Ana içeriğe atla

Translate

Şu sıralar çok popüler / now very popular

ne güzeldi

ne güzeldi o akşam saatlerinde, henüz hava tam kararmamışken, bacalardan tüten dumanların isiyle, sokaklardan gelen uzak boğuk ortam sesleri... anneannem namazını kılardı, sessizce fısıldadığı duaların tonu, rükuya varırken eklemlerinde çıkan tıkırdamalar, sobanın üst kapağından tavana yansıyan ateşin ışığı, tiktak tiktak; salondaki saatin sessizliği. galiba ben o günleri çok özledim.   

Dünyanın en eski şehirlerinden Amman... (Amman - Ürdün)






Amman'ın tarihi M.Ö. 7000'lere uzanır. İlk yerleşim Kalkolitik Çağ'da başlamış.  Dünya'nın en eski yerleşimlerinden biri olan şehrin ilk isimleri arasında "Rabbath Ammoun" en yaygın bilinen ismi olarak kayıtlara geçmiş. Philadelphia gibi antik bir kentin üzerine kurulan Amman, İstanbul ve Roma gibi yedi tepeye inşa edilmiş. Bir zamanlar bölgenin en önemli ülkesi Ammonites'in de başkenti konumundaydı.






6000 kişilik Roma Amfitiyatrosu, Amman Kalesi manzarasıyla Al JAwfa'da bulunmaktadır. Amman seyahatinizde kesinlikle antik kent kalıntıları ve müze binasının olduğu bölgeyi ziyaret etmelisiniz. Ortalama 7600 m2 bir alanda yer alan Forum, M.Ö. 2. yüzyıla uzanır. 




Tiyatronun akustik düzeni birçok tiyatrodan çok daha iyiymiş. En yüksek bölümdeki koltukların o dönem tanrılara ait olduğundan boş bırakılırmış.  Ürdün yaşamını ve Ürdün Haşimilerinin yüzyıllar önce hangi gelenekler ve kurallar çercevesinde bir kültür inşa ettiklerini sergileyen eserleri bu müzede görebilirsiniz.




Citadel Hill olarak tabir edilen bölgede M.Ö. 3000 - M.Ö. 1200 yıllarına uzanan Taş Devri eserleri gibi  Emevilerin eserlerini  de bulabilirsiniz. Ayrıca bunca çok medeniyetin içinde, Osmanlı eserlerine rastlamak  da  pek aşırtıcı değil.





Amman'ın tarihi dokuz bin yılı kaplar ve Taş Devri'ne kadar uzanır. İşte Ortadoğu'da hiç keşfedilmemiş Neolitik dönemin (MÖ 6500 civarında) en önemli insan yerleşimleri. Citadel Tepesi, eski Tunç Çağı mezarlarına ev sahipliği yapar (M.Ö. 3300 - M.Ö 1200).




M.Ö. 63 yılında Roma İmparatorluğu hakimiyeti öncesinde Seleukos ve Nabatalıların hükümdarlığı bölgede hakimmiş. Roma'lı general Pompey, Suriye üzerinden bu bölgeyi kendine katmış. Bölgedeki birçok şehir devleti de Roma İmparatorluğu'na bağımlılık yemini etmişler. Bunlardan biri de o dönem ismiyle Philadelphia imiş. Roma döneminde Amman, Hindistan ve Çini Akdenizle bağlamasıyla zengin bir ticaret merkezi haline dönüşmüş.



Bizans döneminde Hristiyanlık bölgede hakim olmuş. Piskoposluk merkezi olan Amman, yedinci yüzyılın başlangıcında Müslümanlıkla tanıştı. İslam'ın 635 yılında tüm bölgede hakim olmasıyla Amman'da büyük oranda Müslümanlaştı. Sonraki yüzyıllardaki siyasi istikrarsızlıkla, Haçlı seferleri, Memlüklülerin kötü yönetimi şehrin popülaritesini düşürmüş.




 Osmanlı imparatorluğu döneminde, Amman bir köy haline dönmüş. Bununla ilgili Ürdün'de Osmanlı İmparatorluğu adlı yazımda detaya giriyorum, okumanızı tavsiye ederim. Osmanlı'nın bölgeden ayrılmasıyla birçok Kafkas ve Çerkez göçmeni buraya yerleşmiş.




 Zulümden kaçan Kafkas müslümanları burada tarımı geliştirmişler, aynı zamanda el sanatları da gelişmiş. Kuyum sanatının ve el işçiliğinin önem kazanmasıyla Amman yeniden ticari olarak önem kazanmaya başlamış.




Şehrin küllerinden doğmasına olanak veren en önemli olan Hicaz demiryolu hattının buradan geçmesiymiş. Şam'ı Medine'ye bağlayan bu demiryolu 1902'de kullanıma açılmış ve Amman ciddi olarak kalkınmış. 




üfusun da artmasıyla bir metropol olma yolunda ilerleyen şehir Ürdün Kırallığının başkenti olarak önemini korumaktadır.





Ürdün yazılarım devam ediyor...














DÜNYANIN EN ALÇAK GÖLÜ: LUT GÖLÜ ( LUT GÖLÜ / ÜRDÜN)


Ürdün yazılarım devam edecek...

Bu arada reklamlara tıklayarak da bana  destek olabilirsiniz.

Volkan Coşğun
Yazının kaleme alındığı yer / yıl : İzmir 2018

Ana sayfamızdan yeni yazılarımdan haberdar olmak için ücretsiz abone olmayı unutmayın.

FACEBOOK SAYFASINI HEMEN BEĞENİN: 






INSTAGRAM HESABINDAN BİZİ TAKİP EDİN:


Tüm fotoğraflar ve yazılar  ,

 ALINTI/KAYNAK OLDUĞU BELİRTİLMEDİKÇE 

Volkan Coşğun'a  ve/veya Sinem Coşğun'a aittir. 


Seyahat notlarında çeşitli kaynaklardan ve kişilerden de yararlanılmıştır. 



Yorumlar

Son 1 haftada en çok neler okundu? /What was the most read in the last week?

Son 30 günde en çok okunanlar /// Most read in last 30 days

Tüm zamanların en çok okunanları /// Most read of all time

Geçen Yıl En çok Okunanlar /// Last Year's Most Read Articles

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *