Ana içeriğe atla

Translate

Şu sıralar çok popüler / now very popular

ne güzeldi

ne güzeldi o akşam saatlerinde, henüz hava tam kararmamışken, bacalardan tüten dumanların isiyle, sokaklardan gelen uzak boğuk ortam sesleri... anneannem namazını kılardı, sessizce fısıldadığı duaların tonu, rükuya varırken eklemlerinde çıkan tıkırdamalar, sobanın üst kapağından tavana yansıyan ateşin ışığı, tiktak tiktak; salondaki saatin sessizliği. galiba ben o günleri çok özledim.   

Bursa Arkeoloji Müzesi


Bursa'yı sadece Osmanlı eserleriyle ve Uludağ ile anmak gezmek bence çok yanlış. 


Şehrin geçmişi, Orta Miyosen Döneme ait fosil yataklarından tutun, Orta Paleolitik Çağa ait buluntular, Aktopraklık Höyük kazıları, Kalkolitik Çağ eserleri, Tunç Çağı eserleri, Asur Ticaret Kolonileri, Hititler, Urartular, Frigler, Protogeometrik Döneme ait eserlere dayanan çok geniş bir tarihe sahip. 


Bursa müzesi 1902 yılında o dönemin Milli Eğitim Müdürü Azmi Bey'in gayreti ile açılmıştır. 1972 yılında Kültürpark içerisindeki yere taşınmıştır. 


Bursa Şehri'nin bu derin tarihi geçmişine rağmen müze sahasının çok küçük kalmasını garipsedim. Tutuculuğuyla kötü nam yapan Konya Müzesi bile buradan daha ferah. 


M.Ö. 3000li yıllardan Bizans dönemine kadar bir çok eserin sergilendiği müze Türkiye'nin ilk arkeoloji müzeleri arasında yer almakta. 


Müze sınırları küçük olsa da 60.000 gibi azımsanamayacak kadar tarihi eserin sergilendiği bir yer. 





Üstteki at rekonstrüksüyonu Tümülüs aslına uygun olarak yapılmıştır. Dar bir alanda bir anda karşınıza çıkıp sizi şaşırtan bu eser M.Ö. 6. yüzyıla ait Akhamenidler dönemine aittir. 




Bu mezar odası da M.Ö. 545-333 tarihleri arasında Pers egemenliğine ait. 


İlk dönem eserleriyle tarihi 8500 yıl öncesinde dayanan arkeolojik eserlerin sergilendiği müzeyi sakın es geçmeyin. 


Müze Pazartesiler dışında hergün açık. 
 

Yorumlar

Son 1 haftada en çok neler okundu? /What was the most read in the last week?

Son 30 günde en çok okunanlar /// Most read in last 30 days

Tüm zamanların en çok okunanları /// Most read of all time

Geçen Yıl En çok Okunanlar /// Last Year's Most Read Articles

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *