Ana içeriğe atla

Translate

Şu sıralar çok popüler / now very popular

ne güzeldi

ne güzeldi o akşam saatlerinde, henüz hava tam kararmamışken, bacalardan tüten dumanların isiyle, sokaklardan gelen uzak boğuk ortam sesleri... anneannem namazını kılardı, sessizce fısıldadığı duaların tonu, rükuya varırken eklemlerinde çıkan tıkırdamalar, sobanın üst kapağından tavana yansıyan ateşin ışığı, tiktak tiktak; salondaki saatin sessizliği. galiba ben o günleri çok özledim.   

AZIZ GIOVANNI VAFTIZHANESI VE FLORANSA KATEDRALİ (FLORANSA / ITALYA)





Floransa denince Piazza Duomo, Piazza Duomo denince de Pensando al Battistero di San Giovanni, yani Türkçe çevirisiyle Aziz Giovanni Vaftizhanesi akla gelir. 





Antik Roma döneminden Pagan tapınağı üzerine yaptırıldığı düşünülen ve yapım yılı 4. ve 5. yüzyıla tekabül eden bu yapı adını şehrin önde gelen koruyucu azizi San Giovanni'den almış. Piramit görünümlü çatısı ve dışarıdan kaplamalarla sekiz bölümlü bir kubbe yapıyı karakterize etmektedir. Binanın dışında Floransa dışındaki başka İtalyan kentlerinde pek de rastlayamayacağınız Carrara mermeri ve Romanesk mimarisi etkisinde, yeşil Prato mermerleriyle dekore edilmiştir. 



Gelelim Floransa katedraline...  İtalyanca ismiyle II Duomo di Firenze, 13. yüzyılda Arnolfo di Cambio tarafından yapımına başlanılan Floransa'nın simge yapılarındandır.





 San Giovanni Vaftizhanesiyle uyumuyla Piazza Duomo'da göz doldurmaktadır. Dışı görkemli olan yapının iç dizaynı Gotik döneme ve Rönesans dönemi inşa edilen katedrallerine göre daha sadedir.





 Katedralin ilk adı Santa Maria del Flore'ymiş, bu adı Hz. Cebrail'in Hz. Meryem'e vermesinden alır. 


Girişinde ciddi turist kalabalığına denk gelip yaklaşık 10-15 dakika beklediğimiz bu katedrale gruplar halinde alınıyorsunuz. 









Floransa ile ilgili birçok bilgiye diğer yazılarımdan da ulaşabilirsiniz. Siz de floransa deneyimlerinizi paylaşırsanız sevinirim.



Ayrıca bunlar da ilginizi çekebilir. 





facebook sayfamı da takip edin: 

sevgiyle kalın
2018 - Izmir / Türkiye 
volkan coşğun

Tüm fotoğraflar , ALINTI OLDUĞU BELİRTİLMEDİKÇE, bana aittir. Seyahat notlarında çeşitli kaynaklardan yararlanılmıştır. 



















Yorumlar

Son 1 haftada en çok neler okundu? /What was the most read in the last week?

Son 30 günde en çok okunanlar /// Most read in last 30 days

Tüm zamanların en çok okunanları /// Most read of all time

Geçen Yıl En çok Okunanlar /// Last Year's Most Read Articles

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *