Ana içeriğe atla

Translate

Şu sıralar çok popüler / now very popular

ne güzeldi

ne güzeldi o akşam saatlerinde, henüz hava tam kararmamışken, bacalardan tüten dumanların isiyle, sokaklardan gelen uzak boğuk ortam sesleri... anneannem namazını kılardı, sessizce fısıldadığı duaların tonu, rükuya varırken eklemlerinde çıkan tıkırdamalar, sobanın üst kapağından tavana yansıyan ateşin ışığı, tiktak tiktak; salondaki saatin sessizliği. galiba ben o günleri çok özledim.   

Trilye: Tam bir Zeytinbağı



Bursa'nın şirin ilçesi Trilye'deyiz. 

Gölyazı'dan sonra aynı güzergahta Trilye'ye geldik. Yaklaşık 50 dakikalık araba yolculuğundan sonra merkezdeyiz. 



Mudanya'ya direkt feribot olmasından dolayı İstanbul'lular tarafından haftasonu aktivite merkezi olarak anılan Trilye, aslında eski bir Türk-Rum Balıkçı köyü. 




 Türk diyorum, eski nüfusta Müslüman Türk nüfusu da varmış. Mübadele ile birlikte bu bölgeye Rumeli'nden Türkler yerleşmiş.



Şehri önce sahiline kadar, oradan limanına kadar arabayla gezdikten sonra, şehrin eski sokaklarında yürümeye karar verdik.



 Yine bakımsız tarihi evler, yerine dikilen kimi ucube kimliksiz yapılar olsa da Trilye, Gölyazı'daki talana göre daha az insanın canını acıtıyor. 



Trilye'de Fatih Cami, Avlulu Hamam, Taş Mektep, Dündar Evi, Kemerli Kilise, Çamlı Kahve ziyaret etmenizi önereceğim noktalardan. 


İnsanları çok cana yakın ve konuşkan olan bölgede sohbetler edebilirsiniz, güzel anılar biriktirebilirsiniz. 



Rumlar Ortodoks olduğundan üç manastır, yedi kilise, üç ayazma ve Ortodoks mezarlıkları, ruhban okulu  (taş mektep), Dündar evi (Johannes Kilisesi), Kemerli Kilise bu bölgenin en önemli tarihi eserlerinden...



Bu arada zeytincilik çok ciddi bir geçim kaynağı ve bu bölgenin zeytinleri çok farklı. Çarşı üzerinde birçok noktada, Zeytin yağı, zeytin, sabunlar ve çeşitli doğal ürünler satan yerler var, buralardan alış veriş yapabilirsiniz. 



Biz siyah zeytin ve zeytin yağlı anneanne tipi sabun aldık. Trilye çarşısı bana Mahallenin Muhtarlar'ı dizi setindeki mahalleyi hatırlattı. 



Trilye'nin diğer adı da Zeytinbağı olarak geçiyor. 1900lü yıllarda Zeytinbağı olarak gündeme gelse de yerel halk Trilye demeye devam etmiş. Bana sorarsanız ikisi de çok güzel isimler...



Tarihsel olarak hem mübadele öncesi Rum kültüründen bahsetsek de, Trilye'nin geçmişi kökeni Trakya ve balkanlara uzanan antik çağ Anadolu uygarlıklarından Misyalılara uzanır.



 Truva'lıların müttefiklerinden olan Misyalılar'dan sonra bölgede Roma'lılar, Bizanslılar, Osmanlılar hükmetmiş.

 Zeytin, şarap,ipek dokumacılığı tarihsel süreçte hep kazanç kapısı olmuş. 



Trilye Bursa'da kesinlikle görülmeli. 


Yorumlar

Son 1 haftada en çok neler okundu? /What was the most read in the last week?

Son 30 günde en çok okunanlar /// Most read in last 30 days

Tüm zamanların en çok okunanları /// Most read of all time

Geçen Yıl En çok Okunanlar /// Last Year's Most Read Articles

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *