Ana içeriğe atla

Translate

Şu sıralar çok popüler / now very popular

ne güzeldi

ne güzeldi o akşam saatlerinde, henüz hava tam kararmamışken, bacalardan tüten dumanların isiyle, sokaklardan gelen uzak boğuk ortam sesleri... anneannem namazını kılardı, sessizce fısıldadığı duaların tonu, rükuya varırken eklemlerinde çıkan tıkırdamalar, sobanın üst kapağından tavana yansıyan ateşin ışığı, tiktak tiktak; salondaki saatin sessizliği. galiba ben o günleri çok özledim.   

GENT 1.bölüm

 Belçika deyince akla ilk gelen turistik şehir Brugge olmalı. Brugge ile yazılarımı buradan okuyabilirsiniz. Yaklaşık 3 yıl öncesinde yapmış olduğum Brugge seyahatinden sonra yolum tekrardan Belçika'ya düştü. Bu sefer ki durağım : Gent. 

Keşifhane Gent'te...



Ortaçağ'ın en görkemli ve zengin şehirlerinden birindeyim. Aynı görkem ve ihtişamını devam ettiriyor. Öyle ki şehir tam bir açık hava müzesi gibi.


Şehrin nüfusu yaklaşık 255.000. Şehrin en önemli geçim kaynaklarından biri turistler ve üniversite öğrencileri. Uluslararası bir festivali de var Gent'in, bu sene kovid salgınından dolayı düzenlendi mi bilmiyorum ama 2019 verilerine göre kenti 3.9 milyona yakın ziyaretçi  festival zamanı ziyaret etmiş.


Kentin kuruluşu 7. yüzyıla kadar uzanıyor. Ancak çoğunluk mimari 14. yüzyıldan kalma ortaçağ evleri. Tarihine mimarisine sahip çıkan Belçikalılar şehri bebek gibi korumuşlar. Ha bunlar hep eski ev diye aklından geçirenler, bunun bir bütçe meselesi değil, estetik meselesi olduğunu unutmasınlar. Öyle ki o eski evlerde oturanların sahipleri böyle arabalara biniyorlar. Yani zenginler. Sadece görgüsüz değiller, bu yüzden göze batmıyor. 


Şehirde motorlu araç görmek neredeyse çok zor. Çünkü belirli saatlerde değil park etmek arabanızla geçemiyorsunuz bile. Hatta kural ihlali yapanlar kadar ciddi cezalar var. Etrafta polis yok, ancak heryer güvenlik kameralarıyla izleniyor. Bu sayede plakanızı alıp cezanızı evinize postalıyorlar. 

Flaman bölgesi olan Gent şehrinde bisikletin önemi çok büyük. Genç yaşlı demeden birçok kişi bisikletleriyle yollarda. Bu arada Gent şehrine gelmeden önce otelimde Gent sınırlarına dizel araçların girişinin 2022 yılından itibaren tamamen yasaklanacağını öğrendim. Bu tarihten önce de giriş yapacak araçların belediyenin ilgili birimine kayıt yaptırması gerektiğini söylediler. Saatin geç olması ve plakamın Alman plakası olmasından dolayı bir türlü kayıt işlemi yapılamadı. Bunun üzerine ertesi sabah belediye görevlisini aradığımda beni tespit ettiklerini, bana tarif ettikleri şehrin girişinde otoparka park etmem durumunda herhangi bir cezai işlem uygulanmayacağını belirttiler. Çok ilginç değil mi, çevreyi kirletiyor diye artık dizel araçları şehre almıyorlar ve sizi hastalıklıymış gibi şehrin girişindeki bir otoparka yönlendiriyorlar. 

Çok doğru bir uygulama... 

Hem çevre bilinci hem de şehir içi trafiği azaltma açısından...


Tarihi şehirde 3000e yakın korunmuş bina bulunuyor. Merkezdeki çan kulesi şehrin merkezi noktalarından...

13. yüzyılda inşa edilmiş, 15. yüzyıl sonlarına doğru tamamlanmış güzide bir eser bu çan kulesi. Romanesk ve gotik mimarinin Belçika ve Avrupa'daki en iyi örneklerinden.



Gent yazılarım devam edecek...


Yorumlar

Son 1 haftada en çok neler okundu? /What was the most read in the last week?

Son 30 günde en çok okunanlar /// Most read in last 30 days

Tüm zamanların en çok okunanları /// Most read of all time

Geçen Yıl En çok Okunanlar /// Last Year's Most Read Articles

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *