Ana içeriğe atla

Translate

Şu sıralar çok popüler / now very popular

ne güzeldi

ne güzeldi o akşam saatlerinde, henüz hava tam kararmamışken, bacalardan tüten dumanların isiyle, sokaklardan gelen uzak boğuk ortam sesleri... anneannem namazını kılardı, sessizce fısıldadığı duaların tonu, rükuya varırken eklemlerinde çıkan tıkırdamalar, sobanın üst kapağından tavana yansıyan ateşin ışığı, tiktak tiktak; salondaki saatin sessizliği. galiba ben o günleri çok özledim.   

Dubai'de Kadın Olmak? ( Dubai - BAE)




Cahil Batı, herhangi bir orta doğu ülkesi (Türkiye dahil) söz konusu olduğunda tüm kadınların peçeli, hatta burkalı olduğunu düşünür. Bu yarattıkları suni korkular, onların bu bölgelerdeki sömürülerinin, kirli emellerinin yarattıklarının sonuçlarıdır. 






Evet, Dubai'de bazı kadınlar burka, başörtüsü ve peçe giyebilirler. Ancak bu her kadın için bir zorunluluk değildir. Aslında zorunluluk olmayıp da burka ya da peçe gibi uygulamaları kadınlar neden giyerler bu başka bir tartışma konusu olmalıdır.


Arap kültürünü tanımayanlar ya da ön yargılı davrananlar, Facebook Laikçileri,  kadın örtüleri konusunda  hemen atıp tutabilirler. Ve  ben gaflete düşüp te, aynı şeyi gelip Anadolu'daki anneannelerimiz neden baş örtüsü takar'a da getirmek istemiyorum. İsteyen istediğini giyer, istediğini takar. Dubai 'de bu özgürlüğü kısıtlamayan Arap ülkelerindendir. 





Eğer Dubai'ye gidecekseniz, dediğim gibi, saçınızı kapatma zorunluluğunuz yok. Eğer saçınızı kapatan bir bayansanız da, Dubai'de kimse başınız niye bu şekilde kapalı diye de bir diktede de bulunmayacaktır: Arap kültürü çok çeşitli ve kapanma şekilleri çok farklı, hatta aynı eşarbı bağlama şekilleri bile kültürden kültüre değişiyor. Önemli olan nasıl baş kapattığımız değil, kalbimizi kötülüklere karşı nasıl kapattığımız olmalı bence...





Kadınları ilgilendiren bir diğer konuda Dubai'de kadınlar araba sürebilirler. Ancak trafik cezaları çok katı, kadın erkek fark etmez dikkatli olun, çok sağlam para cezaları ödeyebilirsiniz. 






Sokaklarda yalnız başınıza bir kadın olarak yürüyebilirsiniz, güvenlidir. Güvende olmak eylemi kişiden kişiye ortamdan ortama değişir. Mesela İstanbul'la kıyaslarsak İstanbul'a göre çok çok güvenlidir bir kadının Dubai sokaklarında gece tek başına yürümesi. 







Sosyal ilişkilerde ve iş dünyasında kadınlar söz sahibidirler. Uluslararası nitelik kazanan Dubai'de ticarette cinsiyetçilikten çok kalifiye olmak daha önemlidir. Daha önce de bahsettiğim gibi zengin Araplar ve onların karıları zaten çalışmazlar. Bu yüzden firmaların başına çok iyi üniversitelerden mezun yurt dışından kalifiye müdür ithal ederler. Bu çerçeveden baktığınızda çok spesifik haller dışında bu ihraç edilen yöneticinin kadın ya da erkek olması fark etmez. 





Dubai hafifletilmiş şeriat kurallarına bağlı tanımlarla özgür diye anılan  bir Arap ülkesi, ancak elbette özgürlükler ülkesi değil.  Bu yüzden kıyafet konusunda da aşırıya kaçmamak da fayda var, her ne kadar kimse kimseye karışmaz desem de...Tabi özgürlükler ülkesi olarak dünya'da nereyi kastediyorsunuz,onu bilmiyorum ama bence özgürlükler ülkesi diye bir ülke bence yeryüzünde şuan yok...





Mütevazi bir giyimle, teşhirden uzak tüm kıyafetlerle Dubai'nin neredeyse her yerinde dolaşabilirsiniz. Omuzları, diz ve boyun çizgisi örten kıyafetler, diz altı etek ve pantolonlar tercih edilmeli.
Ayrıca alımlı bir bayansanız, Arap erkeklerinin rahatsız edici bakışlarından kaçınmak için güneş gözlüğü takmalısınız. Ancak çoğu geleneksel Dubai'li erkek, dini inançları gereği, sizi görür görmez başını diğer tarafa çevirecektir. Bu da nefis işidir, kendinden olmadıklarını haram saydıklarından dolayı sizi süzmezler.  Ama içlerinden bir iki abaza çıkar, o da sizin şansınız...




Eğer araç sürücüsü kadın değilse, taksinin ön koltuğuna oturmanız sizi hafif kadın statüsüne sokabilir anında. Ve bir kadın olarak yalnız bir yerde yemek yiyecekseniz, aile bölümünü tercih edin. Aslında kadının adının olmadığı bir kültürde modernleşmenin zorlamasıyla kadına biraz daha insan gözüyle bakmaya çalışıyorlar, işin Türkçesi bu... 








Dubai'de aile kavramı çok önemlidir. Bu yüzden evli olmadan kurulan ilişkiler pek hoş karşılanmaz. Öyle gökdelenleri görüp Sex and The City İmajı var zannetmeyin. Sonuçta orası New York değil. 




Arap kültüründe özgürlük tanımı kadın için maalesef hep tek başınalıklar ile sınırlı. Bir kadın tek başına neyi yapabilir, neyi yapamaz bu şeriat kurallarının o ülkedeki etik anlayışıyla şekillenmiştir. Dubai'de bir kadının tek başına yapabileceği çok şey vardır. Mesela birçok Arap ülkesi için neredeyse idam'a bile götürebilecek bir durum olan "bir kadın olarak iyi bir otelde  tek başına konaklamak" Dubai'de gayet mümkündür. Bunun için lüks otelleri tercih edin. Kalacağınız otel 3 yıldız ve altıysa  temkinli olmalısınız, çünkü yıldızı düşük otellerde sizleri fuhuşa yönelim gösterebileceğinizi düşünebilirler kimi zaman, yani akılları bu kadar kıttır kimi Arapların. 








Dubai yazılarım devam ediyor. Ara bölümüne Dubai yazarak diğer yazılarıma da ulaşabilirsiniz.


Ayrıca aşağıdaki yazılar da ilginizi çekebilir...

AMMAN'DA GÖKKUŞAĞI CADDESI... (AMMAN / ÜRDÜN)







Bu arada reklamlara tıklayarak da bana  destek olabilirsiniz.

Volkan Coşğun
Yazının kaleme alındığı yer / yıl : İzmir 2018

Ana sayfamızdan yeni yazılarımdan haberdar olmak için ücretsiz abone olmayı unutmayın.

FACEBOOK SAYFASINI HEMEN BEĞENİN: 




INSTAGRAM HESABINDAN BİZİ TAKİP EDİN:



Tüm fotoğraflar ve yazılar,

 ALINTI/KAYNAK OLDUĞU BELİRTİLMEDİKÇE 



Volkan Coşğun'a  ve/veya Sinem Coşğun'a aittir. 

İzinsiz ve kaynak belirtilmeden kullanılması yasaktır. 


Seyahat notlarında çeşitli kaynaklardan ve kişilerden de yararlanılmıştır. 














Yorumlar

Son 1 haftada en çok neler okundu? /What was the most read in the last week?

Son 30 günde en çok okunanlar /// Most read in last 30 days

Tüm zamanların en çok okunanları /// Most read of all time

Geçen Yıl En çok Okunanlar /// Last Year's Most Read Articles

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *