facebook sayfamdan önce bizi bi takip edin:
Nevşehir Kapadokya bölgesinin en önemli merkezi diyebiliriz Ürgüp için....
Birçok Kapadokya yöresinde olduğu gibi Volkanik oluşumlardan meydana gelen bölgede Selçuklu, Osmanlı ve Bizans döneminden kalma eserleri de bulmanız mümkündür.
Bizans döneminde Assiana, Selçuklular döneminde Başhisar, Osmanlılar zamanında da Burgut Kalesi olarak anılmış. Cumhuriyet ile birlikte adı Ürgüp olmuştur.
Ürgüp yöresinde, Pembe Vadide doğal oluşumlardan olan Peri Bacalarını gezin.
Şarap üretim merkezi olan Kızılçukurda şarap tadın, aynı zamanda sizleri peri bacalarından oluşan kiliseler de bekliyor.
Ortodoks hristiyanların mübadeleden sonra göç etmesiyle müze kent haline alana Mustafapaşa sokaklarında hem Hristiyan hem de Selçuklu mimarisinin güzel eserlerini bulabilirsiniz. Sarıhan Kervansarayına uğrayın.
Halacdere mevkiinde ki kiliseleri ziyaret edin. Yine bir kiliseler bölgesi olan Fıratkan'a uğrayın. Ortahisar kesinlik ziyaret edilmesi noktalardan biridir. Aziz Theodore , Tağar Kilisesi olarak da bilinen kiliseyi ziyaret edin: Havarilerin tasvirlerinin yer aldığı kilisedir.
Pancarlık Kilisesini ziyaret edin. Bu kilisesde Hristiyan inancına göre İsa'nın Çarmıha gerilişinin, Cehenneme İnişinin, Göğe Yükselmesinin tasvirlerini görebilirsiniz. Ala Kilise, Kepez Kilisesi, Balkan Kiliseleri de yöre de gezilmesi gereken kiliselerden. Taşkınpaşa Cami, Karamanlılar döneminden kalan en önemli eserlerdendir. Ürgüpe yaklaşık 20 km uzaklıkta olan Damsa Barajı'nda güneşi batırın.
Neredeyse Kapadokya'nın en çok fotoğraf çekilen simgelerinden biri haline gelen Üç Güzeller peri bacaları da şapkalı oluşumlarıyla ilgimizi çekmişti.
Birbirlerne çok yakın bulunmaları sebebiyle bir aile görünümü veren bu peri bacaları üzerine efsane üstüne efsane var. Bunlardan en bilinlenleri arasında: Kapadokya Kralının kızı bir çobana aşık olmuş, çobandan bir çocuk yapmış.
Bunun üzerine çocuğuyla birlikte başından beri bu birlikteliği tasvip etmeyen Kapadokya Kralı babasını ziyaret eder. Ancak kral geçmişi unutmaz bu yüzden askerlerini kızı ve torununa saldırtır. Bunu gören Prenses, Tanrı'ya yakarır ve taşa dönüşür. İşte efsaneye göre bu üç peri bacasından öndeki çoban eşi, ortadaki çocuğu ve arkadaki prensesin kendisidir.
Gün batımını izlemeniz için Kapadokya'da çok neden var. Ama bunun için en iyi yerlerden biri kesinlikle Kızılvadi. Çavuşin ve Ortahisar arasında kalan bölgededir.
Araç ile gidebilirsiniz. Bu bölgede bol bol fotoğraf çektirin.
Onun haricinde 1967 yılından beri açık hava müzesi hizmeti veren Zelve Vadisini, ve Mantar şeklinde peri bacaları olan Paşabağ vadisini de görmeden gelmeyin.
Avanos sırtlarında diğer önemli bir merkezde Çavuşin oldu.
Yaklaşık 60 milyon önce Erciyes, Hasandağı, Güllüdağın lavlarıyla oluşan bölgede birçok tüften oyuk içinde yerleşimler olmuş.
Malesef 1950 yılında büyük br deprem geçirmiş ama yine de küllerinden doğmuş, turizm sayesinde.
Mübadele öncesinde Rum nüfusu 2500 civarıymış.
Değişimle 1000 kadar Türk buraya getirilmiş.
Ancak zamanla bakımsızlık , depremler erozyonları tetiklediğinden oyma evlerin içinde yaşayanlar ovaya doğru taşınmışlar.
facebook sayfamı takip etmeyi unuttuysanız hemen tıklayın:
Ayrıca Destek için bir iki reklam da tıklamayı unutmayın...
sevgiyle kalın
2018 - Izmir / Türkiye
volkan coşğun
Tüm fotoğraflar ve yazılar , ALINTI OLDUĞU BELİRTİLMEDİKÇE, bana ve Sinem Coşğun'a aittir. Seyahat notlarında çeşitli kaynaklardan ve kişilerden yararlanılmıştır.
Yorumlar