Bursa'nın ve memleketimin en görülesi tarihi köprülerinden bir tanesindeyim: #keşifhane Irgandi Köprüsü'nde
Köprünün adı nereden geliyor?
Köprünün tarihi 1440'lı yıllara dayanıyor. Irgandılı Tüccar Muslihiddin tarafından yaptırılmış. Üst sınıf tüccarların ipek ticareti yaptığı bir arasta kurdurtuyor buraya.
Köprünün en önemli özelliği, dünyada eşine ender rastlanan arastalı bir köprü olması. Bunlardan bir tanesi Floransa'da Ponte Vecchio'da.
İtalyan'lar dünyanın en eski arastalı köprüsünün kendilerine ait olduklarını söylüyorlar. Bizimkiler de Irgandi Köprüsü'nün daha eski tarihli olduğunu belirtiyor.
Köprü, 1800lü yıllarda büyük bir deprem sonrası zarar görmüş. Daha sonra, Kurtuluş Savaşı esnasında Yunanlılar tarafından havaya uçurulmuş. 1922 yılından 1949 yılına kadar yıkık halde beklemiş. Daha sonra yeniden inşa edilmiş.
Zamanla ciddi yıpranmış ve 1989 yılında yeniden restore edilmiş. Yetmemiş, 2004 yılında iyice yenilenmiş ve Bursa'nın turistik değerlerinden biri olmuş.
Çarşı içinde yürürken ipekten kumaş satanları, ebru sanatı atölyelerini bulabilirsiniz.
Evliya Çelebi'nin de seyahatnamesine konu olmuştur. Buradan yürüyerek geçmişi ve geleneksel Türk sanatı atölyelerini ziyaret edebilirsiniz. Bursa'yı gezmeye geldiyseniz görmelisiniz.
Bursa notları devam edecek.
Yorumlar