Birçok annenin bebekle evinden dışarıya bile çıkmaya korktuğunu biliyoruz. Aylarca evin içinde bir odadan diğer odaya mekik dokuyan anneler, kendi üzerlerinde yaratılan baskı neticesinde dış etkenlere karşı önlemler aldıklarını zannedip kendilerine hayatı zindan edebiliyorlar. We know that many mothers are afraid to even go out with their baby. Mothers who have been shuttling from one room to another room in the house for months can think that they have taken measures against external factors as a result of the pressure created on them and can make their life dungeon.
Özellikle doğum sonrası oluşan travma yaratan psikolojik deneyimler, yorgun Anne'yi kendi dünyasında içe kapanık bir yaratık haline dönüştürüyor. Bebeğiyle bağ kurma aşamalarındaki en zorlu zamanlardan biri olan bu zaman, dünyayı tanımaya çalışan bebekle, bebeğini tanımaya çalışan anne arasındaki en zorlu savaşın olduğu zamandır. Traumatic psychological experiences, especially after birth, turn the tired mother into an introverted creature in her own world. This is one of the most challenging times in the process of bonding with the baby, the time between the baby trying to get to know the world and the mother trying to get to know the baby.
Özellikle eşimin hamileliği sırasında yaşadığı plasenta previa gibi etkenler yüzünden, doğum öncesi de aylarca yatağa bağlı kalması, her an kanama gelmesiyle bebeği kaybetme korkusu (ki bunu yaşadık), doğum sonrası ve eğer doğum sezeryan ile olmuşsa, annede yarattığı ekstra ekstra yorgunluk, halsizlik, acılar, ağrılar bize bir bebeğin dünyaya gelirken daha ilk dönemlerinde bile ne kadar zorlayıcı olduğunu gösteriyor. Particularly due to factors such as placenta previa that my wife experienced during her pregnancy, the fact that she was tied to the bed for months before birth, the fear of losing the baby with bleeding at any moment (which we experienced), the extra extra fatigue, pain that the mother feels after the birth pains show us how compelling a baby was when s/he was born, even in the early stages of birth.
Tüm bunlar için her şeye değer mi, elbette değer. Bir bebek sahibi olmak, onu hayatınızın odak noktası yapmak dünyanın en değerli şeyi bence. Onun korumasız olduğunu bilmek, size muhtaç olduğunu görmek, onsuz bir an bile geçirememek bir anne için ne kadar kutsalsa, biz babalar için de o kadar kutsal. Yeni doğran bebeklerde bebeklerin anneleri ile olan iletişimleri sadece duygusal olmuyor, ancak babalarla kurdukları bağ aslında çok da anne bağındaki gibi not edilebilecek kadar somut değil. Taki 6. aydan sonra tamamiyle belirgenleşen bebek-baba ilişkisinde yaşadığım deneyimler hayatımızda yepyeni sayfalar açılmasına olanak sağlıyor. Elbette 6 ay öncesinde baba olarak bebeğin hayatında hiç yok değildik, ancak iletişim olarak bir hayli düşük bir frekanstaydık. All of this is worth everything for, of course worth it. I think the most valuable thing in the world is having a baby, making it the focal point of your life. To know that s/he is unprotected, to see that s/he is in need of you, to be unable to spend a moment without him/her is as holy for a mother as s/he is holy. In newborn babies, babies' communication with their mothers is not only emotional, but the bond they have with fathers is not as concrete as it can be noted as mothers'. After the 6th month, my experiences in the baby-father relationship, which became completely evident, allow us to open new pages in our lives. Of course, as a father 6 months ago, we never disappeared in the baby's life, but at a very low frequency in communication.
Artık minik bebeğimiz 9 aylık, ve 9 aylık hayatında ilk yurtdışı deneyimini yaşaması için Avusturya'yı seçtik. Elbette 9 aylık bebek bu seyahatten ne anlar diyenleriniz olmuştur. Aslında bu seyahat bir bebeğin mekansal olarak birşeyler keşfetmesinden ziyade, ebeveynlerinin uzun zaman sonra gerçek hayata geri dönmeleri ve bebeklerini buna entegrasyonu için önemli bir kırılma noktası. Now that our little baby is 9 months old, and 9 months of life, we chose Austria to have her first overseas experience. Of course, there are those who say what a 9-month-old baby understands from this trip. In fact, this journey is not an infant's spatial discovery, but rather an important breaking point for his parents to return to real life after a long time and to integrate their infants.
Serra ile başlayan 5 gece 6 gün ve 4 şehirlik Avusturya seyahatimiz bizim içinde bir ilk olacaktı. İlk defa bir bebekle hem uçak yolculuğu yapacaktık, hem de farklı bir iklimde, yemek alışkanlıkları farklı bir ülkede zaman geçirecektik. Neyse ki uçak yolculuğumuz çok rahat geçti, Serra hem gidişte hem de dönüşte uyudu. Hatta etrafında huysuzluk yapan çocukların Serra'yı uyandırma ihtimaline karşın, o çocukları biz eylemek zorunda kaldık. Starting the 4-city for 5 nights, 6 days trip to Austria with Serra have been to be a first for us,too. For the first time, we were going to travel with a baby and spend time in a different climate, eating habits in a different country. Luckily our flight was very comfortable, Serra slept both on the way to Austria and on the way back to Turkey. In fact, despite the grumpy children waking up Serra, we had to act on them.
Bebekle seyahat edeceklere en büyük tavsiyemiz öncelikle rahat olmaları... Eğer rahat olmazsanız, etrafınızdaki herkes sizinle aynı kaygıları duymaya başlıyor. Özellikle bebeğiniz de sizi taklit ettiğinden, yaşadığınız en ufak bir üzüntü ya da kaygı, direkt olarak bebeğinize yansıyor. Our biggest advice to those traveling with a baby is to be comfortable ... If you are not comfortable, everyone around you starts to feel the same concerns. Especially since your baby mimics you, the slightest sadness or anxiety you experience is reflected directly to your baby.
Sinem'in seyahat öncesi en büyük kaygısı Serra'nın beslenmesi ile ilgili oldu. Doğal ürünler ve anne sütünden olan beslenme alışkanlığının Avusturya'da da devam etmesi için özellikle market market taze ürünler aradık. Normalde hazır mama yemeyen Serra, Avusturya'da da aldığımız hazır mamaları yemedi (Bu arada Türkiye'deki aynı markada, palmiye yağı kullanılırken, Avusturya'daki marketlerde palmiye yağsızdı).Sinem's biggest most of concern before the trip was about the nutrition of Serra. In order to continue the nutritional habits of natural products and breast milk in Austria, we searched for fresh products especially in supermarkets. Serra, who normally does not eat ready-made food, did not eat the ready-made food we received in Austria. (Meanwhile, the same brand in Turkey, when using palm oil, palm oil-free in the market was in Austria).
Bunun yerine taze meyve ve sebze karışımlarıyla oluşturduğumuz çorbalar ve atıştırmalıklar, yunan yoğurdu ve haşlama yumurta ile beslenmesine özen gösterdik. Demem o ki, seyahat halindeyken de kaygı duymayın, özellikle gelişmiş bir ülkedeyseniz, herşeyin doğalını bulabiliyorsunuz, hatta Türkiye'den daha doğal ve ucuz fiyata...Instead, we took care of nourishing soups and snacks with fresh fruit and vegetable mixtures, greek yogurt and boiled eggs. I mean, do not worry about the meals and foods while traveling, especially if you are in a developed country, you can find natural of everything, even more natural and cheaper prices from Turkey ...
Sonuç olarak, bir bebekle yurtdışı seyahati yapmak korkulacak bir şey değil. Panik yapmadığınız sürece, en zor zamanlarda bile, çözüm yaratabilirsiniz. Her bir seyahat, aylarca evlerde kalmak zorunda kalan zamana inat birer meydan okuma gibi. As a result, traveling abroad with a baby is not something to fear. Unless you panic, even in the most difficult times, you can create solutions. Each trip is like a challenge to the time you have to stay in homes for months.
Serra'nın bu ilk yurtdışı deneyimi oldu. Elbette bu seyahati hatırlamayacaktır. Ancak çektiğimiz fotoğraf ve vidyolarla ileride kendisine çok güzel anılar bıraktığımızı düşünüyoruz. Onunla herşey güzel. This was Serra's first overseas experience. Of course she won't remember this trip. However, we think that we left her very good memories for her in the future with the photos and videos we took. Everything is fine with her anywhere...
Yorumlar