Madem, şuan da evdeyiz ve dışarıdan ekmek almak tehlikeli. Sizlere evde çok pratik bir şekilde yapabileceğiniz bir ekmek tarifi sunmak istiyorum. Hem görüntüsüyle hem de lezzetiyle basit ekmeklere göre daha sağlıklı olan bu ekmeği hergün yapmak isteyeceksiniz. Şimdiden afiyet olsun.
Korona Ekmeği için malzemeler şöyle:
* 6 bardak tepeleme un
* 2,5 bardak ılık su
* Bir paket Pakmaya ya da benzeri marka kuru hazır maya
* Yarım çay bardağı zeytin yağı (ayçicek yağı da olur)
* Bir tatlı kaşığı toz şeker
* 2 tatlı kaşığı tuz
Tarifi şöyle:
Öncelikle derin bir plastik kap ya da tencere içine, bir paket hazır kuru mayayı döküyoruz.
Ilık suyu içine boşaltıyoruz.
Daha sonra şekeri döküyoruz ve tahta kaşık yardımıyla karıştırıyoruz.
Tamamı eridikten sonra tuzu ve unu tencereye döküp karıştırmaya devam ediyoruz.
Yaklaşık 2-3 dakika yoğurmaya devam ediyoruz. İster tahta kaşık kullanın, ister el ile yoğurun farketmez: Yeter ki malzemeler tamamiyle karışsın ve yumuşak bir hamur elde edilsin.
Yumuşak hamur elde edildikten sonra yaklaşık 1 saat oda sıcaklığında dinlendiriyoruz.
Hamurun üzerini streç film/örtü ile kapatmayı unutmayın (içinde kaşık bırakmayın).
Hamurumuz iyice kabardı ve neredeyse iki kat şişti. Şimdi geniş bir fırın tepsisine ihtiyacımız var.
Tepsinin üzerine yağlı kağıt seriyoruz. Daha sonra fotoğraftaki gibi hamurumuzu el ya da tahta kaşık yardımıyla akciğer şeklinde tepsiye döküyoruz.
Hamurumuzu tepside 5 dakika daha bekletiyoruz. Bu arada 200 derece fırınımızı ayarlıyoruz.
Fırın içerisinde kırılma yapmayacak bir kap içine su koyuyoruz, fırının en altına yerleştiriyoruz.
Bu arada bekleyen hamurumuzun üzerine çok az un serpiştirmeyi de unutmayın.
Artık fırınımız hazır, tepsimizi fırına yerleştiriyoruz ve 30 dakika pişiriyoruz.
Ekmeklerimiz hazır. Ekmeklerimizi enine kesmek için soğumasını beklemelisiniz.
Dışı kıtırlı ve içi yumuşacık ekmeğimiz şimdiden herkese afiyet olsun.
PS: Dilenirse içine kuru üzüm, ceviz ve badem de ekleyebilirsiniz.
Yorumlar