Ana içeriğe atla

Translate

Şu sıralar çok popüler / now very popular

ne güzeldi

ne güzeldi o akşam saatlerinde, henüz hava tam kararmamışken, bacalardan tüten dumanların isiyle, sokaklardan gelen uzak boğuk ortam sesleri... anneannem namazını kılardı, sessizce fısıldadığı duaların tonu, rükuya varırken eklemlerinde çıkan tıkırdamalar, sobanın üst kapağından tavana yansıyan ateşin ışığı, tiktak tiktak; salondaki saatin sessizliği. galiba ben o günleri çok özledim.   

Dünyanın en ılıman yeri: Teos Antik Kenti

                              



 Antik kent cenneti ülkemiz köşelerinden tarihi milattan önce 3 binli yıllara uzanan Teos'tayız. Izmir'in Seferihisar bağlı turistik ilçesi Sığacık'ta bulunan Teos Antik Kenti Ion kentleri arasında bir zamanlar başkent imiş.  



Şehir ticari faaliyette bulunduğundan zengin ve entelektüel bir nüfusa  sahipmiş.  Ayrıca toplumda aykırılıkları yüzünden sürgün edilen birçok sanatçı ve filozoflar içinde bir memleket olmuş.  


Teos antik kenti Dionysos Tapınağına da ev sahipliği yapıyor.  Bu arada Helenistik döneme ait olan bu tapınak dönemin en büyüğü. Dionysos da Yunan şarap tanrısı efenim.





Bu tarihi kent Roma İmparatorluğu döneminde göz bebeği bir şehirmiş. Tarih boyunca bölgede oluşan büyük depremler sonunda defalarca yıkılmış, yeniden inşa edilmiş.



Heredot bu şehir için "Dünyanın en ılıman kenti" benzetmesini yapıyor.


Bu ılımlılık sadece İzmir'in ılıman ikliminden değil bence. Ticaretin merkezi olmasıyla zengin bir kent ve bu yüzden pozitif düşünceye, bilime, sanata ve özgürlüklere açık bir şehir.


Ege'nin Akdeniz'in ağacı zeytin, ne kadar kutsaldır Kur'an'da da geçer. Nasıl geçmesin ki, özü şifadır. Gölgesi devadır. Binlerce yıllık zeytin ağaçlarının arasında tarihe tanıklık etmek, onlara sarılmak, insanı mutlu ediyor.
 Belki de onlar da mutlu oluyordur onlara sarıldıkça...


Antik kent içinde rahatlıkla tarihi dokuyu inceleyebileceğiniz, zeytin ağaçlarının arasından yürüyebileceğiniz müzeye ait patika yollar var. 


Arkamdaki tiyatro 500 kişilik ve milattan önce 2. yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor. Büyük bir alanı kullanılabilir hala, çok zarar görmemiş.  

Teos Antik Kenti notları devam edecek.

Yorumlar

Son 1 haftada en çok neler okundu? /What was the most read in the last week?

Son 30 günde en çok okunanlar /// Most read in last 30 days

Tüm zamanların en çok okunanları /// Most read of all time

Geçen Yıl En çok Okunanlar /// Last Year's Most Read Articles

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *