Ana içeriğe atla

Translate

Şu sıralar çok popüler / now very popular

ne güzeldi

ne güzeldi o akşam saatlerinde, henüz hava tam kararmamışken, bacalardan tüten dumanların isiyle, sokaklardan gelen uzak boğuk ortam sesleri... anneannem namazını kılardı, sessizce fısıldadığı duaların tonu, rükuya varırken eklemlerinde çıkan tıkırdamalar, sobanın üst kapağından tavana yansıyan ateşin ışığı, tiktak tiktak; salondaki saatin sessizliği. galiba ben o günleri çok özledim.   

OKUYAN LONDRA (LONDRA - İNGİLTERE / BİRLEŞİK KRALLIK)






Kendisine hayra bırakan Londra adeta her karesinde ayrı bir hikayeyi barındıyor:

 Farkettim ki, teknolojinin her tür nimetinden yararlanan İngilizler, hala eski alışkanlıklarından kurtulamamışlar.

  Yapılan bir araştırmaya göre, bir İngiliz için kitap okumak bir boş vakit etkinliği değil, bir ihtiyaç. 

Her ne kadar popüler kültürün baskın gelmesiyle gençlerin okuma alışkanlıkları azalsa da, ilgi alanlarına yönelik kitapların seçilip okunmasında ciddi bir artış var diyor Londra Halk Kütüphanesi müdiresi Ellen Hobin (Kaynak: The London Free Press).


Diğer yandan yapılan bir araştırmada ise 4 milyon İngiliz kitap okumanın hiçbir zaman zevkli bir şey olmadığına dair ankete katılmış ( Kaynak: The Guardian). Bu arada  bu sayı 55 milyonluk İngiltere'nin tamamından sadece 4 milyonu kapsıyor. Oranladığınızda çok da büyük bir sayı değil aslında. Ve en azından zevkli olmadığını belirtmiş bu 4 milyon, bu kitap okumuyorlar anlamına gelmesin yani :)

Londra merkezdeki Bağımsız Kitapçılar 
 8 milyonluk Londra'da her yüzbin kişiye 4 adet kitapçı düşerken, 20 milyonluk istanbul'da her yüzbin kişiye 1 adet kitapçı düşüyor. 


Şehir kütüphaneleri sıralamasında ise Londra'da her yüzbin kişiye 4.2 halk kütüphanesi düşerken, İstanbul'da ise bu sayı sadece 0.4. Sıralama kategorisinde okuryazarlık seviyesi yüksek Brüksel , Paris, Viyana, Varşova gibi Avrupa kentleriyle Londra yarışırken, İstanbul sadece mimari anlamda fark yaratan üretmeyen şaşalı Dubai'den sadece 0.1 puan daha önde (Kaynak: Quartz Media LLC).  



Bu arada şehirde 2. el kitap satan ve sokaklarda seyyar kitap satıcıları sayısı 200'e yakın. 


 İster metroda olsun, ister trende, ister sokaklarda Londralıların okuma alışkanlıklarına gerçekten hayran kaldım. Bazı tren vagonlarında gürültü yapmak yasak mesela, sadece okumak için. Telefon konuşması yapmak dahi, hemen biri tarafından uyarılmanıza neden olabilir. Siz de böyle bir kompartmanda seyahat etmek isterseniz "Quiet Coach" 'u seçmelisiniz. 



  
Londra'dan Birmingham'a trenle seyahat ederken ben de Quiet Coach'u seçmiştim.



sevgiyle kalın

2018 - Izmir / Türkiye 

volkan coşğun


Tüm fotoğraflar ve yazılar  , ALINTI OLDUĞU BELİRTİLMEDİKÇE, bana ve/veya Sinem Coşğun'a aittir. Seyahat notlarında çeşitli kaynaklardan ve kişilerden yararlanılmıştır. 

Yorumlar

Son 1 haftada en çok neler okundu? /What was the most read in the last week?

Son 30 günde en çok okunanlar /// Most read in last 30 days

Tüm zamanların en çok okunanları /// Most read of all time

Geçen Yıl En çok Okunanlar /// Last Year's Most Read Articles

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *