Ana içeriğe atla

Translate

Şu sıralar çok popüler / now very popular

ne güzeldi

ne güzeldi o akşam saatlerinde, henüz hava tam kararmamışken, bacalardan tüten dumanların isiyle, sokaklardan gelen uzak boğuk ortam sesleri... anneannem namazını kılardı, sessizce fısıldadığı duaların tonu, rükuya varırken eklemlerinde çıkan tıkırdamalar, sobanın üst kapağından tavana yansıyan ateşin ışığı, tiktak tiktak; salondaki saatin sessizliği. galiba ben o günleri çok özledim.   

Imperia: Dini ve Seküler Düzeni Elinde tutan güçlü kadın...( Konstanz - Almanya)


Konstanz şehrinde liman girişinde korkutucu ve ilginç bir heykel göze çarpıyor. Kimileri bu heykeli eşsiz bir sanat eseri, kimileri de dine ve geçmiş krallıklara bir hakaret olarak görüyor.

Yaklaşık 9 metre yüksekliğinde, 18 ton ağırlığında dökme betondan yapılmış bir elinde çıplak bir kral, diğer elinde de çıplak bir papa'nın yarı çıplak bir kadın figürüyle bu eser büyük bir tartışma konusu. Kendi ekseni etrafında her dört dakikada bir dönen bu yapı spiral bir yörünge üzerinde bulunmaktadır.




Heykel sanatı Peter Lenk tarafından yapılmıştır. 24 Nisan 1993 tarihinden itibaren kamusal alanda sergilenmektedir. Imperia, 1414-1418 yılında Ortaçağ Avrupasında Hristiyanlık inancını temel alan, tüm hak ve özgürlükleri kısıtlayan karanlık dönemin en önemli olaylarından Konstanz Konseyi'ne hicivli bir göndermede bulunmaktadır. 


Eserde bulunan imparatorluk tacı ve heykelcik seküler gücü, papalık tacı ve heykelcik de dini makamlarla seküler gücün ilişkisini, yarı çıplak kadın figürü de Balzac'ın "La Belle Imperia" adlı romanından esinlenerek yaratılmış. Heykel'deki kadın figürü, Konstanz Konseyi döneminde  hem muhalif laiklere hem de dini haysiyetlere hizmet eden bir hayat kadınıdır. 

 Şehre gelenlere verilen bu hizmet gerçek bir hizmet olarak birçok kayıtta yer almaktadır.

Ayrıca bu hizmetle, ataerkillik ile dalga geçilir, zamanın tüm güçlü (krallar, din adamları vs.) erkeklerinin ne kadar güçlü olursa olsun fahişe kadınların elinde muma döndüklerini ve resmen cüceleştikleri konu edilir. 


Bu yüzden Imperia'nın elindeki Kral ve Papa'nın çaresizliği çıplaklık 
ve zayıflığı da cücelikle konu edilir. 
Buna benzer bir eser de 
"Des Kaisers neue Kleider" yani
 "İmparatorun Yeni Giysileri" masalıdır.  
Kafasında komik bir başlık taşıyan hayat kadını Imperia, tüm erkekleri büyüler, onları cüceleştirir, soyar ve elinde oyuncak eder. 



Bu arada 1993 yılında bu heykelin kamusal alanda sergilenmesinden sonra kilise ve muhafazakar Hristiyan kesim ayağa kalktı. 
Yapıtın bir an önce kaldırılmasını istediler. Hem krallığın hem de kilisenin bir fahişenin ellerinde anılmasını istemeyen gelenekselciler yapının özel bir kamu kurumuna ait topraklarda olmasından dolayı kaldırılmasını başaramadılar. Bugün Imperia heykeli, Konstanz'da görülmesi gereken en etkileyici yerlerden biri. 







 Konstanz yazılarım devam ediyor.

Kaynak belirtilmedikçe tüm fotoğraflar tarafıma aittir. Yazıları hazırlarken çeşitli kaynaklardan faydalanılmıştır.

Volkan Coşğun

Yorumlar

Son 1 haftada en çok neler okundu? /What was the most read in the last week?

Son 30 günde en çok okunanlar /// Most read in last 30 days

Tüm zamanların en çok okunanları /// Most read of all time

Geçen Yıl En çok Okunanlar /// Last Year's Most Read Articles

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *