Ana içeriğe atla

Translate

Şu sıralar çok popüler / now very popular

ne güzeldi

ne güzeldi o akşam saatlerinde, henüz hava tam kararmamışken, bacalardan tüten dumanların isiyle, sokaklardan gelen uzak boğuk ortam sesleri... anneannem namazını kılardı, sessizce fısıldadığı duaların tonu, rükuya varırken eklemlerinde çıkan tıkırdamalar, sobanın üst kapağından tavana yansıyan ateşin ışığı, tiktak tiktak; salondaki saatin sessizliği. galiba ben o günleri çok özledim.   

Salzburg ve Müzik // Salzburg and Music

 Avusturya küçük, ama güzel bir ülke. 
Başkent Viyana'nın aksine, 
Salzburg daha minik ama daha güzel bence:
 büyük şehirden kaçıp güneyde bir sahil kasabasına yerleşmek gibi.
(en)
Austria is a small but beautiful country.
Unlike the capital Vienna,
I think Salzburg is smaller but more beautiful:

  like escaping from the big city and 
settling in a seaside town in the south ...




Ortalama 150.000 nüfusa sahip bu şehir Avusturya'nın en büyük şehirleri arasında 4. sırada.
 Salzburg'un en önemli özelliği Mozart'ın doğum yeri olması, bununla ilgili farklı entrileri konu aldığım yazıları ara butonuna Mozart yazarak bulup okuyabilirsiniz.
(en)
With an average population of 150,000, this city is ranked 4th among the largest cities in Austria.
 The most important feature of Salzburg is the birthplace of Mozart, you can find and read different articles about him by typing "Mozart" on the search button.

Malesef yaşarken kıymetinin bilinmediği Mozart, öldükten on yıllar sonra Salzburg'un en önemli simgelerinden biri olmuş, 
belki de en önemli simgesi.
 Fazıl Say'ı da sıksık görmeye alışkın olduğumuz Salzburg, Mozart'ın da etkisiyle tam bir klasik müzik şehri.
(en)
Unfortunately Mozart, whose value was not known while living, was one of the most important symbols of Salzburg decades after death, perhaps the most important symbol.
 Salzburg, which we are also used to seeing Fazıl Say frequently, is a classical music city with the effect of Mozart.

Salzburg'da ne yapılır? Aslında Salzburg 2 günlük konaklamamız esnasında edindiğimiz bilgiler ışığında diyebilirim ki, Sessizlik ve Dinginlik arayanlar için ilaç gibi bir şehir. Salzburg Nehri'nin iki yakasına uzanan şehir, tarihi yapıları, kalesi ve kiliseleriyle göz dolduruyor. Ayrıca Alp dağlarının eteklerinde olmasından dolayı, uzak diyarlardan Heidi'nin kopup geleceği hissi yaratacak kadar yeşil bayırları var Salzburg'un.
(en)
What to do in Salzburg? Actually, in the light of the information we obtained during our 2-day stay, I can say that it is a medicine-like city for those who are looking for Silence and Serenity. Stretching to both sides of the Salzburg River, the city impresses with its historical structures, castle and churches. Also, because of being on the foothills of the Alpine mountains, Salzburg has green slopes to create the feeling that Heidi from the distant land would suddenly come off.

Salzburg'un en önemli caddesi yaya tarfiğine açık olan Mozart'ın da doğduğu ev olan Getreidegasse diyebilirim. Bir nebze Bodrum sokaklarını andıran, ancak bozulmamış mimari dokuyu, tertemiz sokakları ve şık görünümlü insanları gördükten sonra, 
Bodrum mu?
 Ne alaka ya, dedirttiren bir cadde üzerindeyim. 
Cadde, Salzburg'un eski şehir kısmında bulunuyor.
 Mozart'ın doğduğu evin yanı sıra, birçok takı ve parfüm dükkanı, hediyelik eşyaların satıldığı dükkanlar, antikacılar ve sanat galerileri de bu cadde üzerinde bulunuyor.
(en)
I can say Getreidegasse, the home of Mozart, which is open to pedestrian traffic, the most important street of Salzburg. After seeing the architectural streets, pristine streets and stylish-looking people, somewhat reminiscent of Bodrum streets, 
Bodrum? 
What the hell, I'm on a street that makes you say. 
The street is located in the old city part of Salzburg. 
In addition to the house where Mozart was born, many jewelry and perfume shops, souvenir shops, antique shops and art galleries are also located on this street.

Salzburg, UNESCO'nun Dünya Mirası Şehirler listesinde yeralmakta. Nasıl olmasın ki? Hem kültürel etkinliklerin, hem mimarinin, hem de doğanın bu kadar uyum içinde olabileceği ender şehirlerden biridir Salzburg. Mozart kadar, adından söz ettirmiş bir festival var. Tarihi 100 yılı bulan bu kutlama geleneği "Salzburg Festivali" olarak adlandırılmış.
(en)
Salzburg is included in the UNESCO World Heritage Cities list. How could it not be? Salzburg is one of the rare cities where cultural events, architecture and nature can be in such harmony. As much as Mozart, there is a famous festival. This celebration tradition, with a history of 100 years, has been called the "Salzburg Festival".

Klasik müziğin başkenti olarak anılan şehrin dört bir yanında günlük klasik müzik etkinlikleri düzenlenmektedir. Bölgenin en eski yapılarından olan Grosses Festspielhaus, Mozart Evi, Felsenreitschule, Salzburg'da yer alan birçok kilise, saray ve Salzburg sokakları, klasik müziğin icra edildiği noktalardan.
(en)
Daily classical music events are organized all over the city, which is known as the capital of classical music. Grosses Festspielhaus, one of the oldest buildings in the region, Mozart House, Felsenreitschule, many churches, palaces and Salzburg streets in Salzburg are the places where classical music is performed.




Salzburg'a aynı zamanda "Kuzeyin Roması" da deniyor. Birçok prensin ve başpiskoposun yaşamını sürdürdüğü barok sanatının en güzelinin icra edildiği kiliseleri barındıyor. 
(en)
Salzburg is also called "The North of Rome". It houses churches where the most beautiful of baroque art is practiced, where many princes and archbishops survived.
Bazıları: Franciscan Kilisesi, Protestant parish Salzburg Christ Kilisesi, Kollegienkirche, St. Andrew Parish Church, St. Michaelskirche, Salzburg Katedrali
(en)
Some: Franciscan Church, Protestant parish Salzburg Christ Church, Kollegienkirche, St. Andrew Parish Church, St. Michaelskirche, Salzburg Cathedral

Şehir Mozart'ın şehri olunca, kısa yaşantısına 600'ün üzerinde dünyaca ünlü eser sığdıran Mozart'ın klasik müzik eserlerini icra etmek te Salzburg Orkestrasının işi doğal olarak. Salzburg'lu Mozarteum Orkestrası şehrin yakın geçmişten gelen en köklü orkestralarından. 
(en)
When the city became the city of Mozart, the natural work of the Salzburg Orchestra performs classical music works of Mozart, who composed over 600 world famous works in its short life. Mozarteum Orchestra from Salzburg is one of the city's most established orchestras from the recent past.

Mozart'ın eşi Constanze ve iki oğlu olan Franz Xaver ve Karl Thomas'ın öncülüğünde kurulan orkestra, Mozart'ın eserlerini çalan öncü senfoni orkestralarındandır. 1841 yılında kurulan Mozarteum Orkestrasının yanı sıra, yaş ortalaması yönünden oldukça düşük olan orkestra sanatçılarından oluşan Salzburg Flermoni Orkestrası da 1998 yılında kuruldu. 
(en)
The orchestra, founded under the leadership of Mozart's wife Constanze and their two sons Franz Xaver and Karl Thomas, is one of the leading symphony orchestras that play Mozart's works. In addition to the Mozarteum Orchestra, which was founded in 1841, the Salzburg Philharmonic Orchestra, consisting of orchestra artists with a low average age, was founded in 1998.





Ayrıca 36 müzisyenden oluşan Camerata Salzburg 1950'li yıllarda küçük bir oda orkestrası mantığıyla kurulmuş, ancak şuanda ünü tüm dünyaya yayılmış bir orkestra olarak kayıtlarda geçmektedir.
(en)
In addition, Camerata Salzburg, consisting of 36 musicians, was established in the 1950s with the logic of a small chamber orchestra, but now its fame is recorded as an orchestra spread all over the world.




Yorumlar

Son 1 haftada en çok neler okundu? /What was the most read in the last week?

Son 30 günde en çok okunanlar /// Most read in last 30 days

Tüm zamanların en çok okunanları /// Most read of all time

Geçen Yıl En çok Okunanlar /// Last Year's Most Read Articles

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *