Ana içeriğe atla

Translate

Şu sıralar çok popüler / now very popular

ne güzeldi

ne güzeldi o akşam saatlerinde, henüz hava tam kararmamışken, bacalardan tüten dumanların isiyle, sokaklardan gelen uzak boğuk ortam sesleri... anneannem namazını kılardı, sessizce fısıldadığı duaların tonu, rükuya varırken eklemlerinde çıkan tıkırdamalar, sobanın üst kapağından tavana yansıyan ateşin ışığı, tiktak tiktak; salondaki saatin sessizliği. galiba ben o günleri çok özledim.   

2000 yıllık tarih : Cardiff Kalesi (Cardiff - Galler / Birleşik Krallık)






Bir dönemler kömürün başkenti olan Cardiff, şimdilerde dünyaca ünlü festivalleriyle adından söz ettiriyor. Bu yazımda Cardiff'in turizm potansiyelinden ve festivallerinden ziyade, şehrin merkezinde bulunan tarihi Cardiff Kalesini kaleme alıyorum. 


#Keşifhane, Cardiff Kalesinde...







Galler'in başkenti Cardiff şehrinin en önemli tarihi ve turistik yapılarından biri haline gelen Cardiff Kalesindeyim.




 Tarihsel süreçte yaklaşık 2000 yıllık geçmişi olan bu kalenin geçmişi Roma lejyonlarının milattan sonra  54-68 yıllarında bölgeye gelmesine kadar uzanır. 



Romalıların milattan sonra 75 yılında tüm Cardiff'i ele geçirmesiyle, Cardiff Kalesi yeniden inşa edilmiştir.
 Küçük çapta bir alana inşa edilen kalenin boyutları milattan sonra 300'de yaklaşık 10 ayak boyu kalınlığındaki taş duvarlarla yenilenerek büyütülmüştür. 





Denizden gelen tehditlere karşı stratejik bir öneme sahip olan kale, Romalılardan sonra Normanların hakimiyetine geçmiştir.  



Normanların hakimiyeti milattan sonra 1091 ile 1216 yılları arasındadır. Daha sonra Magna Carta'nın ilk baronlarından olarak anılan Gilbert de Clare, 1230 yılında vefat etmiştir. Ve sadece 8 yaşındaki oğlu Richard'ın babasının mirasçısı olması, zorlu günlerin habercisiydi.




 De Clares dönemindeki yönetim de milattan sonra 1217 ile 1314 yılları arasında devam etmiştir. Daha sonra kaleyi 1317 - 1416 yılları arasında Despenserler , 1416 - 1449 yıllarında ise kaleyi Beauchaps'lar yönetmiştir.



 Sonrasında 1449- 1486 yıllarında Nevilles, 1486 - 1551 yıllarında Lancaster hanedanı olan Henry Tudor, 1551- 1776 yıllarında Herberts ve Windsors'lar ve Kale Cardiff Şehrine gönderilene kadar 1776 ve 1947 yılları arasında Bute ailesi tarafından yönetilmiştir. 




Tarihsel süreçteki son dönem etkinliği olarak Kale  İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazilerin hava kaynaklı saldırılarına karşı savaş barınağı olarak da kullanılmıştır. 




Yaklaşık 1800 kişiyi aynı komplekste barından bu kale için yapılan araştırmalarda, duvarlar içine gömülü ranza, mutfak ve tuvalet ile ilk yardım direkleri görülmektedir.






Kale içinde yer alan Büyük Saat Kulesi turu hafta sonlarında ziyaretçilere açılmaktadır. 



101 basamak spiral merdivenden çıkarak Büyük Saat Kulesine ve Yazlık Sigara İçme odasına ulaşan ziyaretçiler kafede oturup çaylarını içebilir ya da et sulu Galler yemeğinden deneyebilirler. 
Ruhunda buram buram ortaçağı yaşayan kale abartılı Gotik motifleriyle aynı zamanda bir kütüphaneye, yemek salonlarına, çalışma odalarına ve çeşitli aktivitelerin yapıldığı hollere ait bir binaya daha sahip. 


Kaleyi ziyaret etmek Cardiff'in şehir merkezinde yeralmasından dolayı çok kolay. Sabah 9 akşam 5 saatleri arasında açık. Giriş ücretli: Yetişkin 13 Sterlin, Çocuk 9 Sterlin. Eğer anlatımlı turu tercih ederseniz yetişkinler için giriş ücreti 16 sterlin, çocuklar için 11 sterlin. 

Birçok korunmuş yapı gibi Cardiff Kalesi de ortaçağın Britanya topraklarında dünya mimarisine kazandırdığı en güzel eserlerden biridir diyebiliriz. 





Mimari yapının yeşille birleştiği, birçok vitrayın özenle işlendiği alanlarda, eski kitapların yeraldığı tozlu kütüphane rafları arasında gezinirken kendinizi tarihin derinliklerinde bir yerde hissediyorsunuz. 




Gezi saatlerinde özellikle fotoğrafçılar için güneşin daha yumuşak olarak geldiği öğleden sonra saatleri tercih edilebilir. 






Cardiff'in küçük bir yer olduğunu düşünürsek, kale için minimum yarım gününüzü ayırmanızı tavsiye ederim, tabi tarihe meraklıysanız...






Galler yazılarım devam edecek...

Ana sayfamızdan yeni yazılarımdan haberdar olmak için ücretsiz abone olmayı unutmayın.

FACEBOOK SAYFASINI HEMEN BEĞENİN: 



INSTAGRAM HESABINDAN BİZİ TAKİP EDİN:



Tüm fotoğraflar ve yazılar  , ALINTI OLDUĞU BELİRTİLMEDİKÇE, bana ve/veya Sinem Coşğun'a aittir. Seyahat notlarında çeşitli kaynaklardan ve kişilerden de yararlanılmıştır. 



Yorumlar

Son 1 haftada en çok neler okundu? /What was the most read in the last week?

Son 30 günde en çok okunanlar /// Most read in last 30 days

Tüm zamanların en çok okunanları /// Most read of all time

Geçen Yıl En çok Okunanlar /// Last Year's Most Read Articles

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *