Ana içeriğe atla

Translate

Şu sıralar çok popüler / now very popular

ne güzeldi

ne güzeldi o akşam saatlerinde, henüz hava tam kararmamışken, bacalardan tüten dumanların isiyle, sokaklardan gelen uzak boğuk ortam sesleri... anneannem namazını kılardı, sessizce fısıldadığı duaların tonu, rükuya varırken eklemlerinde çıkan tıkırdamalar, sobanın üst kapağından tavana yansıyan ateşin ışığı, tiktak tiktak; salondaki saatin sessizliği. galiba ben o günleri çok özledim.   

Luwak Deneyimi: Kedi dışkısından Kahve mi? (Cakarta / Endonezya)

Eğer kahve seviyorsanız, aşağıdaki vidyoyu izlemenizi öneririm. Sifon yöntemiyle demlenen bu kahve kimilerinde tiksinti yaratabilir. Çünkü bu kahve kedigillerden bir hayvanın bağırsaklarında fermente edilerek dışkısından ayıklanan kahve taneleriyle elde edilen meşhur luwak kahvesi... 




Endonezya'dayım, ve meşhur luwak kahvesini içmek için Excelso kahve evine geldik.   Dünyanın en pahalı ve en az üretilen kahve çeşidi olan luwak kahvesi, misk kedileri adı verilen paradoxurus cinsinin kahve ağaçlarındaki kahve taneciklerini bağırsaklarında fermente ederek elde edilir. Sadece kahve yapraklarıyla beslenen bu hayvanların dışkılarından elde edilen bu kahveler dezenfeksiyon işleminden sonra kavrulur ve paketlenir. Gerçek luwak kahvesi için paketlerin yanınızda açılıyor olmasına dikkat edin. Önceden açılmış paketleri kesinlikle kabul etmeyin. Zaten Excelso gibi ciddi kahve zincirlerinde sıkıntı yaşamazsınız. Ayrıca evinize luwak kahvesi almak isterseniz, marketlerdeki kapalı kutuları tercih edin. Unutmayın, dezenfeksiyonu tam olmamış kahveler ölümcül sonuçlar doğurabilir. Kilosu şu sıralar 500 USD olan bu kahve Endonezya'dan tüm dünyaya ihraç edilmektedir.  Luwak kahvesinin çok hoş bir aroması var, bu da Luwak kedisinin mide asitlerinin kahveyi fermente etmesinden kaynaklanıyor. 

Yukarıda bahsettiğim gibi Luwak kedileri sadece kahve yapraklarıyla besleniyorlar. 

Fotoğraf: Ulet Ifansasti, Getty Images

İşte dışkılanmış luwak kahvesi parçacıkları (üstte). 


 Kedilerin dar kafeslerde kahve çekirdeklerinin dışında başka birşey ile beslenememesi kahvenin kalitesini arttırken, hayvanlar için resmen bir ızdırap olabiliyor.
 
Fotoğraf: Nicky Loh, Getty Images For WSPA


 Uzun süre kahve çekirdeğiyle beslenen bu masum hayvanlar bir süre sonra vücut beslenme dengeleri bozulduğu için ölüyorlar. 

Birçok kişinin ön yargıyla baktığı bu kahve çeşidini evdekilerden çoğu kişiye içirebildim, annem dışında :)

Endonezya'ya tatile çıkacaklar kesinlikle bu kahveyi deneyin. Hatta evinize de getirin, benim yaptığım gibi...

Endonezya yazılarım devam edecek.


FACEBOOK SAYFASI  

 https://www.facebook.com/volkanilekesifhane

INSTAGRAM HESABI  


Tüm fotoğraflar ve yazılar  , ALINTI OLDUĞU BELİRTİLMEDİKÇE, bana ve/veya Sinem Coşğun'a aittir. Seyahat notlarında çeşitli kaynaklardan ve kişilerden yararlanılmıştır. 







Yorumlar

Son 1 haftada en çok neler okundu? /What was the most read in the last week?

Son 30 günde en çok okunanlar /// Most read in last 30 days

Tüm zamanların en çok okunanları /// Most read of all time

Geçen Yıl En çok Okunanlar /// Last Year's Most Read Articles

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *