Ana içeriğe atla

Translate

Şu sıralar çok popüler / now very popular

ne güzeldi

ne güzeldi o akşam saatlerinde, henüz hava tam kararmamışken, bacalardan tüten dumanların isiyle, sokaklardan gelen uzak boğuk ortam sesleri... anneannem namazını kılardı, sessizce fısıldadığı duaların tonu, rükuya varırken eklemlerinde çıkan tıkırdamalar, sobanın üst kapağından tavana yansıyan ateşin ışığı, tiktak tiktak; salondaki saatin sessizliği. galiba ben o günleri çok özledim.   

Bir Şehrin En Güzel Köşesi : Alman Köşesi (Deutsches Eck / Koblenz - Almanya)


Almanya'nın en güzel şehirlerinden Koblenz'de doğa harikası Ren ve Moselle Nehirlerinin birleştiği köşeyle adından söz ettiriyor.
Avrupa'da 19. yy.'da Napolyon Dönemine  kadar varlıklarını koruyan şövalye düzenini oluşturmak üzere bu köşeye Alman Köşesi 
yani Deutsches Eck adı verildi.
 Latince Castellum apud Confluentes yani Ren ve Moselle nehresinin birleşme adı olan Koblenz'in de kökü bu köşeden gelmektedir.
Köşede ünlü Kaiser Wilhelm anıtı yer almaktadır.  Kaiser Wilhelm I'in ölümünden sonra 3 yıl süren savaşın ardından Almanya'nın birleşmesine ön ayak olmuş bu lider için bir anıt istendi. 1891 yılında torunu olan Kaiser Wilhelm II tarafından bu köşe uygun bulundur ve Moselle Haliçindeki alan doldurularak bu anıt buraya konuldu.
1945 ylında İkinci Dünya Savaşı esnasında ağır yaralar alan Koblenz şehrinde Deutsches Eck'de hasar aldı. 1953 yılından 1993 yılına kadar sadece Alman bayrağı dalganıyormuş. Daha sonra dönemin birleşen Alman Prensliklerinin de bayrakları asılmış.  Başlangıçta atsız olan anıt, daha sonra 14 metre'den 37 metreye çıkarıldı ve 2 milyon kişinin ziyaret ettiği, Unesco tarafından da "Yukarı OrtaRen Vadisi" dünya mirasının bir parçası oldu. 
Bir zamanlar birbirimizden habersizken eşim Sinem'de aynı anıtın çevresinde dolaşmış, teleferiğe binmiş... 
Yıllar sonra ben de aynı yerleri görme şansına eriştim.

keyifli okumalar dilerim
volkan coşğun

Yorumlar

Son 1 haftada en çok neler okundu? /What was the most read in the last week?

Son 30 günde en çok okunanlar /// Most read in last 30 days

Tüm zamanların en çok okunanları /// Most read of all time

Geçen Yıl En çok Okunanlar /// Last Year's Most Read Articles

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *