Ana içeriğe atla

Translate

Şu sıralar çok popüler / now very popular

ne güzeldi

ne güzeldi o akşam saatlerinde, henüz hava tam kararmamışken, bacalardan tüten dumanların isiyle, sokaklardan gelen uzak boğuk ortam sesleri... anneannem namazını kılardı, sessizce fısıldadığı duaların tonu, rükuya varırken eklemlerinde çıkan tıkırdamalar, sobanın üst kapağından tavana yansıyan ateşin ışığı, tiktak tiktak; salondaki saatin sessizliği. galiba ben o günleri çok özledim.   

Salzburg Kalesi // Hohensalzburg Fortress

Avrupa şehirleri ne kadar güzel değil mi? Onlarca şehir gördüm, her birinin tarihle olan bağı kopmamış. Klasik müziğin ve ortaçağdan bu yana gelen birçok akımın etkisinde kalan bir Avusturya şehri, Salzburg.. 
(en) How beautiful are European cities? I have seen dozens of cities, each of them does not lose its history. An Austrian city, under the influence of classical music and many currents since medieval times, Salzburg ..



Hohensalzburg Kalesi tarihi dini sebeplere dayanılarak oluşturulmuş. 11. yüzyıl başlarında başpiskopos Gebhard bu kalenin inşa edilmesi için fetva verir. O dönem Hristiyan din adamlarının sadece din adamı olmadığı, aynı zamanda devlet adamı olduğu ve yönetimde söz sahibi olduğu döneme denk gelmekte. 
(en) Hohensalzburg Fortress was built basing on historical religious reasons. In the early 11th century, the Archbishop Gebhard gave order to build this castle. It coincides with the period when the Christian clergy were not only clergymen but also statesmen having a powerful say in management.




Salzburg'un silüetini değiştirecek kadar büyük ve ihtişamlı kale 1500 yılında adeta yeniden yaratıldı. Daha sonraları birçok restorasyon geçirdi. Ancak 1500 yılında başpiskopos Leonhard von Keutschach emriyle yapılan büyütme ve yenileme çalışmaları bu restorasyonların en büyüğü idi. Günümüze kadar gelen süreçte 1500 yılında yapılan çalışmaların devamını görmekteyiz. 
(en) The castle, which is big and magnificent to change the silhouette of Salzburg, was almost recreated in 1500. Later, it has underwent many restorations up to now. However, the enlargement and renewal work carried out by order of the Archbishop Leonhard von Keutschach in 1500 was the largest among these restorations. In the process that has survived to the present day, we see the continuation of the restoration works carried out still belongs to the1500.
Kalenin iyileştirilmesinde ve büyütülmesinde en söz sahibi olan Leonhard von Keutschah, reformcu bir Hristiyan devlet adamıydı. Kalenin duvarlarının güçlendirilmesi düşman akımlarına karşı alınmış bir önlemdi. Ancak Leonhard ekonomik olarak tuz üretimini ve madenlerin ülke ekonomisine katkısının arttırılması için birçok girişimde bulundu. Ayrıca müzik ve sanat açısından da karanlık Ortaçağ Hristiyanlığına bir başkaldırış gösterdi. Bu yüzden bu kalenin yenilenmesi psikolojik olarak da önemlidir. Çünkü kaledeki bu yenilenme, Salzburg'un zenginleştiğinin ve aynı zamanda entellektüel bir yapıya sahip olmaya başladığının da göstergesidir.
(en) Leonhard von Keutschah, the most influential in the improvement and enlargement of the fortress, was a reformist Christian statesman. Strengthening the walls of the castle was a precaution against enemy currents. However, Leonhard made many attempts to increase salt production economically and the contribution of mines to the country's economy. He also showed a revolt against dark medieval Christianity in terms of music and art. Therefore, the renewal of this castle was also psychologically important for the community. Since this regeneration in the castle was an indication that Salzburg was getting richer and also had an intellectual structure.

Kaleye yürüyerek ya da füniküler ile çıkmak mümkün. Biz yürüyerek çıkmayı tercih ettik. Eğer akciğerlerinize güveniyorsanız, taşlı ama dik yokuşları olan bu yolu yürüyerek çıkmanızı öneririm. Sonunda muhteşem doğa ve harika Salzburg karşınızda...
(en) It is possible to walk to the castle or take the funicular. We chose to go on foot. If you are confident in your lungs, I recommend that you walk this stony, but steep hill. Finally, you will find magnificent nature and wonderful Salzburg ...





900 yıllık bir tarihin içinde, Salzburg'un bozulmamış dokusuyla yemyeşil doğanın tadını çıkarıyoruz bir süre. Hem dinleniyoruz, hem de bir şehir ne kadar sessiz olabilir ki diyerek, sessizliği dinliyoruz. Sadece at arabalarının sesi bizi ortaçağa götürüyor, ya da Mozart'a...
(en) In a 900-year history, we enjoy the lush nature with the pristine texture of Salzburg for a while. We listen to the silence by saying that we can rest and how quiet a city can be. Only the sound of carriages takes us back to medieval times, or to Mozart ...






Bu arada kaleye doğru yürürken yüzyıllardır bu arada yatan Hristiyan devlet adamlarının, başpiskoposların, rahiplerin, rahibelerin ve ulu insanların mezarlarının arasından yürüyorsunuz. Her ne kadar siyasileşmiş Hristiyanlık, kendinden olmayanı çok sevmese de, içinde politize olmamış, gerçek Allah sevgisi olan ve bu uğurda hizmet eden herkesten Allah razı olsun, Allah günahlarını affetsin.
(en) Meanwhile, while walking towards the castle, you walk through the tombs of Christian statesmen, archbishops, priests, nuns and great people who have been lying there for centuries. Although the politicized Christianity does like self-reliance only, may God bless  and forgive his/her sins, for all those who had not been politicized, who had true love of Allah and who served in this cause.

Yorumlar

Son 1 haftada en çok neler okundu? /What was the most read in the last week?

Son 30 günde en çok okunanlar /// Most read in last 30 days

Tüm zamanların en çok okunanları /// Most read of all time

Geçen Yıl En çok Okunanlar /// Last Year's Most Read Articles

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *