Ana içeriğe atla

Translate

Şu sıralar çok popüler / now very popular

ne güzeldi

ne güzeldi o akşam saatlerinde, henüz hava tam kararmamışken, bacalardan tüten dumanların isiyle, sokaklardan gelen uzak boğuk ortam sesleri... anneannem namazını kılardı, sessizce fısıldadığı duaların tonu, rükuya varırken eklemlerinde çıkan tıkırdamalar, sobanın üst kapağından tavana yansıyan ateşin ışığı, tiktak tiktak; salondaki saatin sessizliği. galiba ben o günleri çok özledim.   

Herşeye Fransız bir Şehir: Cenevre // A city, all Greek to Everything

İsviçre'nin yoğun olarak Fransızca konuşulan şehri, aynı zamanda Fransız kantonunda yer alan şehri, Cenevre'deyim.

 Cenevre, kendi adını alan Cenevre gölü kıyısına kurulu, geçmişi İsadan Önce 100'lü yıllara dayanan tarihi bir kent. Bu arada Cenevre'nin Uluslararası Kimliği ile ilgili yazımı okuduğunuzu düşünüyorum. Okumadıysanız buyurun lütfen: 

CENEVRE'NİN ULUSLARARASI KİMLİĞİ


(en) I am in Geneva, the heavily French-speaking city of Switzerland, which is also located in the French canton.
  Geneva is a historical city built on the shores of Lake Geneva, named after itself, dating back to 100 years before Christ. By the way, I think you have read my article about Geneva's International Identity. If you haven't read it, please: 

INTERNATIONAL IDENTITY OF GENEVA





İsviçre'de birçok bölgede Almanca konuşulurken, Cenevre'de Almanca ya da İngilizce anlaşmak bir hayli zor. Turistik olsun olmasın, birçok bölgede Fransızca bilmiyorsanız işiniz zor. Yazımın başlığında da böyle gönderme yapmak istedim. Dünyanın en saygın toplum kuruluşlarının çoğunun merkezi burada olmasına rağmen, İngilizce gibi uluslararası bir dilin bu şehirde çok da fonksiyonunun olmaması gerçekten şaşırtıcı. Belki de Dünyadaki problemleri çözmekle mükellef olan bu sivil ve resmi toplum kuruluşlarının konuya Fransız kalması da pek abes kaçmaz değil mi?

> Hala Pergamon'a gitmediniz mi? Efsaneler tepesini ziyaret edin.

(en) While German is spoken in many regions in Switzerland, it is very difficult to understand German or English in Geneva. Whether you are tourist or not, if you do not speak French in many regions along Geneva, your thing is difficult to communicate. I have wanted to make a reference in the title of my article. Although the headquarters of most of the world's most respected community organizations are here, it is surprising that an international language such as English does not have much function in/around this city. Perhaps it is not unavoidable that these non- and governmental organizations, which are obliged to solve the problems in the world, to remain Greek , right?
Ne çok seviyor şu uzakdoğulular, alışveriş yapmayı... 


Cenevre'de bulup buluşturabileceğiniz yüzlerce dünya devi moda markasının merkezi bulunuyor. Cenevre ucuz bir şehir değil, ancak alım gücü çok yüksek olduğundan bu onlar için büyük bir problem değil, yeter ki para olsun...

(en) These far eastern people love to shop ...


There are hundreds of hundreds of global giant fashion brands that you can find and meet in Geneva. Geneva is not a cheap city, but since its purchasing power is very high, this is not a big problem for them, as long as it is money ...


Bu arada yeri gelmişken söyleyeyim, benim gittiğim haziran ayında ciddi polen alerjisi yaşadım. Eğer bahar ve yaz aylarında gidecekseniz, kullanacağınız ilaçları ve spreyleri yanınızda götürün.


Yukarıda fotoğrafını gördüğünüz çiçeksi saat, saatleriyle ünlü İsviçre'nin Cenevre'deki gurur kaynağı göstergesi olmuş. 1955 yılında açılan  bu çicekten saat Fransızca'da  L'horloge Fleurie adıyla anılıyor. Sahil kenarında yer alan bu saati görmek için çok zahmet harcamanıza gerek yok. Hele bir de Çin'li misafirler de yoksa tadından yenmez. 
(en)
In the meantime, let me tell you when I came, I had severe pollen allergy in June as I was there. If you are going to go to there in spring and summer, take some medicines and sprays with you (in case of allergy).

> Türkiye'den vize istemeyen ülkelerin tam listesi bu yazıda...

The floral watch you see above has become a source of pride in Geneva, famous for its watches, in Switzerland. This flower, which was opened in 1955, is known as L'horloge fleurie in French. Finding there is not so difficult because it is on the beach. Especially if you could fine enough space to make a selfie, you can call yourself as a hero...



Şehrin en önemli özelliği ticaret erbabının bu bölgede yoğun olarak yaşaması ve ekonomik verilerin maşallah herşey yolunda olduğunu gösteren yapının yeralması diyebiliriz. Öyle ki 2020 Ocak ayı verilerine göre şehirdeki işsizlik oranı 5% civarı... Lakin bu oran Zürih oranlarına göre yine de yüksek...

> ASSOS'ta nerede ne yenir? Buyurun bu yazıda...

(en)We can say that the most important feature of the city is that the trainees live intensely in this region and the structure that shows that the economic data is in the way of everything is unfortunately. According to the data of January 2020, the unemployment rate in the city is around 5%. However, this rate is still higher than the Zurich rates.



Cenevre düzenli ve planlı bir şehir. Şehrin birçok noktasında geniş parklar bulabilirsiniz. Bu parklardan bir tanesi aslında çok önemli bir olayın, Protestan Reformunun sembolleri olan heykelleri barındıyor kendi bünyesinde.

(en) Geneva is a organized and planned city. You can find large parks in many points of the city. One of these parks actually contains sculptures, which are symbols of Protestant Reform, in its own structure.



> Zagreb'e gidecekler için seyahat notlarım.  




Yorumlar

Son 1 haftada en çok neler okundu? /What was the most read in the last week?

Son 30 günde en çok okunanlar /// Most read in last 30 days

Tüm zamanların en çok okunanları /// Most read of all time

Geçen Yıl En çok Okunanlar /// Last Year's Most Read Articles

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *