Ana içeriğe atla

Translate

Şu sıralar çok popüler / now very popular

ne güzeldi

ne güzeldi o akşam saatlerinde, henüz hava tam kararmamışken, bacalardan tüten dumanların isiyle, sokaklardan gelen uzak boğuk ortam sesleri... anneannem namazını kılardı, sessizce fısıldadığı duaların tonu, rükuya varırken eklemlerinde çıkan tıkırdamalar, sobanın üst kapağından tavana yansıyan ateşin ışığı, tiktak tiktak; salondaki saatin sessizliği. galiba ben o günleri çok özledim.   

Dünyanın en eski yaşayan toplu konut projesi : Fuggerei


Fuggerei... 


Almanya'da bir toplu konut projesi:

 Münih yakınlarındaki Augsburg'un merkezinde yer alan orta büyüklükteki bir sokak arasında yer alan turistik bir yer... 



"İstanbul'da da birçok sosyal konut projesi var, canım. 

Bir sosyal konut yani birçoğumuzun tabiriyle site nasıl oluyor da turistik olabilir? dediğinizi duyar gibiyim. Zengin Araplara satılmak için mahalle aralarında küçük lüks vahalar yaratılan İstanbul sosyal konut projeleri ne kadar turistik olabilir bilemem ama, bu sosyal konut projesi dünyanın en eski hala kullanımda olan sosyal konut projesi olarak turistik bir önem kazanıyor. 



 Bayvera eyaletinde bulunan Münih şehrine de yaklaşık 2 saatlik mesafede yer alan Augsburg bu kompleksin ev sahipliğini yapan Alman şehridir. 



Fuggerei adını dönemin yardımsever zengin ailelerinden Fugger'lerden almış. 1516 yılında Jakob Fugger tarafından kurulmuş . Jakop Fugger aynı zamanda "Genç Jakop" ya da "Zengin Jakop" lakabıyla da yöre halkınca iyi bilinirmiş. 




Fugger ailesi çok köklü aristokrat bir aileydi. 1367 yılından bu yana Augsburg'da yaşamaktaydılar. Tekstil ürünleri 3 kuşaktır yapılıyordu. Kentin önde gelen zengin tüccarlarındandı.


 Ayrıca Habsburg hanedanlığıyla yakından ilişkileri vardu. Birçok değerli metal, ve mamul ürünlerin borsasını kurarak tarihteki en başarılı banker olarak da adını aldı zengin Jakob. Zamanla imparatorluk içinde ve kilise sınıfında da önemli mevkilere geldiler. Ticaretten kazandıkları paraları hayır işlerine döktüler. İşte Fuggerei da bunlardan biridir. Muhtaç, kimsesiz ve kalacak yeri olmayan dönemin fakirleri için 52 adetlik bir site inşaa edilir ve içerisinde birbirine bağlantılı sokaklar, küçük meydanlar ve kiliseler eklenmiş. Bugünkü sitelerdeki gibi dışarıdan gelebilecek tüm tehlikelere karşında sitenin kapıları vardı ve geceleyin bu kapılar dış dünyaya kapatılıyormuş. 


Zamanla genişleyen bu toplu konut projesi bugün hala kullanılıyor. Toplamda 147 daire ve 67 evden oluşan bu sitede yardıma muhtaçlar çok düşük kiralarla ya da bedelsiz olarak bu konut alanında yaşamaktadırlar. 



Fuggerei'in dikkate değer sakinlerinden bir tanesi de ünlü müzisyen Wolfgang Amadeus Mozart'ın büyük büyükbabası mason Franz Mozart'tı. 1681 ve 1694 yılları arasında burada yaşamış Franz Mozart, bugün bir taş plaketle ölümsüzleştirmişler. 

 



Maalesef 2. Dünya Savaşında ağır bombardımana maruz kalan Fuggerei, savaş sonrası yıllarda yeniden aslına uygun olarak inşa edildi. 



Bu huzur dolu sokakları, tarihi evleri ve dokuyu yaşamanız için Fuggerei'i ziyaret etmenizi tavsiye ederim. 



Yorumlar

Son 1 haftada en çok neler okundu? /What was the most read in the last week?

Son 30 günde en çok okunanlar /// Most read in last 30 days

Tüm zamanların en çok okunanları /// Most read of all time

Geçen Yıl En çok Okunanlar /// Last Year's Most Read Articles

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *