Ana içeriğe atla

Translate

Şu sıralar çok popüler / now very popular

ne güzeldi

ne güzeldi o akşam saatlerinde, henüz hava tam kararmamışken, bacalardan tüten dumanların isiyle, sokaklardan gelen uzak boğuk ortam sesleri... anneannem namazını kılardı, sessizce fısıldadığı duaların tonu, rükuya varırken eklemlerinde çıkan tıkırdamalar, sobanın üst kapağından tavana yansıyan ateşin ışığı, tiktak tiktak; salondaki saatin sessizliği. galiba ben o günleri çok özledim.   

İzmir'in Simgesi : Tarihi Saat Kulesi ( Konak / İzmir - Türkiye)




İzmir'de büyüdün, ya da yıllardır İzmir'desin.  Peki belki de hergün önünden geçtiğin tarihi saat kulesi hakkında ne biliyorsun?
Eğer merak ediyorsan, fotoğrafları senin için çektim, hikayesini de senin için hazırladım. 
Bir 5 dakikanı ayırıver, pişman olmayacaksın.
#keşifhane izmir saat kulesinde...




Konak Meydanı ve Saat Kulesi ( Fotoğraf : Volkan Coşğun)


Konak meydanının simgesel anıtı olan Tarihi Saat Kulesi 34. Osmanlı Padişahı olan II. Abdülhamit'in tahta çıkışının 25. yılı şerefine  dönemin ileri gelen Osmanlı Devlet adamlarından Küçük Mehmet Said Paşa tarafından verilen emirle yaptırılmıştır. 
Bu arada Osmanlı'nın dönemi boyunca yapılan ya da yaptırılan saat kulelerinin neredeyse tamamı II. Abdülhamit dönemine denk gelmektedir, bu da ek bir not olarak biline...

II. Abdülhamit ( Fotoğraf Alıntıdır.)


 1901 yılında yaptırılan bu eser, dönemin Alman Konsolosluk binasını yapan Fransız mimar Raymond Charles Péré 'a yaptırılmıştır.  
Péré, Fransız asıllı doğma büyüme İzmirli bir levantendi. 
Yaşamının çoğunu bu topraklarda geçirmiş ve önemli eserler bırakmıştır. Bu zatın bir diğeri önemli eseri de Karşıyaka'da bulunan St. Helen Kilisesi'dir.


Tarihi Saat Kulesi ( Fotoğraf : Volkan Coşğun)



Saat kulesi borç harç içinde olan o dönem Osmanlı'nın kıt kaynaklarını daha da zarara sokmamak adına çoğunluğu zengin Levantenlerin ve Müslüman ticari kesimin oluşturduğu  İzmir'linin  parasıyla yapılmış. 

Tarihi Saat Kulesi ( Fotoğraf : Volkan Coşğun)

Saat kulesinin taşları Denizli'nin Sarayköy ilçesinden getirilmiş. Genel kanının aksine meydandaki bu saat kulesi İzmir'in ilk saat kulesi değildir. 
İlki Alsancak garında (eskiden Punta adıyla anılırmış.) İngilizler tarafından yapılan saat kulesiymiş. 

Fotoğraf alıntıdır.


İzmir'in bir ticaret ve liman kenti olması ekonomisinin canlı olması demekti. Böyle bir saat kulesinin yapılması, şehri simgesel olarak Avrupadaki gibi bir meydana kavuşmasına ve Alman prensi  II.Wilhelm tarafından hediye edilen saatle kamuya da hizmet etmesi amaçlanmıştır. 
Böyle bir amaç bugün size abesle iştigal gelebilir. O dönemde saatlerin pahalı olması ve herkeste bulunmaması bu tarz saat kulelerinin önemini fazlasıyla arttırmaktaydı.


fotoğraf : Volkan Coşğun

Kule, mimari olarak dört katlıdır ve sekizgen planlıdır.  Ortalama 25 metre yüksekliğindedir. Beyaz mermer ve kesme taşlar kullanılmıştır. Aslında çıplak gözle baktığınızda mimarinin pek de alışılagelen bir ege mimarisi olmadığını görürsünüz. Daha çok Cezayir ve Tunus esintilerine götüren bir tarzı var ki, bu oryantalistlik mimarının Fransız asıllı olmasından kaynaklandığına delalettir. 
Tabi Fransızların Kuzey Afrikayı o dönem nasıl sömürüp soykırım yaptıklarını hesaba katınca işler değişiyor. 



fotoğraf : Volkan Coşğun

Ayrıca kulede 4 adet de çeşme bulunmaktadır. Sıcaktan bunalan İzmirliler ve turistler için çeşmelerin önemi büyüktür,
 tıp ki Roma'daki gibi...

fotoğraf : Volkan Coşğun

Yaşayan bu tarih, ayakta kaldığı onlarca yıl boyunca İzmir'in entelektüel ve kozmopolit yapısının yaşayan birer aynası olmuş. 


fotoğraf : Volkan Coşğun

Bağlı bulunduğu Konak Meydanı tarihi Kemeraltı Çarşısına da açılan kapıdır. Ayrıca Valilik, Hükümet Konağı ve görkemsiz çirkin ama çocukluk anılarımıza artık yer eden İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin binası bu saat kulesinin etrafında konumlanmıştır.  

Tarihi Saat Kulesi ( Fotoğraf : Volkan Coşğun)


Hergün binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ve selfie noktası haline gelen meydanın simgesel yapısı birçok kez bakımdan geçmiştir. Maalesef zamanında üzerinde yeralan Osmanlı tuğralarının sökülmesi, 70li yıllarda yaşanılan depremler kuleye zarar vermiştir.  

Tarihi Saat Kulesi ( Fotoğraf : Volkan Coşğun)

İster İzmir'de yaşayın, İsterseniz turist olarak gelin, kuşlara yem atmadan buradan ayrılmayın, keyiflidir. 

Tarihi Saat Kulesi ( Fotoğraf : Volkan Coşğun)

Çocukların kumruları kovalamasını izlemek de size ayrıca ekstra bir mutluluk dopingi sağlar. 
Çocuğunuz varsa, bırakın özgürce mutluluğa kucak açsın. 



Tarihi Saat Kulesi ( Fotoğraf : Volkan Coşğun)

Oldum olası bir seyyar satıcı ve darlayan falcı teyze enflasyonu vardır bu meydanda da. Eğer fal bakamazsa hemen bir gül satmak ister, biraz ısrarcıdırlar. Ancak İzmir'de falcılar bile terbiyesizlik asla yapmazlar, nazikçe bir kaç kez istemediğinizi söyleyin, potansiyel müşteri çok olduğundan bir anda alandan kayboluverirler, merak etmeyin... 

Tarihi Saat Kulesi ( Fotoğraf : Volkan Coşğun)

İzmir yazılarım devam edecek. 

Ana sayfadan abone ol'a e-postanızı ekleyin, yeni yazılarımdan otomatikman haberdar olun. 
sevgilerimle,
volkan 




FACEBOOK SAYFASI  

 https://www.facebook.com/volkanilekesifhane

INSTAGRAM HESABI  





Tüm fotoğraflar ve yazılar  , ALINTI OLDUĞU BELİRTİLMEDİKÇE, bana ve/veya Sinem Coşğun'a aittir. Seyahat notlarında çeşitli kaynaklardan ve kişilerden yararlanılmıştır. 


Yorumlar

Son 1 haftada en çok neler okundu? /What was the most read in the last week?

Son 30 günde en çok okunanlar /// Most read in last 30 days

Tüm zamanların en çok okunanları /// Most read of all time

Geçen Yıl En çok Okunanlar /// Last Year's Most Read Articles

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *