Ana içeriğe atla

Translate

Şu sıralar çok popüler / now very popular

ne güzeldi

ne güzeldi o akşam saatlerinde, henüz hava tam kararmamışken, bacalardan tüten dumanların isiyle, sokaklardan gelen uzak boğuk ortam sesleri... anneannem namazını kılardı, sessizce fısıldadığı duaların tonu, rükuya varırken eklemlerinde çıkan tıkırdamalar, sobanın üst kapağından tavana yansıyan ateşin ışığı, tiktak tiktak; salondaki saatin sessizliği. galiba ben o günleri çok özledim.   

Korona ekmeği


Madem, şuan da evdeyiz ve dışarıdan ekmek almak tehlikeli. Sizlere evde çok pratik bir şekilde yapabileceğiniz bir ekmek tarifi sunmak istiyorum. Hem görüntüsüyle hem de lezzetiyle basit ekmeklere göre daha sağlıklı olan bu ekmeği hergün yapmak isteyeceksiniz. Şimdiden afiyet olsun. 
Korona Ekmeği için malzemeler şöyle:

* 6 bardak tepeleme un
* 2,5 bardak ılık su
* Bir paket Pakmaya ya da benzeri marka kuru hazır maya
* Yarım çay bardağı zeytin yağı (ayçicek yağı da olur)
* Bir tatlı kaşığı toz şeker
* 2 tatlı kaşığı tuz



Tarifi şöyle:

Öncelikle derin bir plastik kap ya da tencere içine, bir paket hazır kuru mayayı döküyoruz.
Ilık suyu içine boşaltıyoruz. 
Daha sonra şekeri döküyoruz ve tahta kaşık yardımıyla karıştırıyoruz. 
Tamamı eridikten sonra tuzu ve unu tencereye döküp karıştırmaya devam ediyoruz.

Yaklaşık 2-3 dakika yoğurmaya devam ediyoruz. İster tahta kaşık kullanın, ister el ile yoğurun farketmez: Yeter ki malzemeler tamamiyle karışsın ve yumuşak bir hamur elde edilsin.

Yumuşak hamur elde edildikten sonra yaklaşık 1 saat oda sıcaklığında dinlendiriyoruz. 

Hamurun üzerini streç film/örtü ile kapatmayı unutmayın (içinde kaşık bırakmayın). 
Hamurumuz iyice kabardı ve neredeyse iki kat şişti. Şimdi geniş bir fırın tepsisine ihtiyacımız var. 

Tepsinin üzerine yağlı kağıt seriyoruz. Daha sonra fotoğraftaki gibi hamurumuzu el ya da tahta kaşık yardımıyla akciğer şeklinde tepsiye döküyoruz. 
Hamurumuzu tepside 5 dakika daha bekletiyoruz. Bu arada 200 derece fırınımızı ayarlıyoruz. 

Fırın içerisinde kırılma yapmayacak bir kap içine su koyuyoruz, fırının en altına yerleştiriyoruz. 

Bu arada bekleyen hamurumuzun üzerine çok az un serpiştirmeyi de unutmayın. 
Artık fırınımız hazır,  tepsimizi fırına yerleştiriyoruz ve 30 dakika pişiriyoruz.
Ekmeklerimiz hazır. Ekmeklerimizi enine kesmek için soğumasını beklemelisiniz. 
Dışı kıtırlı ve içi yumuşacık ekmeğimiz şimdiden herkese afiyet olsun. 
PS: Dilenirse içine kuru üzüm, ceviz ve badem de ekleyebilirsiniz.







Yorumlar

Son 1 haftada en çok neler okundu? /What was the most read in the last week?

Son 30 günde en çok okunanlar /// Most read in last 30 days

Tüm zamanların en çok okunanları /// Most read of all time

Geçen Yıl En çok Okunanlar /// Last Year's Most Read Articles

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *