Ana içeriğe atla

Translate

Şu sıralar çok popüler / now very popular

ne güzeldi

ne güzeldi o akşam saatlerinde, henüz hava tam kararmamışken, bacalardan tüten dumanların isiyle, sokaklardan gelen uzak boğuk ortam sesleri... anneannem namazını kılardı, sessizce fısıldadığı duaların tonu, rükuya varırken eklemlerinde çıkan tıkırdamalar, sobanın üst kapağından tavana yansıyan ateşin ışığı, tiktak tiktak; salondaki saatin sessizliği. galiba ben o günleri çok özledim.   

Bu şehrin Bazı Sokaklarında (İzmir - Türkiye)





Bu şehrin bazı sokaklarında çok yıllar geçmiştir. Çok çağlar atlatılmıştır. Bu şehre bu şehir denmesi için 5 saniyede 5000 yıl gerilere gidilmiştir. 

#Keşifhane İzmir'in siyah beyaz bazı sokaklarında...

Lelegler bu çayın deminin önemini henüz daha keşfetmemişken, Cumhuriyet tiryakileri Simirna denen bu şehrin sokaklarının nasıl da daha sonradan İzmir kokacağı provalarını yapmaya gönülden çalışmışlardır. Başarmışlardır da, her yer Efe gönlüdür artık. Atam da İzmir'in gönlüdür.

Her nefes bu şehir için arkeolojik bir bitiştir. Yeri gelir çaylar bile aslında bir çay bardağı kadar arkeolojiktir. 



Varyant  - İzmir 

**********




Bu şehrin bazı sokaklarında kediler de aldatılmıştır. Mutsuzdurlar. Nankörlüğün bulaşıcı olduğunu bilirler. O yüzden şehrin sokakları sıcaksa sizi tınlamaz kaçarlar. Bir dertleri vardır. Ve bu dert bu şehrin dertlerinin hayıflığıdır. 



Basmane - İzmir 

**********


Bir de bu şehirde minyatür alanlarında yaşayanlar vardır. Sürekli yaşarlar ve kalplere dokunmazlar. Kalpleri taş kesilmiştir. O yüzden suratlar hep asıktır. Asık surat iyidir şakilere göre zaten. Öylece mutlu olurlar.





Şirinyer- İzmir

**********


Bu şehirde bir de siyah beyaz acılar vardır. Burnunda tüter insanların aslen dağları. Bu şehrin dağları ise  onlar için sadece iç dağlar. Acıdır toprağı buranın, karmaşıktır yuvalarında. Gözyaşı bu şehre ait olmayan kadınlar ağıtlıdır, adamların ise elleri tamamiyle yorgun ve hoyratça nasırlıdır. Yetmez yetiremezler bir türlü. Bir renk bile bulamazlar kaldırımlarına bu şehrin varoşlarının... 



Kadifekale Mevkii - İzmir

**********

Bu şehrin bazı sokaklarında sizleri bazı evler kavrulmuş kahvenin rengine döndürmek isterler. Bir deniz ki sahilde aratır cumbaların neşesini, esen imbat ile de geçmişi arar aynalar. Perdelerin esintileri arasından yaydığı Levanten kokusu artık bayatlamıştır.  


Kadifekale Mevkii - İzmir

**********



Bu şehrin bazı sokaklarında ritmini tutturamadığı bir müziğin sözleri yazılır  hergün. Adam asla yere tükürmez , çünkü yerler adamın gölgeleridir.


Basmane Mevkii - İzmir

**********

Bu şehrin bazı sokaklarında köşekapmaca oynayan sokak sakinleri vardır. Sıcak duvarlardan sürekli şiddet gören, arnavut kaldırımlarının isteksizliğine rağmen sokak sokak seyyarlığını ispatlayan sokak satıcılarıdır bu bahsettiğimiz sokak sakinleri.


Basmane Civarı - İzmir


**********

Bu şehrin bazı sokaklarında manası oluşmamış zamanları vardır çocukların. Dünyanın en büyük servetidir gülümsemeleri... Hayalleri kadar şeker talep ederler fotoğraflarını çekerken. Gülümserler. Gülümserim. 


Bir çocuğun küçüklüğüne inip yetişkinliğine iz bırakmak istemez  bu şehrin bazı sokaklarında bu şehrin bazıları. Çaresizlik ve isteksizlik çocukları güldürür eziyet edercesine. Çünkü gülme aslında bir anlamda zamandan çıkıp çocukluğunu yaşatmaktır bu miniklere... Elindeki mendili , simiti bırakır çocuk, çocuk olduğunu hatırlamaya başlar ona biraz ruhen dokunsanız...


İzmir'de bir mahalle


**********




Basmane - İzmir

Bu şehrin bazı sokaklarında geçim derdi yaşanır. Parasızlık ve çaresizlik her evin başkentidir. Kasırgalar kopar yüreklerde, savunulacak bir şeyi yoktur meteliksiz karanlığın. Karanlık onlar için artık kutsaldır. 

**********




İzmir'de arka sokaklarda bir yer...


Bu şehrin bazı sokaklarında yalnız kalabalıklar bulunur. Teker teker odalarına çekilir, hallerinin sorulmasını beklerler. Halleri de sorulunca, sinirlenir sizleri tersleyiverirler. Aslında tersledikleri siz değilsinizdir, sizden önce kendini bitirmişliğidir. 



*********

İzmir - Varyant



Bu şehrin bazı sokaklarında 23 Nisan Çocuğu olmak ile 23 Nisan çocuklarına hizmet eden çocukların çocukluğu  vardır. Bir anlık şu çirkin beton yığınına bakarlar, masum bakışlarına bir dilim esrar perdesi iner,  hayata sövüp, iç çekerler sanki 60 yaşındaymışlar gibi...


**********


Alsancak Kordon  -İzmir


Bu şehrin bazı sokaklarında boş salıncaklar vardır. Salıncaklar boştur, çünkü talepleri yoktur. Terkedilmenin verdiği hüzünle, öte yandan iki adet terkedilen salıncak olmanın verdiği iç huzurla körfeze resmedilirler ...

**********


Karşıyaka - İzmir



Bu şehirde bazı sokaklarında kalpleri duygularını tüketmekte olan insanlar vardır. Onların kalpleri kırılmıştır. Tamir edilemez. Etrafındakilerin hasetleri, kıskançlıkları, zalimlikleri sürekli yaralamıştır bu insanların ruhlarını. Artık onlar da zarar vermeye meyil gösterirler. Ancak kalplerinin saflığı bir süre sonra yine onları ele verir. Yine kalbi kırılan tarafta oluverirler, isteseler de , istemeseler de...


**********


Karşıyaka - İzmir


Bu şehrin bazı sokaklarında korkulmaması gereken insanlar vardır. Bu insanlar kendi dertleriyle ezeli hikmetini yaşamaya çalışırlar dünyevi nimetlerin. İçlerinde kelimelere dökmedikleri bir hüzün vardır. Ola ki bu şehrin sokaklarında böyle insanlarla karşılaşırsanız, bakışlarından anlarsınız kağıtsız hüzünlerini...




**********



İzmir'de bir sokak...


Bu şehrin bazı sokaklarında sebebi belli olmayan mutsuzluklar vardır. Ve bu mutsuzluklar bazı evlerin güneşliklerine yansır. Hüzün öyle yoğundur ki metrekarede, güneş görmemek için elinden geleni yapar güneşlikler. Böyle evlerde umut ya kördür, ya da nandır. 



İzmir Körfezi


Bu şehrin bazı sokaklarında deniz yoktur. Denizi olan sokaklarda ise aşık gemiler, aşık kadınlar ve aşık martılar vardır. Kadınlar hala aşıktır da, martılar artık hastadır. Çünkü bu şehrin gemilerini birileri yakmıştır.


**********








Bu şehrin bazı sokaklarında aynı kaptan su içenlerin kavgası vardır. Gayet ayrımlaşmış, sınıflaşmışlardır. Aslında hepsi birdir, ancak farkına varılmaması için yıllardır oyunlar oynanır. Halbuki çocukken oynadıkları ortak oyunları oynamak gerekir. Çünkü İnsan sadece oyunlarıyla mutlu bir çocuk olmalıdır.



İzmir yazılarım devam edecek...

Seygiyle Kalın
Volkan Coşğun
İzmir 2018

Ana sayfamızdan yeni yazılarımdan haberdar olmak için ücretsiz abone olmayı unutmayın.

FACEBOOK SAYFASINI HEMEN BEĞENİN: 



INSTAGRAM HESABINDAN BİZİ TAKİP EDİN:





Tüm fotoğraflar ve yazılar  , ALINTI OLDUĞU BELİRTİLMEDİKÇE, bana ve/veya Sinem Coşğun'a aittir. Seyahat notlarında çeşitli kaynaklardan ve kişilerden de yararlanılmıştır. 



Yorumlar

Son 1 haftada en çok neler okundu? /What was the most read in the last week?

Son 30 günde en çok okunanlar /// Most read in last 30 days

Tüm zamanların en çok okunanları /// Most read of all time

Geçen Yıl En çok Okunanlar /// Last Year's Most Read Articles

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *