmiştir. 






Piramit etrafında Atlı turlara katılabilirsiniz. Ancak Atlı turlara katılmak istemiyorsanız, At sahipleri aşırı ısrarcı olduklarından ziyaretçileri bunaltabiliyorlar. 



Bölgede güvenlik biraz sıkıntılı. Tek başınıza gitmeyin. En sağlıklısı tur otobüsüyle gitmek. Aksi takdirde metrekareye bir dolandırıcı, dilenci düşebiliyor. 







Üzgünüm ki bunu yazmak zorundayım. Kahire merkezde bulunan otelden Giza Piramitlerine gitmek için taksi tuttuk. Taksinin ayrıca farklı bölgelerde dolaştırmak istemesi, ekstradan para istemesi ve biz kabul etmeyince bizi başka bir taksiye satması, daha sonra diğer taksi de aynı taktiği uygulayıp bizi bir sivil araca bindirmeye kalkması bir turist olarak bizim başımıza geldiği gibi sizin de başınıza gelebilir.  Sonunda Piramitlerin olduğu bölgeye geldik, ancak bizi kapının oraya götürmedi sivil araçtaki kaçak taksici arkadaş (o zamanlar Uber yok). İngilizcesini anlamadığım bir adam yanaştı, bize ısrarla Piramitlere gidebilmek için paytona binmemizi istedi. 




Kabul etmeyince araçtan inmemize izin vermediler. Bunun üzerine Mısır'lı arkadaşım Manal'ı aradım. Telefonun hoparlörünü açmamı, eğer telefonu araç kapısında bekleyen adama verirsem telefonu bir daha alamama ihtimalinin de olabileceğini söyledi Manal. Telefonun hoparlörünü açtım ve o kibar kızcağız, adama artık Arapça ne söyledi bilmiyorum ama adamlar 1 dakika içinde ortadan kayboldu, kaçak taksici arkadaş da bizi piramitlerin kapısının oraya kibarca bıraktı. 







Tabi sinir stres bitmedi. Giriş kapısından biletlerimizi alır almaz, yapışkan satıcılar ensemizde bittiler. 





Israrla parşömen kağıdı almamızı istediler (üstte). Biz kaçtık, bu sefer develi arkadaşlar geldi, ısrarla deveye (altta) binmemizi istediler.  


Adama çekil diyorum, piramidin fotosunu çektiğim için 5 dolar istiyor. Bu kadar sülükler...



Açıkçası bu sülük satıcılardan bıktık usandık. Türkiye'ye gelip de sürekli imitasyon kıyafetleri çantaları almaları için bıkıp usanmadan ısrar eden satıcılardan turistlerin neden bu kadar rahatsız olduklarını şimdi daha iyi anlıyorum(altta). Bunlara bir an önce çeki düzen verilmeli.









Kefren piramidi, Kral Keops'un oğlu firavun kral Kefren tarafından yaptırılmıştır. 26 yıl hükümdar olan Kefren, piramidini büyük piramidin güneybatısında konumlanmasını istemiştir. 






(Üstte & Altta) Diğer piramitlerden farklı olarak en üstünde 36 tonlık taşın bulunmasıdır. Peki bu taş oraya nasıl konmuştur, hala çözülememiştir. 






Piramidin (üstte & altta)  batısında morg tapınağından vadi tapınağına bir geçit iner ki hala sütun ve duvarları ayaktadır bu geçidin. 






























Giza'nın üç piramidi aralarında bir Pitagor üçgeni oluşturacak biçimde düzenlenmiş. Bir üçgenin kenarlarının birbirlerine orantısı 3:4:5'tir.





Piramitler sayesinde en kürenin hem de dairenin yüzeyi hesaplanabilir.




Arkamda (üstte) muhteşem Giza'yı görmektesiniz. 




Keops piramidinin ortasında son yapılan araştırmalar sonucunda yolcu uçağı büyüklüğünde bir boşluk keşfedilmiş. 







Güneşin doğuşu ve batışında belli taşların daha sıcak olduğu görülmüş. Bunun hava akışı olan tünellerin göstergesi olabileceği düşünülmektedir. 




Keops piramidinde üç büyük iç oda ve bir dizi geçit bulunmakta. Bunlardan biri 47 metre uzunluktadır. Ve 8 metre yüksekliktedir.





Bir piramidin için süt bırakın, bir kaç gün süt taze kalacaktır. Sonunda bozulmayacak, yoğurt haline dönecektir. 




Bir piramidin içine 1 kap su bırakın, 5 hafta bekletin, doğal bir yüz losyonu olacaktır. 



Büyük Piramidin açıları, Nil'in delta yöresini iki eşit parçaya bölmektedir. 




Büyük piramit dev bir güneş saatidir. Ekim ortasıyla Mart başı arasında düşürdüğü gölgeler mevsimleri ve yılın uzunluğunu göstermektedir. 






Mısırda zamanında 180'ne yakın piramit bulunuyormuş.



Eğer bir çöp bidonu içine yemek artığı bırakıp, Piramit içinde bırakırsanız, artıklar bozulmadan ve kokmadan mumyalaşır. 




Piramitleri gizemli kılan bir konuda, mezar odalarına giden geçitlerin birbirleriyle çakışmamasıdır. Ayrıca bazı odaların içinde ne olduğu hala çözülememiştir. Hazinelere ulaşmak isteyen bir çok maceraperest ve yağmacı bu geçitlerden geri dönememiş, piramit içinde kaybolarak ölmüşler. 





Mikerinos piramidi Giza piramitlerinin en küçüğüdür ve 3.südür (üstte). Mikerinos öldükten sonra Şepseskaf tarafından tamamlattırılmıştır. Ortalama 65,5 metre yüksekliktedir. 






M.Ö. 5000 ila M.Ö. 3500 yılları arasında yapıldığı sanılan bu anıtsal komplekslerde kullanılan taşların o dönem teknolojisiyle nasıl taşındığı ve yerleştirildiği hala çözülememiş. 



Vücuttaki yaralar piramidin içinde daha çabuk iyileşmekteymiş. Piramitlerin içine kirli su koyarsanız, bir kaç gün sonra su temizlenmiş ve mikroplardan arınmış olurmuş. 













Aslan gövdesi üzerine oturtulmuş divamız Bülent Ersoy başı ne kadar asil duruyor değil mi?








Piramitlerin inşası bittikten sonra mimarların öldürüldüğü söylenmektedir. 






Mumyalarda radyoaktif maddelere rastlanmış. Bir dönem bunu bilmeden mumyaları inceleyen 12 bilim insanı bu sebepten dolayı hayatını kaybetmişler. 






Piramitlerin içi yaz döneminde soğuk, kış döneminde sıcak olurmuş. 












Piramitlerin ortak özelliklerin en önemlisi, piramit hangi firavun adına yapıldıysa, onun bir odası olur ve bu odaya güneş ışığı firavunun doğduğu ve tahta çıktığı günler olmak üzere yılda sadece 2 kez girer. 




Arkamda gördüğünüz anıtsal yapılar Büyük Giza Sfenksi olarak adlandırılır. Toplam 73 metre uzunluğunda, 6 metre genişliğinde, 20 metre yüksekliğinde olan sfenks dünyanın en büyük tek taş heykelidir. Döneminde kutsal olarak değerlendirilen yapı, görkemi ve ihtişamıyla arkamda (üst &alt).








Büyük piramidin dört yüzeyinin toplam yüz ölçümü, piramit yüksekliğinin karesine eşittir. Büyük Piramidin yüzeyi, anıtın yarısının iki katına bölündüğünde pi sayısı elde edilir. 




Bu dünyadan gitmeden önce piramitleri görmenizi tavsiye ederim.



Mısır seyahat notlarım içinde ayrıca 








Ayrıca bunlar da ilginizi çekebilir. 






,




facebook sayfamı da takip edin: 



sevgiyle kalın
2018 - Izmir / Türkiye 
volkan coşğun

Tüm fotoğraflar , ALINTI OLDUĞU BELİRTİLMEDİKÇE, bana aittir. Seyahat notlarında çeşitli kaynaklardan yararlanılmıştır. 



Yorumlar

Son 1 haftada en çok neler okundu? /What was the most read in the last week?

Son 30 günde en çok okunanlar /// Most read in last 30 days

Tüm zamanların en çok okunanları /// Most read of all time

Geçen Yıl En çok Okunanlar /// Last Year's Most Read Articles

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *