Ana içeriğe atla

Translate

Şu sıralar çok popüler / now very popular

ne güzeldi

ne güzeldi o akşam saatlerinde, henüz hava tam kararmamışken, bacalardan tüten dumanların isiyle, sokaklardan gelen uzak boğuk ortam sesleri... anneannem namazını kılardı, sessizce fısıldadığı duaların tonu, rükuya varırken eklemlerinde çıkan tıkırdamalar, sobanın üst kapağından tavana yansıyan ateşin ışığı, tiktak tiktak; salondaki saatin sessizliği. galiba ben o günleri çok özledim.   

Montjuic Tepesi ve Katalan Hareketi (Barcelona - İspanya)



sol taraf Cezayir güney Akdeniz , sağ taraf İspanya kuzey Akdeniz. Sanırım beni hayata bağlayan en önemli şey doğa olarak Akdeniz ...
Barcelona deyine bana huzurlu bir Akdeniz şehri geliyor. Birkaç ay önce Kuzey Afrika'nın Akdenizli Arap Ülkesi Cezayir'in güzel şehri Annaba'dan çektirdiğim fotoğrafla şimdi Barcelona'da Montjuic Kalesi'nde Akdeniz'e doğru selamla, güney Avrupa'dan çektirdiğim fotoğrafı koyuyorum. 
Dünya aslında hem çok küçük hem de çok büyük...










Montjuic Tepesine ve kalesine metro yok, basit bir otobüs turuyla tıpkı İzmir varyantlarından tırmanır gibi çıkıyorum. 
Teleferikle de çıkabilirsiniz bu arada... 










İnişte yürüyerek inmek bana ayrı bir zevk verdi, çünkü yeşilin göbeğinden tertemiz havasıyla Barcelona fotoğrafları çektim.  











Geçmişi 18. yüzyıla uzanan kale birçok dönem yıkımlar görmüş. 1940 yılında Bağımsızlık isteyen Katalanların büyük  Lideri Lluis Companys bu kalede zindanlarda tutulmuş ve idam edilmiştir. 








1882 - 1940 yılları arasında yaşayan Companys, iç savaşlar ve askeri darbelerin gölgesinde bir hayat sürmüş. Katalan bağımsızlığı hareketinin öncülerinden olan Companys çok önceleri köye dayanan lakin daha sonradan aristokrat sınıfına kadar yükselmiş bir ailenin çocuğuydu. 1906 yılında Solidaritat Catalana adıyla ilk üniter Katalan hareketine katılmış ve daha sonrasında Katalanizm akımını siyasi ortama taşıyan bir şahsiyet olmuş.  



Fotoğraf alıntıdır. Kaynak: http://crai.ub.edu/sites/default/files/exposicions/crai.pavello/companys/nova_web/adhesius/ad_companys_5.jpg
30'lu yıllarda İspanya Federal Cumhuriyeti'nde bağımsızlık yolunda önce Katalan Özerk Devletini ilan etmek için birçok girişimlere girmiş ancak özellikle Katalan Sağ kanattan talep ettiği desteği göremeyince bu girişimleri başarısızlıkla sonuçlanmış. Sonuç olarak 30 yıl hapis cezasına çarptırılmış. Ancak iç savaşın 40'lı yılların başında tekrardan hortlamasıyla yine bir güç kazansa da, Paris'e sürgün edilmiş. Oğlunun hastalığı yüzünden Paris'ten ayrılamayan  Companys, Paris'ten de kaçması yönündeki birçok uyarıya rağmen  Nazi işgali sırasında Naziler tarafından İspanyol hükümetine teslim edilmiş.








Yaklaşık 4000 isyancının da kurşuna dizilerek öldürüldüğü bu kalede anlayacağınız yakın geçmiş de dahil büyük acılar yaşanmıştır. Şuan kale turistik amaçla, halkın da şehir panoramik olarak izleyebileceği bir mesire yerine dönüştürülmüş. Mesire alanına girişler ücretsizdir.  Ancak kale içini gezmek ücretlidir. 






Barcelona ile ilgili diğer yazılarım:



İspanya  yazılarımıza devam edeceğim.



Bu arada reklamlara tıklayarak da bana  destek olabilirsiniz.

Volkan Coşğun
Yazının kaleme alındığı yer / yıl : İzmir 2018

Ana sayfamızdan yeni yazılarımdan haberdar olmak için ücretsiz abone olmayı unutmayın.

FACEBOOK SAYFASINI HEMEN BEĞENİN: 



INSTAGRAM HESABINDAN BİZİ TAKİP EDİN:


Tüm fotoğraflar ve yazılar  ,

 ALINTI/KAYNAK OLDUĞU BELİRTİLMEDİKÇE 

Volkan Coşğun'a  ve/veya Sinem Coşğun'a aittir. 


Seyahat notlarında çeşitli kaynaklardan ve kişilerden de yararlanılmıştır. 



Ayrıca İlginizi Çekebilir :


Yorumlar

Son 1 haftada en çok neler okundu? /What was the most read in the last week?

Son 30 günde en çok okunanlar /// Most read in last 30 days

Tüm zamanların en çok okunanları /// Most read of all time

Geçen Yıl En çok Okunanlar /// Last Year's Most Read Articles

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *