Ana içeriğe atla

Translate

Şu sıralar çok popüler / now very popular

ne güzeldi

ne güzeldi o akşam saatlerinde, henüz hava tam kararmamışken, bacalardan tüten dumanların isiyle, sokaklardan gelen uzak boğuk ortam sesleri... anneannem namazını kılardı, sessizce fısıldadığı duaların tonu, rükuya varırken eklemlerinde çıkan tıkırdamalar, sobanın üst kapağından tavana yansıyan ateşin ışığı, tiktak tiktak; salondaki saatin sessizliği. galiba ben o günleri çok özledim.   

Tehlikeli Londra




Londra 8 milyonu aşkın büyük bir şehir. 
Bu da beraberinde özellikle bu şehre gelen turistler için büyük tehlikeler arz edebiliyor.


Londra'daki tehlikeler konusunda bir yazı hazırladım. 


Ve araştırmalarım ve 5 kezden fazla ziyaret ettiğim Londra'nın en tehlike durumlarını bir yazıda topladım.

Belki garip gelecek ama birinci sırada Londra'da bir turist için en büyük tehlike trafik olsa gerek. Londra'ya gelen ziyaretçilerin 90%'a yakını sağdan araba kullanan ülkelerden geliyor bu yüzden trafiği soldan hareket eden Londra'da bir çok kaza yaşanabiliyor. 



Yılda 1000'e yakın yaralanmalı kazanın sadece Londra sınırları içerisinde ters akan trafikten kaynaklandığını biliyor muydunuz?


Londra'da trafik kurallları özellikle yaya geçitinde yayanın geçiş önceliği bir Almanya, İsviçre kadar disipline edilmiş değildir. Almanya'da her 10 sürücüden 10'u Yaya geçidinde ki yayaya yol verirken, Londra'da bu durum her 10 sürücüden 6'sına tekabül ediyor. 
Türkiye'deyse ise bu oran her 10 sürücüden 
1 ya da 2 'lerde.
Ayrıca Londra'da karşıdan karşıya geçerken yaya geçidini kullanma zorunluluğunun olmadığını bilmenizi isterim. Hatta ışıklarda yeşili beklemek zorunda da değilsiniz. 
Geçmiş zamanlarda Hollanda'nın Rotterdam şehrinde kaldığım otelin balkonundan gecenin 12.00'sinde bomboş bir kavşakta ağır yağmur altında 1,5 dakika sadece yeşil yanması için bekleyen ve
 bunun için hareket etmeyen insanları görmüştüm. 
İşte bu kadar disiplinize edilmiş bir kurallar yumağına Londra'da hiç karşılaşmayabilirsiniz. Hele Türkiye'de Rotterdam'daki gibi davranın, adama gülerler ya da döverler!
Londra'da bir diğer önemli tehlike,
 özellikle ceplerinde tomarla parayla gezinen turistlerin paralarını
profesyonel yankesicilere kaptırmaları olabilir. 
Özellikle ağzı bir karış açık, gözleri tarihi ve turistik mekanların gizemine kapılmış zengin avanakların paraları Londra'da birçok yankesicinin 
gözbebeği diyebilirim. 


Sırt çantalarının dış ceplerinde unutulan cep telefonları, fotoğraf makineleri, cüzdanlar hatta pasaportlar özellikle yoğun trafiğin yaşandığı yeraltı metro istasyonlarındaki bayağı bi' uzun  yürüyen merdiven kuyruklarında yankesiciler tarafından yürütülüyor.
Biz Türkler'in  sokaklarda görmeye oldukça alışkın olduğu dilencilerle karşılaşmak 
Londra içinde geçerli.
 Özellikle önünüzü kesip sizden para isteyen biri varsa ya sizi oyalıyordur (çünkü arkanızdan başka biri sizin çantanızı ya da cebinizi yokluyordur.) 



ya da gerçekten dilencidir, 3 - 5 kuruş veriverin derim başınızın gözünüzün sadakası olması açısından.  Ha bu arada bir dilencinin günlük ortalama 200 Sterlin para kazandığını da unutmayın. 



Bu yüzden sadaka verirken çok da cömert olmanıza gerek yok :)



Gece saatlerinde sarhoşlar görebilirsiniz, genelde tehlike arz etmezler ancak siz yine de çok da yanlarına yanaşmayın. Bu durum sadece Londra için değil, bütün Avrupa şehirleri için bir genel uyarı niteliğinde sayılabilir.
2016 - 2017 yılları verilerine göre Londra'da silahla işlenen suçlar 42% , bıçak ve kesici aletlerle işlenen suçlar da 24% artış göstermiş. Ayrıca insan'dan insana şiddet suçları 6%, soygun sayısı da 12% artış göstermiş.

 Bir yılda Londra'da işlenen ortalama suç sayısı 800.000 adet civarı. 

Bu İstanbul'la kıyaslanamayacak kadar az 
gözükse de bir Turist için Londra'nın da çok güvenilir bir kent olduğunu söyleyemeyiz.
20%'la rekor kıran Londra'da tecavüz konusunda ciddi adımlar atılması gerekiyor. Öyle ki tecavüze uğrayanlar için bir telefon numarası bile var, ücretsiz hizmet veren. Böylece mağdurların hem fiziki hem de ruhsal hem de sosyal dünyalarının rehabilite edilmesi amaçlanmış.


 Yılda ortalama kayıtlı 8000 tecavüz vakasının yaşandığı Londra'da kadınlara ve çocuklara karşı tecavüz vakalarının rakamlarının da polis tarafından doğru aksettirilmediği de şuanda yerel medyanın gündeminde. 


Hem tecavüze uğrayanların korktukları için kendilerini ifşa etmek istememeleri hem de kayıt altına alınan tecavüz vakalarının çokluğundan dolayı yerel otoritelerin bunları gizlemesi bu sayısının aslında 3 katı olduğu konusunda tahminler yürütülmesine neden oluyor.

Londra yazılarım devam ediyor.
Sevgiyle Kalın
Volkan Cosgun



Yorumlar

Son 1 haftada en çok neler okundu? /What was the most read in the last week?

Son 30 günde en çok okunanlar /// Most read in last 30 days

Tüm zamanların en çok okunanları /// Most read of all time

Geçen Yıl En çok Okunanlar /// Last Year's Most Read Articles

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *