Ana içeriğe atla

Translate

Şu sıralar çok popüler / now very popular

ne güzeldi

ne güzeldi o akşam saatlerinde, henüz hava tam kararmamışken, bacalardan tüten dumanların isiyle, sokaklardan gelen uzak boğuk ortam sesleri... anneannem namazını kılardı, sessizce fısıldadığı duaların tonu, rükuya varırken eklemlerinde çıkan tıkırdamalar, sobanın üst kapağından tavana yansıyan ateşin ışığı, tiktak tiktak; salondaki saatin sessizliği. galiba ben o günleri çok özledim.   

Mozart ve Salzburg // Mozart and Salzburg

Klasik Müzik denince insanın aklına Avusturya ve görkemli saraylar, Avusturya denince de insanın aklına Mozart geliyor. Lakin müziğindeki ihtişam ve görkeme rağmen, hayatı o kadar ihtişamlı ve görkemli değildi Mozart'ın. (en) When it comes to classical music, Austria and its magnificent palaces come to mind, and when it comes to Austria, Mozart comes to mind. But despite the grandeur and glory of his music, Mozart's life was not so grand and majestic.





Salzburg, Mozart için önemli bir şehir. Aslında Mozart da Salzburg için önemli bir şahsiyet. Çünkü şehir ününü, doğum yeri Salzburg olan Mozart sayesinde kazandı. (en) Salzburg is an important city for Mozart. In fact, Mozart is also   important for Salzburg because the city gained its reputation thanks to Mozart, the birthplace of Salzburg.

Salzburg eski şehrine adımımızı attığımız anda Mozart'ın doğduğu ev olan bu sarı renkli bina karşımızda. Şuan da müze olarak faaliyet gösteriyor. Getreidegasse bölgesinde bu evi ziyaret etmek yerine, şehrin diğer tarafında yer alan ve Mozart'ın Viyana'ya taşınana kadar burada yaşadığı evi ziyaret ettik. (en) This yellow building, the home of Mozart's birth, is in front of us as soon as we step into Salzburg's old town. Now it is operating as a museum. Instead of visiting this house in the Getreidegasse area, we visited the house on the other side of the city where Mozart lived until he moved to Vienna.

Mozart, 1756 yılında dünyaya geldi. Müzikal açıdan dünyanın gıpta ile baktığı bir dehadan bahsediyorum: Mozart'tan... (en) Mozart was born in 1756. Musically, I'm talking about a genius that the world looks at with envy: Mozart ...

Kaderin cilvesidir ki, Mozart 35 yaşında gözlerini hayata yumdu. (en) The twist of fate is that Mozart died at the age of 35.

Kilise görevlisi olan babasından aldığı ilhamla sanat hayatına hızlı bir giriş yapan sanatçı, 1772'den itibaren sabit gelirli biri olarak sanat hayatını Salzburg adalet divanında devam ettirir. Ancak bununla yetinmez, arayışını Viyana'da ve Münih'te devam ettirir. (en) Inspired by his father, who was a church official, the artist entered the art world quickly and since 1772, he  continues his art life in Salzburg Court of Justice as a fixed income person. However, this does not stop him, he continues his search in Vienna and Munich.



Mozart'ın deha kişiliği ve sanat alanındaki başarıları malesef hayatının sonunu da hazırlamış oldu. (en) Mozart's genius and his accomplishments in the field of art unfortunately prepared the end of his life.

Ölüm duası (Requiem) adlı adeta onun ölüm fermanı olacaktır. İtalyan asıllı Antonio Salieri, Mozart'ın başarılarını kıskanmaktadır. Ancak bunu belli etmeden, sinsice planlarını yürütür. Antonio Salieri'nin en son gizli oyunu, Mozart'a ölüm duası olan Requiem'i yazdırmaktır. Bu arada verem hastalığına yakalanan Mozart, ölüm döşeğindedir. Eşi tarafından bir süre terkedilen, yazdığı oyunlardan beğeni toplayamayan Mozart gözlerini yumar.  Salzburg taraflarında bir mezarlığa gömülür. Ancak nereye gömüldüğü konusunda kayıt tutulmaz. Yoğun kar fırtınasının olduğu bir dönemde cenaze törenine katılan da olmaz. Antonio Salieri, yaptıklarından sonra pişmanlık duyar ve akıl hastanesine kaldırılır, birçok kez intihara teşebbüs eder. (en) Requiem will be his death warrant. Antonio Salieri, of Italian descent, is jealous of Mozart's achievements. But without revealing it, he insidiously executes his plans. Antonio Salieri's latest secret play is to let Mozart compose the death prayer Requiem. In the meantime, Mozart catches tuberculosis, is on his deathbed. Mozart, who has been abandoned by his wife for a while, cannot manage his plays. It is buried in a cemetery on the sides of Salzburg. However, there is no record of where he was buried. In a period of heavy snow storm, no one attends the funeral. Antonio Salieri regrets his actions and is taken to a mental hospital, attempting suicide many times.

Amadeus filmini izlerken, bir dehanın nasıl elbirliği ile yok edildiğini izlemiş oldum. Mozart'ın alışılagelen düzene karşı, çocuksu tavrı, yarını düşünmeden hareket edişi de kendi sonunu hızlandıran etkenlerden bence. (en) While watching the Amadeus movie, I saw how a genius was eliminated together. I think Mozart's attitude towards the usual order, his childish attitude and his acting without thinking about tomorrow are also factors that accelerate his own end.

İçindeki çocuksuluğu, saflığı kaybetmiş olsaydı, belki de bu kadar önemli eserler ortaya çıkaramayacaktı. (en) Had he lost his infancy and purity, perhaps he would not have composed such important works.
Beethoven'ı bile kendisine hayran bırakan Mozart, ölümü sonrasında da  kendi bilinmezleriyle tarihe adını yazdırdı. (en) Even after his death, Mozart, who left Beethoven fascinated by him, made his mark on history with his own unknowns.

Hayata tutunamamasının sebebi, şöhreti iyi kullanamaması olabilir mi? Ya da şöhret kime bulaştıysa, günümüzdeki gibi, sanatçının sonunu mu getiriyor? Bu sorular zaman değişse de, günümüzde hala tartışılan konulardan... (en) Could he not be able to use fame well? Or who does fame infect, like today, brings the end of the artist? Even though these questions change time and space, they are still a topic of discussion ...



Yorumlar

Son 1 haftada en çok neler okundu? /What was the most read in the last week?

Son 30 günde en çok okunanlar /// Most read in last 30 days

Tüm zamanların en çok okunanları /// Most read of all time

Geçen Yıl En çok Okunanlar /// Last Year's Most Read Articles

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *