Ana içeriğe atla

Translate

Şu sıralar çok popüler / now very popular

ne güzeldi

ne güzeldi o akşam saatlerinde, henüz hava tam kararmamışken, bacalardan tüten dumanların isiyle, sokaklardan gelen uzak boğuk ortam sesleri... anneannem namazını kılardı, sessizce fısıldadığı duaların tonu, rükuya varırken eklemlerinde çıkan tıkırdamalar, sobanın üst kapağından tavana yansıyan ateşin ışığı, tiktak tiktak; salondaki saatin sessizliği. galiba ben o günleri çok özledim.   

PONTE VECCHIO (FLORANSA / ITALYA)

Reklamlara tıklamanız halinde, elde edilen reklam gelirinden sokak köpeklerine mama alıyorum. Desteğinizi beklerim.



Floransa yazımın üçüncüsü Ponta Vecchio ile devam ediyoruz. Floransa'yı Floransa yapan simgesel yapı Arno Nehrinin üzerinde ortaçağ döneminde yapılmış bir taş köprüdür. Şimdilerde kuyumcular, sanat ofisleri, hediyelik eşya satıcılarının dükkanları kiraladıkları bu tarihi taş köprü Arno nehrinin en dar noktasına konumlandırılmış. Mevcut taş köprü 14. yüzyıl ortaçağında inşa edilmiş olsa da köprünün ilk uygulamasının Roma dönemine denk geldiği söylenirmiş. 





Köprü 1117'de ciddi bir sel felaketiyle yıkılmış. 1333'te yine bir felakete uğramış. 1345 yılında tekrardan inşa edildi. 



Bugünkü geleneksel görünümüne Dünyanın en mükemmel ressamlarından, heykeltraşlarından  ve mimarlarından kabul edilen Arezzo doğumlu Giorgio Vasari tarafından tasarlanarak ulaşmış. 




Yakın geçmişte 1944 yılında 2. Dünya savaşında ufak yaralar aldı. Ancak Almanlar bölgeyi terkederken bu yapıya zarar vermediler. Hitler'in özellikle bu konuda emri varmış, bütün Floransa'da çoğu şey ve diğer köprüler yerle bir olmuş ama sadece bu köprü ayakta durmuş sağolsun... 



Köprünün yapımında harcanan parayı karşılamak için köprü tamamlandıktan sonra Floransa hükümeti üzerinde inşa edilen 46 adet dükkanı kiraya veriyormuş, ki hala veriliyor. Daha önceki dönemde ahşaptan dükkanlar varmış, şimdikiler dayanıklılık açısından çok daha mukavemetli olan taştan inşa edilmiş. Ortaçağ döneminde köprü bir et pazarı imiş.



 Köprünün üzerine bu dükkanların yapılmasının nedenlerinden biri de kimin geçtiğinin görülmesini engellemek amacıyla bir geçiş koridoru oluşturmak varmış. Diğer bir hikayede daha önceki yazılarda da bahsettiğim Medici Ailesinin bu gizli geçiti kullanarak kendi geçişlerini halkın arasına dalmadan sağlamakmış.



Köprü üç bölümden oluşur. Ana kemer 30 metrelik açıklığa sahiptir. Diğer iki kemer 27 metrelik açıklığa sahiptir. 

Gelelim köprü ile ilgili efsaneye... Sevgiliniz bu ünlü köprünün herhangi bir noktasına asma kilit takar ve ardından anahtarını Arno Nehri'ne atacak olursa sevginiz sonsuza dek sürecektir denir. Bu yüzden bu hurafeye bel bağlayan Charter turist takımı bunu uygulamak için köprüye akın eder. Öyle bir dönem gelmiş ki, takılan asma kilitlerin aşırı fazlalığı yüzünden Floransa belediyesi asma kilitleri kaldırmak zorunda kalmış. Ayrıca asma kilitler köprüye ciddi zararlar vermeye başlamış. Bu gün asma kilit yasaklanmış. Eğer takan biri görülürse, gözünün yaşına bakılmaz, ceza kesilirmiş. Hurafe açı insanoğlu, asma kilit takamayınca sevgilerinin devamını sağlamak için bu seferde önceden takılmış asma kilitlere dokunarak bu ihtiyaçlarını gidermeye başlamışlar. Valla biz böyle birşeye inanmadığımız için ne asma kilit takmaya yeltendik, ne de elledik asma kilitleri.  




Floransa'nın en romantik noktalarından olan Ponte Vecchio, özellikle gün batımı fotoğraf çekmek isteyenlerle dolup taşmaktadır. Biz de bu köprünün karşısına geçip romantik dakikalar geçirdik. 



Floransa seyahat notlarım içinde ayrıca 



  

AZIZ GIOVANNI VAFTIZHANESI VE FLORANSA KATEDRALİ (FLORANSA / ITALYA)





Floransa denince Piazza Duomo, Piazza Duomo denince de Pensando al Battistero di San Giovanni, yani Türkçe çevirisiyle Aziz Giovanni Vaftizhanesi akla gelir. 





Antik Roma döneminden Pagan tapınağı üzerine yaptırıldığı düşünülen ve yapım yılı 4. ve 5. yüzyıla tekabül eden bu yapı adını şehrin önde gelen koruyucu azizi San Giovanni'den almış. Piramit görünümlü çatısı ve dışarıdan kaplamalarla sekiz bölümlü bir kubbe yapıyı karakterize etmektedir. Binanın dışında Floransa dışındaki başka İtalyan kentlerinde pek de rastlayamayacağınız Carrara mermeri ve Romanesk mimarisi etkisinde, yeşil Prato mermerleriyle dekore edilmiştir. 



Gelelim Floransa katedraline...  İtalyanca ismiyle II Duomo di Firenze, 13. yüzyılda Arnolfo di Cambio tarafından yapımına başlanılan Floransa'nın simge yapılarındandır.





 San Giovanni Vaftizhanesiyle uyumuyla Piazza Duomo'da göz doldurmaktadır. Dışı görkemli olan yapının iç dizaynı Gotik döneme ve Rönesans dönemi inşa edilen katedrallerine göre daha sadedir.





 Katedralin ilk adı Santa Maria del Flore'ymiş, bu adı Hz. Cebrail'in Hz. Meryem'e vermesinden alır. 


Girişinde ciddi turist kalabalığına denk gelip yaklaşık 10-15 dakika beklediğimiz bu katedrale gruplar halinde alınıyorsunuz. 









Floransa ile ilgili birçok bilgiye diğer yazılarımdan da ulaşabilirsiniz. Siz de floransa deneyimlerinizi paylaşırsanız sevinirim.




Ayrıca bunlar da ilginizi çekebilir. 





facebook sayfamı da takip edin: 

sevgiyle kalın
2018 - Izmir / Türkiye 
volkan coşğun

Tüm fotoğraflar , ALINTI OLDUĞU BELİRTİLMEDİKÇE, bana aittir. Seyahat notlarında çeşitli kaynaklardan yararlanılmıştır. 


Yorumlar

Son 1 haftada en çok neler okundu? /What was the most read in the last week?

Son 30 günde en çok okunanlar /// Most read in last 30 days

Tüm zamanların en çok okunanları /// Most read of all time

Geçen Yıl En çok Okunanlar /// Last Year's Most Read Articles

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *