Ana içeriğe atla

Translate

Şu sıralar çok popüler / now very popular

ne güzeldi

ne güzeldi o akşam saatlerinde, henüz hava tam kararmamışken, bacalardan tüten dumanların isiyle, sokaklardan gelen uzak boğuk ortam sesleri... anneannem namazını kılardı, sessizce fısıldadığı duaların tonu, rükuya varırken eklemlerinde çıkan tıkırdamalar, sobanın üst kapağından tavana yansıyan ateşin ışığı, tiktak tiktak; salondaki saatin sessizliği. galiba ben o günleri çok özledim.   

Dünyanın en alçak gölü: Lut gölü ( Lut gölü / Ürdün)



Dünya'nın en alçak noktası lut gölündeyim. 3 ülkeye sınır olacak kadar büyük olmasından dolayı kimilerine göre Lut denizi, kimilerine göre Lut Gölü...



Jeolojik yapısının yanısıra kutsal kitaplara da konu olan bu gölün

hikayesini bu yazımda araştırıyorum.



#Keşifhane, Lut Gölünde...





600 kilometrekarelik bir alana yayılır Lut gölü. İsrail, Batı Şeria ve Ürdün'e sınırları olan bu göl 422 metre ile deniz seviyesinden aşağıdadır.  Ben ise buraya Ürdün üzerinden ulaştım. Başkent Amman'dan taksi kiraladım, yaklaşık 120 dakikalık toplam gidiş geliş ve 60 dakikalık bekleme süresi dahilinde 60 $ para verdim, pazarlık yaptığınızda fiyatlar gayet makul... Dileyenler otobüsle de Amman'dan bu bölgeye gelebilir ortalama maliyeti 10 $. 




Dünya'nın en tuzlu üçüncü gölüdür burası.  Hiçbir canlı yaşamadığından dolayı kimileri de burası için Ölüdeniz derler. Açık yaralarınız varsa denize girmenizi önermem. Göl kıyısında tuz kütleleri olmasından dolayı yalınayak yürümeye de kalkmayın: kabuk kabuk ayaklarınız kabarır ve soyulur. Ayrıca tuz seviyesinin çok fazla olmasından dolayı suyun kaldırma kuvveti çok yüksektir, bu yüzden hiç batmazsınız. Suyun içindeyken ısrarla batmaya çalışırken, gözünüze de tuz kaçırmayın, körlüğe kadar ciddi sonuçlar doğurabilir. Bir de ısrarla tuzlu suyu tatmayın, hava da kavurucu sıcak oluyor : anında tansiyonunuz zıplayabilir. 




Tuzun yanı sıra şifa olsun diye çamur banyosu da yapabilirsiniz. Yüksek minerallerden dolayı birçok cilt sorununa doğal çözüm olduğu söyleniyor bura çamurunun. Eğer eve de tuz ve çamur götürmek isterseniz (eşler için kil maskesi öneririm.) Dolmen markayı tercih edebilirsiniz. 








Gelelim, bu denizin mistik hikayesine...



M.Ö. 1900lü yıllarda burada Lut adıyla bir kavim varmış. Bu kavim zenginlikler içinde yaşarmış, bir süre sonra bolluktan ne yapacağını bilemez hale gelmiş. Cinsel eğilimler yozlaşmış, ensest ve o toplumlara göre tasvip edilmeyen eşcinsel ilişkilere yönelmiş godoş zengin Lutlular... Bu azgın kavmin yaşadığı Sodom ve Gomore kentleri onları hak yoluna getirmesi için Allah tarafından gönderilen peygamberimiz Hz. Lut'a rağmen sapkınlıklardan kurtulmayınca Allah tarafından yerle bir edilmiş ve kavim haritadan silinmiş. Kuranı Kerim'de de yer alan bu konuya ait kavmin bu gölün derinliklerinde yok olduğuna inanılıyor. Örneğin Araf suresi 80-84 'de şöyle der: 



"...

Sizden önce alemlerden hiç kimsenin yapmadığı hayasız-çirkinliği mi yapıyorsunuz? Gerçekten siz kadınları bırakıp şehvetle erkeklere yaklaşıyorsunuz. Doğrusu siz, ölçüyü aşan azgın bir kavimsiniz. Ve onların üzerine bir azap sağanağı yağdırdık. Suçlu-günahkarların uğradıkları sona bir bak işte...
"

Bu ilginç jeolojik yapıya gelirken uçsuz bucaksız Filistin ve İsrail dağlarını izliyorsunuz. Ayrıca Lut denizine girerken, Kutsal kitaptaki anlatılanlar aklınıza geliyor, bu mistik yapının birer parçası oluyorsunuz. 
Ürdün'e geldiğinizde Lut Gölünü kesinlikle  ziyaret edin.

Ürdün yazılarım devam edecek...

Ana sayfamızdan yeni yazılarımdan haberdar olmak için ücretsiz abone olmayı unutmayın.

FACEBOOK SAYFASINI HEMEN BEĞENİN: 


INSTAGRAM HESABINDAN BİZİ TAKİP EDİN:



Tüm fotoğraflar ve yazılar  , ALINTI OLDUĞU BELİRTİLMEDİKÇE, bana ve/veya Sinem Coşğun'a aittir. Seyahat notlarında çeşitli kaynaklardan ve kişilerden de yararlanılmıştır. 

Yorumlar

Son 1 haftada en çok neler okundu? /What was the most read in the last week?

Son 30 günde en çok okunanlar /// Most read in last 30 days

Tüm zamanların en çok okunanları /// Most read of all time

Geçen Yıl En çok Okunanlar /// Last Year's Most Read Articles

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *