Ana içeriğe atla

Translate

Şu sıralar çok popüler / now very popular

ne güzeldi

ne güzeldi o akşam saatlerinde, henüz hava tam kararmamışken, bacalardan tüten dumanların isiyle, sokaklardan gelen uzak boğuk ortam sesleri... anneannem namazını kılardı, sessizce fısıldadığı duaların tonu, rükuya varırken eklemlerinde çıkan tıkırdamalar, sobanın üst kapağından tavana yansıyan ateşin ışığı, tiktak tiktak; salondaki saatin sessizliği. galiba ben o günleri çok özledim.   

Polonya'ya Hristiyanlığı getiren Aziz Peter ve Aziz Paul Poznan Katedrali


Poznan seyahatimde en etkileyici yapılardan birindeyim: Aziz Peter ve Aziz Paul Katedrali ve Bazilikası... 


Bu yapı, Polonya'nın en eski katedralidir. Ostrow Tumski bölgesinde yer alan katedral, şehir merkezinden arabayla 10 dakika uzaklıktadır. 



Katedral'in yapım tarihi 10. yüzyıla uzanıyor. Katedral bölgesi o dönemde devlet kademesinin de yönetim merkezi olarak seçtiği Ostrow Tumski bölgesidir. Bu bölge aslında bir adacık ve etrafında Dük Sarayı da bulunmaktaydı. 



Katedral, dönem Kralı  I. Mieszko'nun emriyle   karısı Dobrawa adına yaptırılmış.  Kral o dönemde Hristiyan değilmiş. Karısının Hristiyan olmasının etkisiyle bu katedrali yaptırmış ve 966 yılında vaftiz olarak Hristiyanlığı kabul etmiş. 



Hristiyanlığın devlet yönetimde söz sahibi olması da bu dönemde başlamış. Kralın din değiştirdiğini gören bir çok saray soylusu ve halk topluluklar halinde Hristiyan olmaya başlamışlar.

Kilisenin adı ise o dönemde Vatikan'daki Aziz Peter Bazilikasınında hamili olan Aziz Peter'den gelmektedir. 


Polonyalılar Hristiyanlaşmadan önce pagan inancına sahiptiler. Katedralin mimarisinde ilk izler o dönemin izlerini taşımaktadır. Yıllar sonra yapıda olan tahribatlar sonrası katedral yeniden inşa edildi ve alışagelen Romanesk tarzına uygun olarak şekillendi. 

14. ve 15. yüzyıllarda gotik akımının etkisiyle gotik mimariye dönen kilise 1622 yılında büyük bir yangınla adeta yok oldu. Barok mimariyle yeniden inşa edilen yapı, 1772 yılında yeniden büyük bir yangına maruz kaldı. 

Daha sonra Neo-klasik tarzda inşası yapılan yapı 1945 yılında Almanların işgaline kadar ayakta kaldı ve ağır bombardımanlar sonucu yerle bir oldu. 1956 yılında son haliyle yapımı tamamlanan yapı bugün Poznan'ın en güzel ve Polonya'nın en eski tarihli katedrali olarak ayakta duruyor. 

Maalesef tarihinde birçok yakıma ve yıkıma maruz kalan bu katedral, Hristiyanlık inancının Polonya'da yayılması için önemli bir görev üstlenmiştir. Yapıyı ücretsiz gezebilir , görüntü alabilirsiniz. 

( Çeşitli kaynaklardan yararlanılmıştır. Fotoğraflar Volkan Coşğun'a aittir.)

Yorumlar

Son 1 haftada en çok neler okundu? /What was the most read in the last week?

Son 30 günde en çok okunanlar /// Most read in last 30 days

Tüm zamanların en çok okunanları /// Most read of all time

Geçen Yıl En çok Okunanlar /// Last Year's Most Read Articles

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *