Endonezya'daki en ilginç deneyimlerimden biri de Taman'daki safari de tanıştığım filler oldu. Sevgimi karşılıksız bırakmayan fillerle hoş anlar geçirdim.
Fillerin zekası bize fillerin birçok konuda diğer birçok hayvana göre belirgin farklılıklarının olduğunu gösteriyor. Mesela filler empati yapabiliyorlar.
Eğer bir filden nasıl bir tutum içinde size yaklaşmasını istiyorsanız, siz de ona o şekilde yaklaşın.
Bir fili kızdıracak, onları huzursuz edecek durumlarda altından kalkamayacağınız büyük yaralar alabilirsiniz. Tanıştığım filler, çok insan canlısıydılar. Hayvanları çok seviyorum. Bu yüzden de fil arkadaşlarımdan karşılığını fazlasıyla aldım.
Gayet zeki ve uysal olan bu filler kolaylıkla terbiye edilebilirler. Maalesef dişleri insanlara olası bir durumda zarar vermesini engellemek için sökülmüş.
Ortam her ne kadar doğal bir ortam olarak gözükse de yine insanoğlunun egosuna hizmet ediyor herşey.
Eğer bir fil sevecekseniz, ona marslı gibi yaklaşmayın. Doğal olun, sohbet edin ( Fillerin dilleri anlama özelliği var, tanıştığım filin ingilizce bildiğini öğrendikten sonra, keyifli anlar yaşadık.)
Biliyorsunuz, filler otçuldur. Yani aç bir fil sizi görünce sizin 40 kiloluk etinize tenezzüh dahi etmez. Günlük ortalama 250 kilo yeşil ot yer. Aynı zamanda 100 kiloya yakında samanı götürür. 200-300 litrede su içtiği doğrudur, kesin bilgi yayalım...
Birçok bilimsel kaynak beyinlerinin toplam ağırlığı 5 kg'ya kadar varan fillerin insan zekasıyla ortak bir bilişsel köprü kurduğunu ispatlamaktadır.
Öyle ki komutları öğrenen ve ona göre hareket eden filler, sahiplerinin bir dediğini iki etmezler. Yani bir köpek kadar akıllı ve itaatkardırlar.
Tabi bu tarz hayvanları ciddi ciddi bilmem kaç dönüm arazisine ve uygun yaşama koşullarına ait alanlara sahip olanların beslemesi önerilir. Aksi takdir de bir fil, apartmanda uygun bir seçenek değildir :p
Özellikle taklit, alet kullanımı, iş birliği, merhaet ve bellek konusunda filler üstün yaratıklardır.. Ünlü filozof Aristoteles filler için " Akıl ve Anlayışta diğer bütün hayvanlara fark atan hayvan." demiştir. Geçen yıllarda youtube gibi birçok kanal da fillerin hortumlarıyla yağlı boya yapabildiğini de izlemiştik.
Duygusallıktan bahsetmişken, fillerin aile yapıları çok güçlüdür. Doğan yavruyu annenin yanı sıra annenin kardeşleri ve dışarıdan aileye katılan yeni taze fil gelinler sahiplenir.
Endonezya yazılarım devam edecek.
Bu arada facebook sayfamı beğenmiş miydiniz?
2018 - Izmir / Türkiye
volkan coşğun
Tüm fotoğraflar ve yazılar , ALINTI OLDUĞU BELİRTİLMEDİKÇE, bana ve/veya Sinem Coşğun'a aittir. Seyahat notlarında çeşitli kaynaklardan ve kişilerden yararlanılmıştır.
Yorumlar