Çanakkale Şehitler Abidesi'ndeyiz.
Duygu yüklüyüz, içimizde buruk bir heyecan var, abide ile ilgili bilgiler vereceğim ama önce bu vatan uğruna şehit olan tüm Mehmet için ruhlarına el-fatiha.
Yapımına 1942 yılında karar verilen bu anıtın 2. Dünya Savaşı esnasında yapımına ekonomik nedenlerden dolayı ara verilmiştir.
1958 yılında hala natamam olan bu abidenin resmi açılışı 21 Ağustos 1960 tarihine denk gelmektedir.
Anıtın yapılmasındaki amaç savaş esnasında şehit olan 253 bin askerimizi sonsuzluğa uğurlarken kalplerimizde anmaktır. Maalesef yıllarca bitirilemeyen bu abide için öğrencilerin kumbaralarındaki paraları bile gönderdiği haber olur o dönemin gazete manşetlerinde.
4 ayaktan oluşan, ortalama 63 metrekare kaplayan bu anıtın yüksekliği yaklaşık 42 metredir.
Anıta yürürken sembolik olarak şehitlik abidesi kabirleri arasından ruhunuzu darlayan, gözlerinizi nemlendiren, içinizi sıkan ama bir yandan da gurur duyduran bir hisle yürüyorsunuz.
Bu duygu yüklü mekanın ziyaretinde huzur ve güven içerisinde hissediyorsunuz kendinizi. Oldum olası ne zaman Çanakkale dense, tüm şehitlerimizin koruyucu ruhlarının hala orada olduğu düşüncesi gelir aklıma. Bu, ilk başta size tüyler ürpertici gelebilir, ancak ben bunu hissettikçe onların sayesinde bu vatan topraklarında özgürce nefes alabildiğim için onlara minnet duygumla dua ediyorum.
Abidenin dört sütun üzerinde oturtulması temsil etmiş olduğu Türk Milletinin sağlam ayakta durduğunu, M harfini alarak Mehmetçiğe gönderme yaparak oluşturulmuştur.
Tüm kabirlerde camdan yazıt bulunmaktır. Her kabirde 36 şehit olmak üzere genel sayı 60.000 'e yakındır.
Bu kabirler semboliktir, ancak kabir üzerinde yazan isimler, rütbeler, memleket, doğum ve şehit oldukları tarih doğrudur.
Tüm fotoğraflar (alıntılananlar dışında) tarafıma aittir.
sevgiyle kalın,
volkan coşğun 2018 - izmir
Bu yazıdakileri okuyan bunları da okudu.
ECEABAT
Yorumlar