Ana içeriğe atla

Translate

Şu sıralar çok popüler / now very popular

ne güzeldi

ne güzeldi o akşam saatlerinde, henüz hava tam kararmamışken, bacalardan tüten dumanların isiyle, sokaklardan gelen uzak boğuk ortam sesleri... anneannem namazını kılardı, sessizce fısıldadığı duaların tonu, rükuya varırken eklemlerinde çıkan tıkırdamalar, sobanın üst kapağından tavana yansıyan ateşin ışığı, tiktak tiktak; salondaki saatin sessizliği. galiba ben o günleri çok özledim.   

Vikinglerin başkenti : Trondheim / The capital of the Vikings: Trondheim


"Keşifhane"'nin bu yazısında sizlere Norveç'in en önemli şehirlerinden biri olan Trondheim ile ilgili bilgiler vermek istiyorum. Bu şehri önemli yapan özelliklerden bir tanesi Norveç'e zamanında 200 yıl boyunca başkentlik yapması... (en) In this article of "Kesifhane", I would like to give you information about one of Norway's most important cities, Trondheim. One of the features that make this city important is that it was the capital of Norway for 200 years in time ...
SESSIZLIĞIN ŞEHRI VE OSLO (OSLO / NORVEÇ) /// CITY OF SILENCE AND OSLO (OSLO / NORWAY)

Trondheim Norveç'in orta kesiminde bulunuyor. Oslo'dan yaklaşık 1 saatlik uçak yolculuğundan sonra havaalanına varıyorum. Havaalanı şehrin dışında, bu yüzden havaalanından kalkan otobüslere binmek zorundasınız. Metro yok. (en) Trondheim is located in the central part of Norway. I arrive at the airport after about 1 hour flight from Oslo. The airport is outside the city, so you have to take the buses leaving from the airport. There is no subway.

OSLO : BIR YAŞAM TARZI (OSLO - NORVEÇ) *** OSLO: A LIFESTYLE (OSLO - NORWAY)

Norveç, Trondelag belediyesine bağlı bir şehir. Nüfusu yaklaşık 200.000 kişidir ve Norveç'in 3. büyük kalabalık şehridir. Trondheim, fiyordaların arasında, Nidelva Nehrinin ağzında yer almaktadır. (en) Norway is a city under the municipality of Trondelag. Its population is about 200,000 people and it is the third largest crowded city in Norway. Trondheim is located among the fjords, at the mouth of the Nidelva River.

OSLO : BIR YAŞAM TARZI 2. BÖLÜM(OSLO - NORVEÇ) /// OSLO: A LIFESTYLE, PART 2 (OSLO - NORWAY)

Trondheim kelimesi telafuz ve yazım olarak bana Almanca'yı anımsatıyor. İsim babası Olav Tryggvason isimli Viking Kralıdır. Daha önceleri bu bölgeye Nid Nehrinin ağzı anlamına gelen Nidaros deniyormuş. Yüzyıllar boyunca Trondheim olarak isimlendirilen şehir, 1930lu yıllarda eski ismine dönmesi için tekrardan referanduma sunulmuş. Bunun nedeni Viking döneminden bu yana gelen Danimarka Krallığının asimilasyonu gösteriliyor. Lakin halk, yeniden Trondheim ismini seçmiş. Şehrin ismi ikinci dünya savaşında ise Drontheim olarak Almanlar tarafından değiştirilmiş. Savaş sonrası şehir tekrar kendi ismine dönmüş. Bu arada Trondheim kelimesinin yazılışı aslen Trondhjem olarak belirtilse de, halkın kullanımıyla Trondheim olarak literatüre geçmiş. (en) The word Trondheim reminds me of German as a pronunciation and spelling. His father is the Viking King named Olav Tryggvason. Previously, this area was called Nidaros, which means the mouth of the Nid River. The city, which was named Trondheim for centuries, was presented to a referendum to return to its former name in the 1930s. This is due to the assimilation of the Kingdom of Denmark, which has come since the Viking era. However, the people have chosen the name Trondheim again. The name of the city was changed by the Germans as Drontheim in the second world war. The city returned to its name after the war. By the way, although the spelling of the word Trondheim was originally mentioned as Trondhjem, it was put into the literature as Trondheim with the use of the public.

KARL JOHANS CADDESI (OSLO \ NORVEÇ) / KARL JOHANS STREET (OSLO / NORWAY)





Trondheim yapısı ve mimarisi ahşap odaklı olduğundan dolayı tarihi boyunca büyük yangınlara maruz kalmış. 1651 yılındaki yangında şehrin 90%'ı yandığı söyleniyor. Bugün de şehrin birçok noktasında ahşap mimarinin izlerini görmek mümkün. (en) Since the structure and architecture of Trondheim are wood oriented, it has been exposed to big fires throughout its history. It is said that 90% of the city burned in the fire in 1651. Today, it is possible to see the traces of wooden architecture in many parts of the city.

BELEDIYE BINASI (OSLO \ NORVEÇ) / OSLO CITY HALL (OSLO / NORWAY)
Trondheim yazılarım devam ediyor. / My articles about Trondheim continue.

Yorumlar

Son 1 haftada en çok neler okundu? /What was the most read in the last week?

Son 30 günde en çok okunanlar /// Most read in last 30 days

Tüm zamanların en çok okunanları /// Most read of all time

Geçen Yıl En çok Okunanlar /// Last Year's Most Read Articles

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *