Ana içeriğe atla

Translate

Şu sıralar çok popüler / now very popular

ne güzeldi

ne güzeldi o akşam saatlerinde, henüz hava tam kararmamışken, bacalardan tüten dumanların isiyle, sokaklardan gelen uzak boğuk ortam sesleri... anneannem namazını kılardı, sessizce fısıldadığı duaların tonu, rükuya varırken eklemlerinde çıkan tıkırdamalar, sobanın üst kapağından tavana yansıyan ateşin ışığı, tiktak tiktak; salondaki saatin sessizliği. galiba ben o günleri çok özledim.   

Eski Foça Akşamından Kısa Kısa Notlar


21:00 yasaklar öncesi Eski Foça  öyle sakin öyle güzel ki...

her ne kadar aydınlatmasını aşırı parlak bulsam da yansımaların derinliği tam fotoğraflık...



İzmir'de huzur bulacağımız ender noktalardan, kısa da olsa bir yürüyüş yapmak tüm günün yorgunluğunu atmak için birebir.



karantina yasaklarından dolayı tüm restoranlar kapalı. bu yüzden de alışageldiğimiz sokaklardaki curcuna yerini sessizliğe sakinliğe bırakmış. 

Tarihte İyon uygarlığına tanıklık eden kayalar. Foklarıyla meşhur Foça bildiğiniz gibi Fokia adını Foklardan almış.

 

Bizler için Egenin, dünya vatandaşları için Akdenizin liman kasabası burası. Helenistik dönemden tutun, Athena tapınağına, Kibeleden tutun, Osmanlıya tarihin birçok farklı dönemine ışık tutan bu sokaklarda tatlı tatlı hafiften Esen kuzey rüzgarları hep vardı.

İzmir'de yüzümü farkında olmadan güldüren, tebessüm ettiren tek yer sanırım burası, Eski Foça ve Foça yarımadası.


Sokak kedilerine mama almak için Migros'a gidiyoruz.


bence Eski Foça'nın en güzel pidecisi En Gözde. 


Restoranlarda yemek yasak olunca meydandaki koca çınarın altındayız. Arkamızı da Nazım'a dayadık, daha ne olsun.


Restoranlar kapalı bu yüzden sokak hayvanları da aç. etraftan beslenemeyince çareaizlik içindeler, onları da unutmazsanız seviniriz. en yakın mama satan yer çarşıdaki petshop ya da Migros.

Sokaklar bizim. Serra mı çocuk biz mi bilemedim. 

Çocuklarınıza sokak hayvanlarını beslemeyi bir insanlık görevi olduğunu öğretmelisiniz. bu davranış her çocuğa öğretilmeli. o zaman toplumda ne şiddet olur ne de kadın cinayeti. Merhameti olan insandan zarar gelmez.  



burası yeni restore edilmiş. biz çok beğendik. tarihi dokuya saygı duyularak yapılmış,  en kısa zamanda uğrayacağım. desteklemek lazım.



artık dönüş yolu başlar. yavaş yavaş eve doğru gidiyoruz. bizim ufaklıkta uykular derin, baya yol yürüdü, dinlenmek hakkı. 



biliyorsunuz geçenlerdeki büyük depremde dondurmacı Nazmi Ustanın yeri ciddi hasar aldı. geçici bir süreliğine buraya taşınmışlar. biz buranın dekorasyonunu çok beğeniyoruz. açık olsaydı ışıl ışıl daha etkileyici olacaktı. belki eski yer düzenlenince burası  da 2. şube olarak devam eder. bana Roma'daki dondurmacıları hatırlatıyor.


Foça'nın taş evleri... Garanti bankası.

bu sokağı böyle boş görmek :)

 Foça marinada martı sesleri ve hafifçe esen serin bir rüzgar var. bir köşede oturmuş birkaç genç Vega'nın şarkılarını dinliyordu. 2000li yıllarda çok sevmesem de kulaklara aşina olmuş bir şarkıdır "Bu sabahların bir anlamı olmalı..."



zaman ne hızlı geçiyor. bunu ancak bir kokuyla,  bir görüntüyle, bir objeyle ya da bir müzik tınısı ile daha iyi anlıyoruz.

Kısa Foça turumuzdan bu kadar, umarım birazcık da olsa özlem gidermenize yardımcı olmuşuzdur. Foça notları devam edecek.


Yorumlar

Son 1 haftada en çok neler okundu? /What was the most read in the last week?

Son 30 günde en çok okunanlar /// Most read in last 30 days

Tüm zamanların en çok okunanları /// Most read of all time

Geçen Yıl En çok Okunanlar /// Last Year's Most Read Articles

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *