Ana içeriğe atla

Translate

Şu sıralar çok popüler / now very popular

ne güzeldi

ne güzeldi o akşam saatlerinde, henüz hava tam kararmamışken, bacalardan tüten dumanların isiyle, sokaklardan gelen uzak boğuk ortam sesleri... anneannem namazını kılardı, sessizce fısıldadığı duaların tonu, rükuya varırken eklemlerinde çıkan tıkırdamalar, sobanın üst kapağından tavana yansıyan ateşin ışığı, tiktak tiktak; salondaki saatin sessizliği. galiba ben o günleri çok özledim.   

Canım Anadolu Selçuklu'lar Konya'sı... (Konya - Türkiye)



Bu arada reklamlara tıklayarak da bana  destek olabilirsiniz.

 Unutmayın tıkladığınız her reklam, sokak köpeklerine mama demek...


Hristiyanlığın ilk dönemlerine ev sahipliği yapmış bu topraklar bir zamanlar Roma ve Bizans için önemliydi. 1071 yılında Malazgirt Savaş'ından sonra Türklerin Oğuz Boyları kanalı ile Anadoluya girmesiyle Konya'da büyük bir merkez olmuş ve 1074 yılında Anadolu Selçuklu Devleti kurulmuştur. Başkent olarak Konya'nın seçilmesiyle özellikle I. Alaeddin Keykubat tarafından Konya'ya Haçlılara karşı surlar inşa edilmiştir.




Anadolu Selçuklular'ın Türk Kimliği ve ilerici islam anlayışı ile birçok şairin, mutasavvıf'ın, düşünürün Konya'ya gelmesine olanak sağlamıştır. Özellikle Mevlana Celaleddin-i Rumi gibi büyük din adamların, kamil insanların Konya'da bulunması bu şehri daha da değerli kılmıştır.


İpek yolu ticaretinin en baş noktalarından biri olan Konya'da Anadolu Selçuklu döneminde birçok medrese kurulmuştur. Ayrıca Darüşşifa denilen hastaneler ile tıp alanında önemli gelişmeler kaydedilmişti. Birçok yol üzerinde han ve kervansarayın bulunması da Konya'nın o dönemde ulaşım ağının gelişmiş olduğunu bize gösterir.



Anadolu Selçukluların birçok eserini Konya ziyaretim esnasında görme fırsatımız oldu. Aleaddin Camii, Karayat Medresesi, İnce Minareli Medrese, Sahip Ata Külliyesi,İplikçi Cami ve Medresesi,  bunların başında gelmekte.




Size de öyle mi geliyor bilmiyorum Anadolu Selçukluların eserlerinin mimari açıdan kentin kimliklerine kattığı zenginlik Osmanlı mimarisinden çok daha sade ama çok daha ihtişamlı gibi. Elbette Koca Sinan'ların şaheserlerini yermek için söylemiyorum, ancak Anadolu Selçuklu yapılarına baktığımda camilerin, medreselerin, türbelerin, köşk ve kervansaray gibi yapıların mihrap , sütun, kemerlerinde görülen Selçukluya ait klasik üslup kendine has işlenmiş, ayrı bir kimliğe bürünmüş gibi. 


Geometrik etkilerin, motiflerin süsleme sanatı olarak baz alındığı bu eserlerde insanlar şaşanın içinde kaybolmaktan çok, kendisini yapının bir parçası gibi hissetmekte ve oraya ait olduğunu varsaymakta...





Birçok kaynak da doğrular ki geometrik süslemenin Anadolu Selçuklu Mimarisinde büyük bir kullanım altıgen şeritler, yıldızlar ve örgülü dekorlar, geometrik harmoninin bir parçasıdır. Küçük kareler, baklava, dörtgen, yıldız, çok gen ve haç biçimli parçalarda Anadolu Selçuklu mimarisinde özgün motiflerdir.



Konya ile ilgili diğer yazılarıma ulaşmak için Sayfanın sağ üstünde bulunan ARA sekmesine Konya yazmanız yeterli. Konya ile ilgili tüm yazılarıma oradan ulaşabilirsiniz. 

Bu arada reklamlara tıklayarak da bana  destek olabilirsiniz.
 Unutmayın tıkladığınız her reklam, sokak köpeklerine mama demek...

Volkan Coşğun
Yazının kaleme alındığı yer / yıl : İzmir 2018


Ana sayfamızdan yeni yazılarımdan haberdar olmak için sağ üst tarafta ABONE OL'dan ücretsiz abone olmayı unutmayın.

FACEBOOK SAYFASINI HEMEN BEĞENİN: 

INSTAGRAM HESABINDAN BİZİ TAKİP EDİN:


Tüm fotoğraflar ve yazılar,
 ALINTI/KAYNAK OLDUĞU BELİRTİLMEDİKÇE 
Volkan Coşğun'a  ve/veya Sinem Coşğun'a aittir. 

İzinsiz ve kaynak belirtilmeden kullanılması yasaktır. 

Seyahat notlarında çeşitli kaynaklardan ve kişilerden de yararlanılmıştır. 



Yorumlar

Son 1 haftada en çok neler okundu? /What was the most read in the last week?

Son 30 günde en çok okunanlar /// Most read in last 30 days

Tüm zamanların en çok okunanları /// Most read of all time

Geçen Yıl En çok Okunanlar /// Last Year's Most Read Articles

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *