Ana içeriğe atla

Translate

Şu sıralar çok popüler / now very popular

ne güzeldi

ne güzeldi o akşam saatlerinde, henüz hava tam kararmamışken, bacalardan tüten dumanların isiyle, sokaklardan gelen uzak boğuk ortam sesleri... anneannem namazını kılardı, sessizce fısıldadığı duaların tonu, rükuya varırken eklemlerinde çıkan tıkırdamalar, sobanın üst kapağından tavana yansıyan ateşin ışığı, tiktak tiktak; salondaki saatin sessizliği. galiba ben o günleri çok özledim.   

Ljubljana Pazar yeri (Ljubljana - Slovenya)




Ljubljana seyahat notlarım devam ediyor. 

Yaklaşık 300.000 nüfusu olan Slovenya'nın en büyük şehri ve başkenti olan Ljubljana'yı günübirlik turlarken kentin en atraksiyonlu noktalarından birinin de pazar yeri olduğunu fark ettim. 1940-1944 yılları arasında mimar Joze Plecnik tarafından tasarlanan Plecnik Çarşısı,iki nehir arasında uzanmaktadır. 



Old Town yani eski şehir diye tabir edilen şehrin geleneksel kesiminde Pogacarjev Meydanı'nda  kalan bu alanda 1 saatinizi bu pazar yerine ayırabilirsiniz.
 Özellikle Cuma günleri 
"Open Kitchen (Odprta kuhna)" anlamına gelen yemek pişirme etkinliği düzenleniyor 
(Bu etkinlikten aşağıda biraz daha detaylı bahsedeceğim.)
Pazar bu arada  ağır hava koşulları olmadığı sürece her gün kurulmakta...



Bizdeki pazarlardan bir tık daha farklı burası : Yöresel yemekleri de pişmiş halde bu pazar yerinde bulabilirsiniz. 
Özellikle "Struklji" dedikleri, 
telaffuzu oldukça çok zor,
 ancak yemesi oldukça kolay olan bir çeşit mantı diyebileceğimiz yemeğin içinde et-sebze karışımı var. 



Ayrıca "Zgenci" denilen buğday ezmesi, "Potica" denilen cevizli hamur da pazardaki gözde yiyeceklerden. 



Bu arada Slovenya'da börek de çok meşhur ve yerel dilde buna "bürek" deniyor. 
Birçok ülkede pazar yerlerinde açıkta yemek yemekten hijyenik koşullardan çekinirim, Mısır yazılarımı okuyanlar neyi kastettiğimi gayet iyi bilirler.
Ben açık yiyecek almaktan çekinmem, hastalanma riskini göze alırım derseniz,
 o zaman bu pazarda karın doyurmak için birçok alternatif olduğunu unutmayın. 


Gelelim Open Kitchen, etkinliğine... Slovenya'dan birçok şefin severek katıldığı yemeklerin taze taze pişirilerek denendiği açık hava mutfağı diyebiliriz.
 Bazı noktalarda Slovenya mutfağı değil, Hint, Fransız, Çin gibi farklı dünya mutfakları lezzetlerine de yer veriliyor.

 

Bu arada, pazar yerinde düzenlenen bir diğer etkinlikte Podezelje v Mestu yani " Countryside in the City", 
yani yani Şehir için Kırsal etkinliği diyebiliriz. Bu etkinlikte Slovenya'daki birçok çiftlikten ve kırsal kesimden gelen lezzetleri bulmanız mümkün. 


Bu etkinliklerde düzenli olmasa da Cumartesi günleri düzenleniyor.
 Eğitim atölyeleri, kültürel ve mutfak programları ile de ziyaretçilerin interaktif katılımları sağlanması amaçlanmış. 


Daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi Ljubljana'da yapılacak çok enteresan şeyler bulunmuyor. Kendi ülkende pazara gitmeyen adam elin Slovenya'sında pazar ile ilgili yazı yazacak kadar gezinti yapıyor, diyen annemi de seviyorum.  



Slovenya Ljubljana yazılarım devam ediyor. 

Volkan Coşğun
Fotoğrafların izinsiz kullanmayınız. 
Tüm çekimler tarafıma aittir. 
Bu arada reklamlara her tıklama başına elde edilen geliri sokak köpeklerine mama için harcıyorum. 
Desteğinizi beklerim. 


Yorumlar

Son 1 haftada en çok neler okundu? /What was the most read in the last week?

Son 30 günde en çok okunanlar /// Most read in last 30 days

Tüm zamanların en çok okunanları /// Most read of all time

Geçen Yıl En çok Okunanlar /// Last Year's Most Read Articles

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *